Analyse
Læsetid: 2 min.

Hvem skal lede Labour?

Kampen om at efterfølge Jeremy Corbyn er endnu ikke begyndt officielt, og de fleste forventede kandidater har endnu ikke meldt sig på scenen. Men der tegner sig et klart billede af en forestående dyst om selve Labours ideologiske linje
»Der forestår en ophedet debat om vejen frem for et parti, der ikke har vundet en valgkamp, siden Tony Blair var ved roret, og som i mellemtiden har ændret politisk retning markant. Diskussionen vil komme til at koncentrere sig om, hvorvidt nederlaget skyldtes personen Jeremy Corbyn eller den politik, han står for.« skriver Jakob Illeborg.

»Der forestår en ophedet debat om vejen frem for et parti, der ikke har vundet en valgkamp, siden Tony Blair var ved roret, og som i mellemtiden har ændret politisk retning markant. Diskussionen vil komme til at koncentrere sig om, hvorvidt nederlaget skyldtes personen Jeremy Corbyn eller den politik, han står for.« skriver Jakob Illeborg.

JESSICA TAYLOR

Udland
28. december 2019

Avisen The Independent fik kort før jul af BMG Poll lavet en meningsmåling, der viser, at størstedelen af vælgerne ønsker, at partiet forkaster Corbyns tanker om skat, forsvar og nationalisering til fordel for en mere midtsøgende linje. 46 procent af vælgerne ønsker en nytænkning på skatteområdet, mens 27 procent ønsker en fortsættelse af den nuværende politiske linje.

Heller ikke Corbyns nationaliseringsplaner vinder stor genklang i befolkningen, hvis skal man tro rundspørgen.

Alligevel er det Labours venstrefløj, som er favorit til at levere den kommende leder, hvis vigtigste opgave bliver at genrejse arbejderpartiet efter det forsmædelige nederlag til premierminister Boris Johnson ved parlamentsvalget den 12. december.

Bookmakernes favoritter er Rebecca Long-Bailey og sir Keir Starmer, der begge giver pengene to gange igen, hvis man spiller på dem som kommende partileder.

Den kun 40årige Rebecca Long-Bailey fra Manchester ses som et frisk pust. Hun tilhører en anden generation end Labours nuværende partitop, og hendes detaljerede planer om en grøn revolution appellerer til yngre vælgere. Politisk vil hun være garant for en videreførelse af corbynismen. Hun har længe været den tidligere næstformand, John McDonnells, bud på en kronprinsesse, og hun har formodentlig den magtfulde Momentum-gruppes opbakning.

Hendes problem er, at hun ikke er et særligt kendt ansigt. 61 procent af de adspurgte i Independents meningsmåling sagde, at de aldrig havde hørt om hende, og kun to procent ønskede hende som ny leder. Lidt, men ikke meget bedre, ser det ud for sir Keir Starmer, der fik ni procent af vælgernes gunst i meningsmålingen.

Sir Keir Starmer skal dog overbevise den magtfulde venstrefløj om, at han er ægte venstreorienteret, og ikke en New Labour-mand i forklædning. Han anses for at være en smule mere midtsøgende end Long-Bailey, men begge er langt fra Labours politiske linje før Corbyn.

Pudsigt nok er det tidligere partileder Ed Miliband, som selv tabte sin valgkamp til David Cameron i 2015, der skal lede Labours selvransagelse af, hvorfor man tabte valget i december, Han kunne måske meget passende ved samme lejlighed undersøge, hvorfor det gik galt for ham, hvilket der aldrig er blevet brugt tid på.

Selv om Labour siden Corbyn-fløjens magtovertagelse i 2015 har været domineret af venstrefløjsaktivister, så er der noget, der tyder på, at deres kontrol over partiet vil blive udfordret. Mere end 30.000 har siden valget meldt sig ind i Labour. De fleste af disse nye medlemmer menes at være midtsøgende EU-tilhængere. Denne fløjs stærkeste kandidat til at blive ny leder menes at være forhenværende minister Yvette Cooper.

Der forestår en ophedet debat om vejen frem for et parti, der ikke har vundet en valgkamp, siden Tony Blair var ved roret, og som i mellemtiden har ændret politisk retning markant. Diskussionen vil komme til at koncentrere sig om, hvorvidt nederlaget skyldtes personen Jeremy Corbyn eller den politik, han står for.

Det er der mildest talt delte meninger om. Den nye leder skal både kunne tage kampen op med den karismatiske Boris Johnson og samtidig kunne agere i en ny Brexit-virkelighed. Resultatet af kampvalget forventes til marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steve Kinnock er et godt bud, tror han kan samle partiet, og lægge en midterkurs.

Steve Kinnock er et godt bud, tror han kan samle partiet, og lægge en midterkurs.

Så kan New Labour genoplives med Kinnock. Håber britterne sender ham ad Bloksbjerg til.

Jørgen Mathiasen

Sidder Boris Johnson i fem eller ti år som PM? Det er ikke godt at vide. Det er ikke engang sikkert, at en opløsning af UK, nedlæggelse af væsentlige dele af bilindustrien, eller nederlag til UK i fiskeripolitikken som følge af Brexit, betyder, at han ikke kan genvælges.

Hvordan Labour vil forholde sig efter det dybe nederlag, er lige så uklart, og også temmelig betydningsløst. Hvis en ny leder nogensinde vinder magten, bliver det efter planen først om fem år. I mellemtiden ved vi, om Robert Habeck er blevet kansler i Tyskland.

Kinnock ville være en katastrofe for Labour, men lige noget (lidt) andet:

"Avisen The Independent fik kort før jul af BMG Poll lavet en meningsmåling, der viser, at størstedelen af vælgerne ønsker, at partiet forkaster Corbyns tanker om skat, forsvar og nationalisering til fordel for en mere midtsøgende linje. 46 procent af vælgerne ønsker en nytænkning på skatteområdet, mens 27 procent ønsker en fortsættelse af den nuværende politiske linje."

Lad os ikke håbe at ovenstående kommer til at præge processen frem for Labour; i det hele taget er det en pervers idé at medierne laver målinger af hvad vælgerne vil have fra et bestemt parti - konsekvensen er jo at alt for mange opportunister kommer til at presse partierne til at lefle for folkestemninger fremfor at præsentere ideologisk forankrede politiske perspektiver for deres videre arbejde.

Michael Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar