Analyse
Læsetid: 4 min.

Jordskredsejr til Boris Johnson. Nu kommer Brexit – men hvilket?

Storbritanniens politiske landskab er fuldstændig forandret. Ikke siden Margaret Thatcher valgsejr i 1987 har de konservative siddet så solidt på magten. Labour er fuldstændigt ydmyget, og Jeremy Corbyn er færdig som partileder
Boris Johnsons ’Get Brexit Done’- budskab var det, der gik klarest ind hos vælgerne.

Boris Johnsons ’Get Brexit Done’- budskab var det, der gik klarest ind hos vælgerne.

Oli Scarff

Udland
13. december 2019

LONDON – Han er blevet kaldt en klovn og en joke, men det er jokeren, Boris Johnson, der i dag ler sidst.

De konservatives simple ’Get Brexit Done’-budskab var uendeligt meget klarere for vælgerne at forholde sig til end Labours ambitiøse, men svært forklarlige og – for mange briter – lige lovlig gammeldags socialistiske valgløfter.

Det var ikke middelklassen i det sydlige England eller i London, men hundredtusindvis af arbejderklassestemmer fra gamle industriområder, der sikrede Boris Johnson et mandat så stærkt, at det nu står ham frit for ikke bare at gennemføre sit Brexit, men også at forme Storbritannien efter behag.

Valgkredse, som ingen i deres vildeste fantasi kunne forestille sig ville stemme konservativt, gjorde det i går. Blyth Valley, en gammel mineby på Northumberlands kyst, der har været en Labour-højborg siden 1955, faldt til de konservative. BBC’s Andrew Marr, der som ung var journalist i Blyth Valley, fortalte, at han ikke troede sine egne øren, da resultatet blev læst højt.

Labours såkaldte røde mur fra Wales gennem The Midlands og op til Nordengland i de gamle industriområder smuldrede. Hele det politiske landskab i Storbritannien er vendt på hovedet. De konservative, der traditionelt er stærke i det sydlige England, er nu (også) blevet et parti for arbejderklassen.

Goodbye Mr. Corbyn

Forklaringen på Labours styrtblødning skal naturligvis findes og helst hurtigt. Pilen peger direkte på Labours ledelse. Under hele valgkampen har man fastholdt, at Jeremy Corbyn var vellidt rundt om i landet. Men tallene og de vidnesbyrd, der dryppede ind fra valgkredsene sammen med resultaterne, fortalte en anden historie.

»Gennem alle de døre, jeg bankede på under valgkampen, og jeg bankede på 11.000 undervejs, fik jeg samme besked: Problemet er Jeremy Corbyn,« tweetede Labours Ian Murray.

Reaktionerne rundt omkring i Storbritannien vedrørende Corbyn var skarpe og matchede de udsagn, Informations udsendte har hørt fra briterne i løbet af valgkampen. Jeremy Corbyn anses for at være en gammeldags London-orienteret idealist ude af trit med den virkelighed, der findes uden for hovedstaden.

Jeremy Corbyn lovede i de tidlige morgentimer, at han vil trække sig som leder af Labour-partiet på lang sigt.

»Jeg kommer ikke til at lede Labour ved det næste valg«, sagde Corbyn, der dog ikke går med det samme.

Rent magtmæssigt har han været et dyrt bekendtskab for Labour. Han har tabt to valgkampe til et konservativt parti i dyb splittelse. Hans vidtløftige planer solgte godt i hans egen snævre kreds, men var uspiselige for det bredere Storbritannien, der generelt politisk er klart mere borgerligt end f.eks. Danmark.

Spørgsmålet er, hvad der nu sker med Labour? Vil corbynisterne kunne fastholde magten uden Corbyn, eller vil partiet søge tilbage til den klassiske, socialdemokratiske linje, som man forlod, da Corbyn overraskede alle og vandt lederskabet i 2015? Udmeldingen om, at han ikke går øjeblikkeligt, lægger op til et voldsomt slag om magten i Labour.

Brexit-valget

Jeremy Corbyns besynderlige vægelsind i forhold til valgets hovedtema, Brexit, er uden tvivl det, der har kostet Labour allermest.

Det har hele tiden virket besynderligt, at en premierminister in spe ikke ville fortælle sine vælgere, hvad hans holdning er til landets mest presserende problem er. Og til trods for at Labours voldsomme nederlag også handler om lederskabsprofil, så var dette valg mere end noget andet et Brexit-valg.

Tidligere premierminister Tony Blair advarede Jeremy Corbyn mod at tage imod Boris Johnsons udfordring og afholde valg før Brexit var afklaret. Vi ved nu at Blair havde ret.

Verden ifølge Boris

Boris Johnson står i dag med et flertal, der er større, end hvad han på noget tidspunkt havde kunnet håbe på. Hvad han vil bruge det til – udover at gennemføre Brexit som lovet – ved vi endnu ikke.

Men dette er begyndelsen på verden ifølge Boris. Han er ikke nødvendigvis elsket rundt om i Storbritannien, men han kan nu få gennemført den politiske linje, han ønsker, i hvert fald i på hjemmefronten, for det tragikomiske aspekt af Boris Johnsons store sejr er, at hans løfte om at ’Get Brexit done’, nok bliver det sværeste for ham at levere.

Han har bundet sig til, at de forestående forhandlinger med EU om Brexits fase 2 skal være overstået før udgangen af 2020. Men det er mere end tvivlsomt, at det kan lade sig gøre, og det rejser spørgsmålet, hvilken linje han vil lægge i forhold til EU?

Det har korrekt været nævnt, at en stor sejr vil give ham mulighed for at gennemføre et blødere Brexit, fordi han ikke længere er afhængig af den hårde Brexit-kerne i sit eget parti. Men lige så rigtigt er det, at han nu er frit stillet til at trække partiet længere i retning af det nationalistiske højre, skulle han ønske det.

Og hvad med sammenhængskraften i Storbritannien? Skotske SNP fik et fantastisk valg og slog blandt andet Liberaldemokraternes leder, Jo Swinson, i Skotland. Hun har også trukket sig – Liberaldemokraterne havde et skuffende valg og formåede aldrig at bruge deres position som det eneste remain-parti ordentligt.

SNP ryddede næsten bordet i Skotland. Forude venter et voldsomt slag, hvor skotterne vil kræve en ny folkeafstemning om løsrivelse, men det vil Boris Johnson pure afvise. Det er ikke en langtidsholdbar situation, endnu en forfatningskrise venter.

For Labour blev dagen i dag, fredag den 13., en gyserdag, nærmest uden sidestykke. Hvad briternes julevalg kommer til at betyde for Storbritannien og for resten af Europa, er det endnu for tidligt at spå om, men strategisk har Boris Johnson spillet sin hånd til perfektion. For et år siden var han menigt parlamentsmedlem. I dag har han renset ud i eget parti for kritikere, sikret de konservative et uhyre stærkt mandat og sikret det Brexit, han lovede, han ville.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Øøøhhh... Siden hvornår er Tony Blairs socialliberale “Tredje Vej” (inkl. den lettere reviderede udgave som Ed Miliband stod i spidsen for (og tabte med) gået hen og blevet “den klassiske, socialdemokratiske linje”?

John Hansen, Arne Lund, Nis Jørgensen, Jes Balle Hansen , Mogens Holme, Flemming Berger, Ole Frank, gert rasmussen, Søren Ferling, Lene Bøgh Sørensen, Carsten Svendsen, Carsten Wienholtz, Olaf Tehrani, Lars Løfgren, Bent Gregersen, Hanne Utoft, Bjarne Bisgaard Jensen, Gustav Alexander, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Erik Winberg, Steffen Gliese, Michael Hullevad, Bjørn Pedersen, jens christian jacobsen, Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Smædekampagnerne mod Corbyn virkede.
Nu får vi se, hvor længe Johnsons løgnehistorier holder vand.

John Hansen, Arne Lund, Flemming Berger, Ole Frank, Jesper Eskelund, Lene Bøgh Sørensen, Carsten Wienholtz, Lars Løfgren, Hanne Utoft, John Poulsen, Gustav Alexander, René Bach, Heidi Larsen, Mogens Holme, Birgitte Gøtzsche, Torben Bruhn Andersen, Ete Forchhammer , Torben Arendal, Steen K Petersen, Anders Reinholdt og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Tilbage til fortiden tabte.
Magten og sociale fremskridt er aldrig sikret ved at opstille konservative, halv antisimitiske politikere med beton i hovedet.

Torben Bruhn Andersen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Det er jo ikke let når man som vælger kun kan vælge mellem pest eller kolera! Vi skal vist være lykkelige her i lille Danmark at vi ikke har så tåbeligt et valgsystem som dem...

