Læsetid: 9 min.

Fra gadekamp til juridisk slagsmål – netværk af advokater og frivillige hjælper Hongkongs 6.022 anholdte

Forrige søndag gik 800.000 borgere i optog gennem det centrale Hongkong i den største demonstration i månedsvis. Og protesterne har ramt en nerve i byens advokatstand, fortæller stifter af ngo, der yder gratis, juridisk rådgivning til de anholdte. Hongkong står over for et retsopgør uden præcedens i byens historie
Selv hvis uroen i Hongkongs gader dør ud, vil konflikten fortsætte i årevis i retssalene.

Selv hvis uroen i Hongkongs gader dør ud, vil konflikten fortsætte i årevis i retssalene.

Danish Siddiqui

16. december 2019

På et halvt år har protestbevægelsen i Hongkong organiseret 900 demonstrationer og samlinger. Mange har været fredelige – andre er endt i tåregas. Til tider har dele af byen lignet en krigszone.

6.022 personer er blevet anholdt. Et tal uden præcedens i Hongkongs historie og en påmindelse om, at konfrontationen mellem byens regering og en stor del af dens 7,5 millioner indbyggere ikke slutter lige foreløbig. Selv hvis uroen i gaderne dør ud, vil konflikten fortsætte i årevis i retssalene.

De første domme er så småt begyndt at falde, men endnu kan de retssager, der er blevet afsluttet, tælles på en enkelt hånd. De omfatter sager om hærværk og besiddelse af våben.

Blandt de dømte er en 16-årig dreng, der var 15 år, da han blev anholdt. Han skal afsone tre til ni måneder i et center for ungdomsrehabilitering som straf for besiddelse af våben i form af en laserpegepind, en paraply og en vandrestav. Ingen af delene brugte han aktivt, men han blev pågrebet tæt ved en demonstration.

Mange af de anholdte er teenagere eller unge i 20’erne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Joen Elmbak
  • David Zennaro
  • Troels Ken Pedersen
Joen Elmbak, David Zennaro og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu