Nyhed
Læsetid: 3 min.

Indiske studerende slutter sig til protester mod ’antimuslimsk’ lov

På en række universiteter i Indien protesterer studerende mod en ny statsborgerskabslov, der ifølge kritikere er diskriminerende mod muslimer
I Assams største by, Guwahati, gik flere end 6.000 på gaden søndag, hvor politi og militærstyrker var sat ind, internettet blokeret, og der var udgangsforbud om natten.

I Assams største by, Guwahati, gik flere end 6.000 på gaden søndag, hvor politi og militærstyrker var sat ind, internettet blokeret, og der var udgangsforbud om natten.

Danish Siddiqui

Udland
18. december 2019

Intense protester mod en ny splittende lov om indisk statsborgerskab, som udelukker muslimer, har spredt sig til universiteter i hele Indien. 

I søndags trængte politiet ind på campusområdet til Jamia Millia Islamia University (JMI) i Delhi, hvor de tilbageholdt flere end 100 studerende, slog aktivister og skød med tåregas. Senere blev busser sat i brand, og både JMI og skoler og kontorer i området var derfor lukket mandag.

Søndag udsatte politiet formentlig også studerende, som marcherede ved Aligarh Muslim University i Uttar Pradesh, for brutale metoder og tåregas, ligesom flere blev arresteret. Søndag aften blev der indført en blokering af internettet i området, som også blev fastholdt mandag i et forsøg på at lægge låg på den stigende uro.

Den nye lov om statsborgerskab giver titusinder hinduer, kristne, buddhister og sikher, som flygter fra Bangladesh, Pakistan og Afghanistan ret til at få indisk statsborgerskab. Men det samme gælder ikke for muslimer.

Kritikere siger, at loven helt åbenlyst er diskriminerende mod muslimer, fordi den gør dem til andenrangsborgere og underminerer Indiens sekulære grundlag.

Mandag havde protesterne spredt sig til universiteter i byerne Mumbai, Hyderabad, Chennai, Bengaluru, Chandigarh og Kolkata. I Lucknow, som er hovedstad i delstaten Uttar Pradesh, kastede studerende sten efter politiet, efter at de havde skudt med tåregas mod demonstranterne.

Iman Usmani, en 18-årig studerende fra JMI, fortæller, at politiet »skød med tåregas mod os«.

»De skånede ikke engang pigerne. Jeg kom slemt til skade, primært fordi jeg blev slået af politiet. Jeg blev bevidstløs. Nogle af de ældre studerende fik mig på hospitalet, hvor jeg fik behandling,« siger han.

Politiet har nægtet, at de har brugt vold mod kvindelige demonstranter.

Mohammad Faisal, som er ved at tage en kandidatgrad i socialt arbejde, var også på JMI i søndags.

»Politiet gik ind i biblioteket og moskeen på vores campus og slog på studerende, som enten studerede eller bad, og som på ingen måde havde noget at gøre med protesterne,« siger Mohammad Faisal.

»Politiet skød med tåregas inde på biblioteket. På det tidspunkt var der en blind studerende på biblioteket, som begyndte at græde højlydt. Politiet slog endda også ham.«

Regering forsvarer ny lov

BJP-regeringen (Bharatiya Janata Party) har forsvaret lovgivningen med, at det er en måde at hjælpe forfulgte hinduer i muslimske lande på. Regeringen, ledt af Narendra Modi, har dog en hindunationalistisk agenda.

De landsdækkende protester mod den nye lov begyndte i den nordøstlige delstat Assam sidste onsdag. Her bliver den nye lov set som splittende, men der er også mange lokale, som ser tildelingen af statsborgerskab til folk fra andre lande – hvorvidt de er hinduer eller muslimer – som en trussel mod deres kultur.

I Assams største by, Guwahati, gik flere end 6.000 på gaden søndag, hvor politi og militærstyrker var sat ind, internettet blokeret, og der var udgangsforbud om natten. Om mandagen forsøgte tusindvis at deltage i fredelige demonstrationer, men blev forhindret i det, og 150 aktivister blev arresteret.

»Vores slogan er meget klart: Skrot CAA (Citizenship Amendment Act, red.) eller arrester os. De har valgt at arrestere os,« sagde Samujjal Bhattacharya, som er rådgiver i All Assams studenterorganisation, der har ført demonstrationerne.

Demonstrationerne i Assam har vist sig at være nogle af de mest blodige hidtil med et dødstal, der i weekenden nåede op på seks.

I sin første kommentar til urolighederne tweetede Modi: »Voldelige protester mod Citizenship Amendment Act er uheldige og dybt foruroligende. Debat, diskussion og uenighed er essentielle dele af vores demokrati, men ødelæggelse af offentlig ejendom og forstyrrelse af det normale liv har aldrig været en del af vores værdisæt.«

© The Guardian og Information. Oversat af Merle Baeré.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En tragedie på vej i det store land- ondt sagt er det vel vellyd for DF og Nye borgerlige det her.
Vi kan ikke gøre så meget,men vi kunne vel appellere til FN om at opfordre eller tage initiativ til at de store religioners ledere fik sig samlet sammen lig klimakonference om at sikre den religiøse frihed i alle samfund.

Viggo Okholm.

Helt enig i at religion ikke skal bruges til at diskriminere.
Uanset om det er muslimer, hinduer, jøder eller kristne der undertrykker andre.
Eller for den sags skyld ateister der undertrykker troende.

Frihedsrettigheder bør gælde for ethvert menneske her på jorden.
Ikke noget med ; " Jamen vi skal ikke blande os i hvad man gør i Iran/Israel/Indien/ Kina/ Kenya", eller hvor som helst

Carsten:
Det er og bliver et springende punkt i menneskets udvikling, for reelt set er friheden til a tro som man vil,så længe det ikke skader andre og at dette sker indenfor lovens ramme ri en stat/område samfund.
Men her ramler det enkelte lands "suveræne" ret til at lovgive desværre sammen med menneskerettigheder globalt set. Har vi andre end FN eller netop de religiøse ledere,som flere steder har for megen magt i mine øjne og helt sikkert i dine øjne.
Hvad gør vi i dette tilfælde?

Viggo.

Det er min klare overbevisning at teokratiers og andre diktaturers tid er på vej mod enden.
Man kan ikke undertrykke folk til evige tider,

kommer det dertil at demokratier vil blande sig i diktaturers/teokratiers samfundsopbygning og ikke kun udtrykke mishag verbalt, så kunne det være boykot på alle mulige parametre.

Ja der burde være frihed til at tro som man vil .... så længe det ikke skader andre ....
Hvem var de studerende som protesterede?
Artiklen fortæller om to: Iman Usmani og Mohammad Faisal.

Forskningen siger at homogene samfund er mere sikre og trygge!
Så hvis man ønsker sikkerhed og tryghed, skal samfundet altså være homogent!
Men der er jo meget som er vigtigt!
Er der noget som er vigtigere en sikkerhed og tryghed?