John Hansen, Rolf Andersen, Nis Jørgensen, Erik Karlsen, Jan Nielsen, Torben K L Jensen, René Arestrup, Kim Houmøller, René Bach, Michael Hullevad, Ete Forchhammer og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Nåja, og så er det jo heller ikke særligt overraskende, at Ian Murray hævder, at nederlaget udelukkende skyldes Corbyn, eftersom Murray jo var en af deltagerne i, hvad der af nogle hånligt blev døbt “the chicken coup” lige efter Brexit-afstemningen, hvor han og en række andre “blairistiske” skyggekabinetsmedlemmer trak sig og forsøgte at vælte Corbyn af pinden med henvisning til at afstemningsresultatet var Corbyn skyld.

Jean Thierry, Nis Jørgensen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Lene Bøgh Sørensen, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Steffen Gliese og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Selv jer der er enige med Jeremy Corbyns politik må da være glade for, at der endelig er mulighed for at Labour kan få en kompetent leder?

Jan Nielsen, René Arestrup, Kim Houmøller, Michael Friis, Steffen Gliese og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Boris er ikke ligefrem yndlingskærresten.
Så det er også et stort nej til Labours økonomiske politik.
Problemets rod er ganske enkelt at de dele af partiet som støttede ham, og det er et mønster vi også ser i Danmark, ikke har en økonomisk forståelse og derfor fremægger en komplet urealistisk økonomisk politik. Det gennemskuer mange vælgere.

Niels Jacobs, Michael Friis, Michael Hullevad og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

England stemte sig ud af EU og får nu endelig et parlament, som respekterer afstemningen. En sejr for demokratiet, en vej ud.

Jean Thierry, Poul Kristensen, Georg Kallehauge, Søren Ferling, Ole Arne Sejersen, Jens Erik Starup, Martin Sørensen, Michael Friis, Michael Hullevad, Steen Piper, Peter Høivang, arne tørsleff og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar

Maa vel samtidig ses som en indirekte Brexit afstemning, de vil stadig ud af EU

Søren Ferling, Michael Friis og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Hold nu OP! Alle ved, at den eneste vej frem for vestlige samfund er at ANTAGE Corbyns politik, og det er den vej baromeret bevæger sig i Europa. Den er ikke vidtløftig, den er, hvad man kan kræve af moderne, oplyste demokratier.

John Hansen, Poul Erik Riis, Mogens Holme, Flemming Berger, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, David Zennaro, Bent Gregersen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Tværtimod, Steen Piper, har det jo paradoksalt nok været England, der stod i vejen for EUs udvikling henimod et langt mere beboeligt kontinent, hvis et altså lykkes at få Polen sat udenfor indflydelse, for de stræber vist efter at blive den nye, reaktionære kraft.

John Hansen, Erik Karlsen, Ole Frank, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz, Bent Gregersen, Ole Henriksen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Nej, Søren Kramer, problemet er, at ØKONOMER ikke har en økonomisk forståelse - og det kan man godt forstå, for så ville de ikke kunne indtage den fremtrædende plads i beslutningsprocesser, de har manipuleret sig til.

Carsten Wienholtz, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Europa´s betydning økonomisk set er raslet ned de sidste 20 år. Grunden er EURO som aldrig skulle have været indført uden en politisk økonomisk union. EU er et babelstårn som GB nu endeligt forlader. Man må nok forvente et hårdt brexit. Barnier har afvist at en aftale kan komme så hurtigt som Boris ønsker.

Ole Frank, Carsten Svendsen og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar

Forfriskende af Boris Johnson har samlet UK og har fået et stærk mandat til at lede landet ud af EU.
Dejligt at se nogle kæmper imod United States of Europe.

Hans Aagaard, Georg Kallehauge, jens christian jacobsen, Ole Arne Sejersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Michael Friis, ingen ønsker en europæisk stat, men alle ønsker sig, at Europa beskæftiger sig med at skabe gode, bæredygtige samfund for sine borgere og ikke forfalder til den værste af alle former for afhængighed, 'pengene'.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Ironisk nok så fik partier der ønskede endnu en EU folkeafstemning 52% af stemmerne, mens Brexit partiers kun fik 48%. Men heldigvis for Johnson, så har UK et tåbeligt valgsystem så ét party med 43.5% af stemmerne får mere en 50% af MPs og derved 100% af magten. Velkommen Diktator Johnson og Hard Brexit.

Rolf Andersen, Poul Erik Riis, Mogens Holme, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Jesper Eskelund, Thomas Andersen, Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Bent Gregersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Ironisk nok så fik partier der ønskede endnu en EU folkeafstemning 52% af stemmerne"

Den afholdt de i går.

Martin Sørensen

Det eneste jeg har set hos venstrefløjens jubel EU tilhængere er muder som man har kastet mod Boris Johnson. ja han er blevet gjort til en yderligt gående ekstremist en ja dæmon. ja man elskede og hade boris, og elskede den gode maxist. Corbyn

Upåagtet at alle meningsmålinger ikke var i tvivl. trode man til det sidste på den løgn man hade bildt sig selv ind, at brexit ikke var det brittiske folks ønske.

ja hvorfor kærligheden til projekt EU er blevet så udtalt hos venstrefløjen i Danmark er over min personlige ringe forstand. for EU har faktisk på ingen måder reformeret sig selv, til at fortjene denne nærmest. betingelsesløse kærlighed som der er fra venstrefløjen. ja man er nu blevet nærmest rabiat højreorienteret hvis man sætter tvivl ved gavnen af, EU

Sønnerne af kul minearbejderne i Wales som historisk har været laybor land, stemte på boris johnson som der har bevæget Torry, LANGT til venstre. som han også gjorde det som borgmester i London.

Det var en KRYSTAL klar afgørelse......... der er IKKE tvivl om brexit i UK..... men trods det så forsætter den jubel lalleglade eu venstrefløj med at komme med løgne.

Peter Høivang, Carsten Svendsen, Claus E. Petersen og Gustav Alexander anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvorfor Boris Johnson og Brexit?

Brexit og genindførsel af demokrati, det er en sejer vundet af de fattigeste vælgere i Storbritannien, de fattigeste har stemt Brexit ‘ikke’ Boris Johnson!

Storbritannien får i år 2019:
165 milliarder i bonus og resultatløn udbetalt til de i forvejen rigeste i Storbritannien, de centralt placerede i finanssektoren The City of London.
Link: https://www.dailymail.co.uk/news/article-401028/City-bonuses-soar-record...

Det er de fattige, der har sikret Boris Johnson Brexit sejleren, hvorfor har de det?

De fattige har sikret, at de rigeste i Storbritannien ‘IKKE’ fortsat kan plyndre landet, beskyttet af EU gummistemplet.

Det har tydeligvis ikke kunne lade sig gøre op til i dag i Storbritannien, at deres økomisk velbeslåede og beskyttede politikere, skulle bekæmpe det selv samme EU økonomiske system, de på egen hånd har opbygget til primært at komme dem selv økonomisk til gode!

Det er ikke en Brexit sejer de fattige har givet til de rigeste i finanssektoren, der til i dag, har kunne forgylde sig selv økonomisk uden nogen kunne gribe ind, men de fattige har taget opgøret med de riges EU gummistemplet, der ikke er og har aldrig været demokrati, EU har beskyttet et ulige økonomisk system, det først nu bliver muligt at ændre i Storbritannien.

Nu bør de grønne mf. ikke tage resultater for tungt, det er en sejer vundet af de fattigeste i Storbritannien.

50 års klimaforudsigelser var korrekte!

Hvis ‘ikke’ der satses på hurtig målbar reduktion af CO2 udledning ved begrænsning af overforbruget for de rigeste i Storbritannien, men som det ser ud nu, først og fremmest politisk gambles på ikke opfunden teknologi, der på lang sigt med et trylleslag kommer menneskeligheden til undsætning, så må politikere ærligt oplyses befolkningen om, at klimaflygtninge følger med den politiske valgte pakke i meget stort antal og ingen forbedringer økonomisk for de fattige i Storbritannien.

Politisk tilvalgt fortsættelse af ikke bæredygtig økonomisk vækst drevet ved ekstremt overforbrug af de rigeste, har omkostninger for de fattige der bliver flere.

Et tankeeksperiment skabt i Storbritannien.

1. Forestil dig de menneskeskabte klimaforandringer blev opfattet som en eksistentiel trussel i EU.

2. EU lovgivning forpligtede derfor de 10% rigeste i EU til, at udlede den samme mængde CO2, som den en gennemsnits EU borger.

3. De resterende 90% af EU borgerne reducere ikke deres CO2 udledning.

Resultat:
Den globale CO2 udledning bliver reduceret med 33%

Citat Kevin Anderson
(@KevinClimate) is Professor of Energy and Climate Change at the University of Manchester.
Link: https://youtu.be/5voJj0DMHiI

Hvis ikke man politisk ønsker, at forholde sig til bl.a. et stigende antal klimaflygtninge og stigende global fattigdom i kølvandet af det globale svindende eksistensgrundlag og stigende antal konflikter i kølvandet på kampen om de svindende resurser, burde vores folkevalgte politikere stoppe med, at producere klimaforandringer, klimaflygtninge, øget økonomisk ulighed og fattigdom.

Der bær tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Brexit og genindførsel af demokrati er vundet af de fattigeste i Storbritannien.

Forskere:
50 års klimaforudsigelser var korrekte
De fleste klimamodeller har forudsagt temperaturstigningerne nøjagtigt, viser opgørelse.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/forskere-50-aars-klimaforudsigelse...

City bonuses soar to record £19bn
Link: https://www.dailymail.co.uk/news/article-401028/City-bonuses-soar-record...

Steen K Petersen og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Nu haster kampen for et grønt reformeret EU i handling ikke ord, før klimaflygtninge og nationalisme ødelægger chancen for demokrati i EU.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Steffen Gliese og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Husk på hver tredie barn i Storbritannien er fattig og går sulten i skoler flere dage om ugen!
Millioner af briternes børn ‘sulter’, når de ikke får skolemad i sommerferien.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Et tab af stemmer på 5-15% i valgkredsene i den røde væg rakte til at give Labour det dårligste valgresultat i nærved 100 år.
Man må antage, at disse vælgere har identificeret Jeremy Corbyn med valgsvindel, - nemlig i Brexitspørgsmålet, men hvad de i øvrigt forestiller sig at opnå med deres stemmeafgivning, er det overordentligt vanskeligt at forklare.

De afgjorde folkeafstemningen i 2016 og nu har de også afgjort et parlamentsvalg. Labour vil muligvis prøve en gang til at bygge bro mellem dem og partiets multikulturelle, grønne vælgere, men længe før Labour finder ud af, om det er muligt, er UK ude af EU. Det forenede Kongerige eksisterer muligvis heller ikke længere: Unionistpartiet i Nordirland er i mindretal efter valget. Det kan både være signaler om en ny krig eller en irsk genforening.

Europæisk integration er nu definitivt væk fra briternes dagsorden, men helt ud europæisk politik kan de ikke gå. Hvad de forhenværende Labourvælgere i den røde væg tror om det, er ikke godt at vide, men de kommer fortsat til at høre om Brexit.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Jørgen Mathiasen
EU har intet gjort for de sultende børn og de rigeste får i år 165 milliarder i bonus og resultatløn udbetalt oven i deres i forvejen høje løn!

Undre du dig over Brexit, undre dig over at de fattigste fravælger EU?

Det var i sandhed et pest- eller kolera-valg. Pest vandt. Og dermed har UK sat en fed streg under at landet vitterlig er Europas gamle, syge mand.

John Hansen, Ole Frank, Thomas Andersen, Carsten Munk, Carsten Wienholtz og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

En fadæse at Corbyn ikke fulgte sit eget politiske instinkt og meldte klart Brexit.

John Hansen, Jean Thierry, Flemming Berger, Steen K Petersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Nej, Philip B. Johnsen, nu kan den engelske nyfeudale overklasse løb amok og for alvor føre klassepolitik fra oven, uden at skulle hensyn til EU overnationale individbeskyttelse.

John Hansen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, René Hansen, Dennis Tomsen, Susanne Kaspersen, Thomas Andersen, Carsten Munk, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Bent Gregersen, René Arestrup og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Steffen Gliese
Vi får at se.

Philip B. Johnsen

@Steffen Gliese

World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations.

“A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).

Det er alene et spørgsmål om vilje og at rette blikket mod årsagen.

Et tankeeksperiment skabt i Storbritannien.

1. Forestil dig de menneskeskabte klimaforandringer blev opfattet som en eksistentiel trussel i EU.
2. EU lovgivning forpligtede derfor de 10% rigeste i EU til, at udlede den samme mængde CO2, som den en gennemsnits EU borger.
3. De resterende 90% af EU borgerne reducere ikke deres CO2 udledning.

Resultat:
Den ‘globale’ CO2 udledning bliver reduceret med 33%

Citat Kevin Anderson
(@KevinClimate) is Professor of Energy and Climate Change at the University of Manchester.
Link: https://youtu.be/5voJj0DMHiI

Frank Klevenhaus

Den perfecte storm.
Som jeg ser det, så skete der det, at da UKIP kun stillede op i kredse, hvor de kunne tage stemmer fra Labour, gik mange Brexiteers til de konservative, da Labour ikke kunne tage sig sammen til at melde klart ud.
For det andet: Corbyn er nok for venstreorienteret for manges smag.
Og endelig: Englænderne mener det med Brexit.
Når de så om 3-4 år opdager, hvor stor gensidighed afhængighed der er mellem landene i Europa, så lander de med en Norsk model, hvor man i årevis har fået det indtryk, at man ikke er med i EU, men de facto har de samme regler.

Philip B. Johnsen, jeg nægter at forholde mig til, at man mener, at der vil være en fødevarekrise om 30 år! Det ved ingen, men alt taler for, at det fortsat vil være et fald, både procentvist og i faktiske tal.
Selvom jordens befolkning er mere end fordoblet i antal, er antallet af sultramte stadig lavere end dengang.
Men det er klart, at der skal gøres noget, især noget, der kan lette presset på de vestlige lande i forhold til at føde verdens befolkninger, for det kan vores egen natur ikke holde til.

56 % af vælgerne stemte MOD Boris og hans kumpaner, men grundet defekt valgsystem så vinder han
MiniUSA......!

Rolf Andersen, Erik Karlsen, Poul Erik Riis, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Dennis Tomsen, Steen K Petersen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Peder Bahne,
så hvad du aktuelt siger er:
Enhver folkeafstemning - uanset om resultatet er fremkommet gennem valgsvindel og manipulation - skal respekteres ??
Det her er alt andet end en sejr for demokratiet, tværtom, det er nedbrydende for enhver form for demokratisk samfund.
Og det faktum at rigmandsaviserne og de konservative i denne omgang med vilje og fortsæt har løjet og misinformeret vælgerne, specielt husejerne, gør det hele til en endnu større skandale

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Jørgen Mathiasen, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Steffen Gliese
Der kommer ikke et eneste logisk validt argument, der på noget tidspunkt understøtter denne påstand!
I den virkelige verden har vi eksperter, min bager er heldigvis og naturligvis ikke min mekaniker og vise versa.

Forskere:
50 års klimaforudsigelser var korrekte
De fleste klimamodeller har forudsagt temperaturstigningerne nøjagtigt, viser opgørelse.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/forskere-50-aars-klimaforudsigelse...

Martin Sørensen skriver "krystalklar afgørelse".....hold da op....!?

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"ingen ønsker en europæisk stat"¨

Stærke kræfter ønsker sig en europæisk statsdannelse, som kan cementere det neoliberale greb om de europæiske befolkninger, som bliver mere og mere dikotome i deres forståelser af politik og samfund, som i det store og hele er reduceret til magtludo og personfokus.

Det er meget, meget afgørende at gøre sig klar at EU står for neoliberal totalitarisme - og den reelle pest/kolera situation består i at alternativet er de angloamerikanske rovdyrskapitalisme, som Trump og Johnson er synlige eksponenter for.

Erik Winberg, Flemming Berger, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Carsten Svendsen, Niels Peter Nielsen, Per Torbensen og Michael Friis anbefalede denne kommentar

klart

Jørgen Mathiasen

@Johnson
Jeg undlod at skrive noget om udsigterne for den britiske bilindustri: De er, at arbejdspladser forsvinder. Jeg skrev heller ikke noget om prognoserne for den gennemsnitlige indkomst i UK. Jeg gør bare opmærksom på, at en udvalgt skare af arbejderklassen gennem deres valgadfærd fremkaldte et solidt flertal for en reaktionær regering. Disse vælgere får hele pakken, og det er meget andet end en EU-udmeldelse. En interessevaretagelse af den art er ikke det mest indlysende, man kan komme i tanker om.

Nis Jørgensen, Mogens Holme, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Jørgen Mathiasen
De rige flygter af frygt for demokrati og retsstat, det er intet nyt,
De sultende kan ikke bare spise kage.

Hvilket valgsystem er perfekt?
Danske 2 pct spærregrænse? Hvor mindre partier tilkæmper sig meget stor indflydelse (DF og Radikale)
Tyske 5 pct? Dvs SNP ikke ville komme ind. Og Conservative fik 50%
Labour tabte pga en uklar politik, der ikke sælger billetter til nok.
Conservative har magten nu, og Labour har 5 år til at komme op med nye ideer. Corbyn gå nu!

Christian Petersen

"[Corbyns] vidtløftige planer solgte godt i hans egen snævre kreds, men var uspiselige for det bredere Storbritannien..."

Det er umiddelbart en mærkelig analyse. Labours politiske nøgleforslag har bred folkelig opbakning. F.eks. støtter 60% af befolkningen Labours forslag om skattestigninger til de rigeste, mens kun 23% er imod. Nationalisering af britiske jernbaner og vandforsyning støttes af henholdsvis 56% og 50% af befolkningen, mens kun 22% og 25% er decideret imod. Labour har også foreslået at gøre det obligatorisk for virksomhedsbestyrelser, at de skal bestå af mindst 1/3 demokratisk valgte arbejdere. En politik der bliver støttet af 54% af befolkningen med kun 21% direkte imod.

Forklaringen er altså næppe, at Labour er blevet for 'venstreorienterede' for de britiske vælgere. Det virker mere sandsynligt, at ønsket om at forlade EU overskygger alt andet for den britiske arbejderklasse, og at de derfor har søgt mod de konservative og deres 'Get Brexit Done' slogan. En anden årsag er formentlig den manglende popularitet omkring Corbyn som person og politiker (eller måske rettere det smædeagtige billede af Corbyn, som de britiske medier har malet for de britiske vælgere).

Kilde: https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/tactical-voting-blog/labo...

Jean Thierry, Mogens Holme, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Lene Bøgh Sørensen, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Rasmus Knus, Carsten Svendsen, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lad os nu bare få det Brexit!

Jean Thierry, Carsten Svendsen og Michael Friis anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese

"jeg nægter at forholde mig til, at man mener, at der vil være en fødevarekrise om 30 år"

Fødevarekrisen er formentlig startet allerede. De næste 30 år ser ud til at blive en langsom opbremsning af væksten, fordi flere og flere skal dele mindre og mindre, og så går det ned ad bakke. Den første milliard ryger indenfor de første 20 år (2050-2070), og så begynder det at gå dobbelt så hurtigt.

Hvorfor tror jeg det? Fordi den globale fødevareproduktion afhænger af forskellig faktorer:

Kunstgødning. Vi kommer til at se et peak i produktionen mellem 2030-2070.

Vand. Det mangler vi allerede mange steder.

Jord. For 200 år siden var 3/4 af landjorden globalt dækket af skov. I dag er det tal 1/4. Vi har ikke mulighed for at udvide landbrugsarealet mere, uden at fælde mere skov.

Pesticider. Vi har formentlig allerede slået halvdelen af insekterne ihjel. Uden bier ingen blomster.

Mekanisering. Vi kommer snart til at opleve et fald i den globale olieproduktion. Enten fordi "klima", alternativt fordi vi har brugt halvdelen af oliereserven allerede. Traktorer og mejetærskere kører på diesel, og det samme gør de 300 millioner lastbiler/busser.

Kornsorter. Nye kornsorter med højt arealudbytte fungerer kun hvis de får meget gødning (se kunstgødning længere oppe).

Der er usikkerheder i de data vi har til at modellere hvert enkelt af ovenstående punkter, men samlet set er der ikke så meget at være i tvivl om. Det forudsætter dog at vi kan "holde fred" i 30 år mere.

Rent egoistisk set vil Brexit være en fordel for Europa.

"Rent egoistisk set vil Brexit være en fordel for Europa."

Det vil i hvert fald være en fordel for resterne af UK, hvis man tror at BNP er en måde at måle velstand. Det er det dog kun så længe truget ikke er tomt. Folk er blevet blinde pga. penge. Hvis jeg køber en stykke jord for 1 million, og sælger det samme stykke jord dagen efter for 2 millioner, så har jeg "tjent" en million. Det er dog den samme jord, så værdien er ikke steget.

Hvis jeg købte hele planeten, og solgte den for det dobbelte, ville planeten ikke være blevet mere værd. Tværtimod bruger vi løs af begrænsede ressourcer, i en 100% naiv forestilling om, at når der ikke er mere, så finder vi bare på noget andet.

Erik Winberg, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvad med klimaflygtninge og Brexit!

De får det formodentlig ikke værre end i Brittiske flygtninge lejre end i EU’s finansieret tortur lejer i Libyen.
Nogle tror klimaflygtninge der kommer til EU, klimaflygtninge der står med valget mellem flygt eller dø, er ligestillet med krigsflygtninge og EU er fungerende efter EU retsstatsprincippet.

Det er en skrøne.

Hvis klimaflygtninge har penge, køber de sig et EU pas af EU’s udemokratiske menneskesmuglere!

Her kan du købe dig et statsborgerskab, med kreditkortet og får et EU pas med posten.

Tro mig det er bedre end en EU finansieret tortur lejer i Libyen.

Forbes.
Seven Best Places To Get Residency And A Second Passport In Europe.
Link: https://www.forbes.com/sites/kathleenpeddicord/2019/05/22/seven-best-pla...

Retten til at søge asyl og ’non-refoulement-princippet’, som forbyder tilbagesendelse af personer til et land, hvor der er risiko for forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling, er nedfældet i EU-traktaterne.

Ifølge FN er over 15.000 mennesker i 2018 blevet sendt ‘TILBAGE’ til Libyen af EU fra Middelhavet.

Hvorfor stiger antallet af klimaflygtninge?

“Verdensøkonomien kan ikke vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.

En ny rapport gør op med forestillingen om, at velstående landes økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med at landene nedbringer belastningen på klimaet og biodiversiteten.”
Link: https://www.information.dk/udland/2019/07/nyt-omfattende-studie-skyder-f...

Højreekstremistiske retorik, den EU udenrigspolitik og beskyttelse af EU’s ydre grænser, som ledet under Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning (Frontex), har ledt til EU og medlemslandenes regeringer er blevet indberettet til Den Internationale Straffedomstol i Den Haag.

Tiltalen mod EU lyder:
‘Forbrydelser mod menneskeligheden’.

“The allegation of “crimes against humanity” draws partially on internal papers from Frontex, the EU organisation charged with protecting the EU’s external borders, which, the lawyers say, warned that moving from the successful Italian rescue policy of Mare Nostrum could result in a “higher number of fatalities”.
Link: https://www.theguardian.com/law/2019/jun/03/icc-submission-calls-for-pro...

Aase Rigmor Pedersen

Det der er værd at bemærke ved dette valg er tre ting:

1) Mediernes manglende kommentering af verdens første sabotage-parti skabt udelukkende til at udnytte et fejlbart valgsystem til at mindske nogle vælgeres indflydelse.

2) Mediernes brug af upassende overskrifter til at beskrive få stemmers flytning fra Labour til de Konservative. Der er faldet mange stemmer fra Labour (-7,8%) ja. Men kun få er gået til de Konservative (+1,2%). Pga. valgsystemet vinder de dog 66 mandater.

3) Ingen medier finder det nyhedsværdigt at Labour, Lib. Dem. og de grønne faktisk har fået flere stemmer end de Konservate plus deres sabotage-parti. Ligger man DUP til de Konservative trods splittelse over Nordirlands fremtidige status er valget endt med dødt løb.

Hvis jeg sad i Labours bestyrelse ville jeg kun have én ting på programmet: Indførelse af demokrati! Hermed mener jeg at hver borger får én stemme der tæller lige meget og ikke som i nu hvor en stemme kun tæller hvis den går til det vindende parti i distriktet.

Tænk over hvad man kaldte Clintons og Al Gores sejre i USA. Det blev kaldt "the popular vote". Undskyld mig men er det ikke det demokrati er? En popularitetskonkurrence hvor den der får flest stemmer vinder valget?

Boris Johnson vandt ikke "the popular vote" men kan regere som var han selveste Putin.

Carsten Wienholtz, Christel Gruner-Olesen, Nis Jørgensen, Flemming Berger, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Jesper Eskelund, Anders Reinholdt, Lene Bøgh Sørensen, Pia Nielsen, Kim Houmøller, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Jørn Vilvig, Christian Mondrup, Rasmus Knus og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Aase Rigmor Pedersen

Som en af de gamle BBC journalister bemærkede overfor en politiker fra "De Grønne" i går, så bliver det næppe lettere at få lavet det britiske valgsystem om, nu hvor de konservative har et massivt absolut flertal. Det havde Labour en mulighed for med de små partier inden valget, men Labour valgte at satse på dem selv og ikke åbne op for de små partier. Det var dumt.

Steffen Gliese, Flemming Berger, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Aase Rigmor Pedersen

Helt enig Balling. De havde en reel chance for at ændre det. Problemet er at de kun kan ændre det når de vinder på systemet som det er. Det vil naturligvis skabe splittelse i parlamentsgruppen for mange vil stå til at ryge ud ved næste valg. Ændringen kræver at forsamlingen rent faktisk ønsker det bedste for vælgerne.

Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar

I Danmark har vi et mindre kompliceret valgsystem, som de fleste er tilfredse med ... og som ikke har samme åbenlyst manipulative mekanismer som tilfældet er i USA og UK, men alligevel har vi tilsvarende forrykte indre (korruption, fusk, bedrag og løgn på magtens øverste politisk-administrative niveauer) og ydre (ulovlige krigsførelser, støtte til kupmagere rundt i verden, opretholdelse af ulighed via frihandelskonglomerater etc.) tilstande. Vi mangler bare den helt rigtige galning på toppen; hér tæller Lars Løkke ikke helt. Men han var tæt på.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

"Jeremy Corbyns besynderlige vægelsind i forhold til valgets hovedtema, Brexit, er uden tvivl det, der har kostet Labour allermest."
Jeg har sympati for Jezza.. hans problem var at han personligt er imod EU (Brexiter) men resten af ledelsen i Labour er EU positive... bl.a. fordi oppositionen altid synes det modsatte af regeringen.

Sider