Læsetid: 6 min.

Modi har for alvor startet opgøret med det sekulære Indien

De første fem år som premierminister blev Narendra Modi af sit bagland beskyldt for ikke at bruge sit flertal i parlamentet til at gennemtrumfe hindunationale mærkesager. I dag er kritikken vendt til jubel blandt landets hinduradikale, mens Indiens 200 millioner muslimer er de store tabere
»De første fem år ved magten brugte BJP på at komme til at dominere forskellige demokratiske institutioner i samfundet som medier, valgkommissionen og dele af retsvæsenet. Derfor er de nu i en position, hvor de kan presse deres politik igennem, vel vidende, at modstanden fra de institutioner ikke bliver stor,« siger Dhirendra Jha.

»De første fem år ved magten brugte BJP på at komme til at dominere forskellige demokratiske institutioner i samfundet som medier, valgkommissionen og dele af retsvæsenet. Derfor er de nu i en position, hvor de kan presse deres politik igennem, vel vidende, at modstanden fra de institutioner ikke bliver stor,« siger Dhirendra Jha.

Sajjad HUSSAIN

18. december 2019

Store folkelige protester og sammenstød mellem politi og demonstranter har den seneste uge spredt sig til flere dele af Indien – med adskillige dødsfald til følge.

Årsagen er den nye lovgivning, som regeringspartiet Bharatiya Janata (BJP) på kort tid har fået stemt igennem både det indiske under- og overhus. Loven åbner op for at give statsborgerskab til buddhister, kristne, hinduer og sikher på flugt fra nabolandene Pakistan, Bangladesh og Afghanistan. Men den gælder ikke for muslimer. Ifølge regeringen er formålet at hjælpe ofre for religiøs forfølgelse i muslimske lande.

Loven er kontroversiel i Indien, hvor 80 procent er hinduer, men hvor den sekulære forfatning har været nationens juridiske og politiske fundament siden uafhængigheden i 1947.

Islamiske grupper, oppositionspolitikere og andre kritikere af BJP’s politik ser loven som et led i en strategi, der skal marginalisere landets 200 millioner muslimer. Protesterne er flere steder startet på muslimske universiteter og har siden fået opbakning fra studerende og studenterorganisationer fra en række andre universiteter, der ikke kun er muslimske.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Anker Heegaard
Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Modi har med demokratiske briller ført Indien ud på en forkert vej, hvis man ønsker at fremstå som et moderne samfund.
Som Erdogan i Tyrkiet, er Modi ved at udvikle sig til at VÆRE loven, i stedet for at være en del af en demokratisk proces.
Det internationale samfund må reagere på denne udvikling, inden det bliver til en decideret udrensning af det muslimske mindretal i Indien.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Michael Christiansen, David Zennaro og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Der er et tiltagende antal steder i verden hvor man tror at flertalsdiktatur er det samme som demokrati. I et demokrati må flertallet ikke bare tilsidesætte alle hensyn til mindretallet.
Sygdommen spreder sig. "Dem der ikke er for os, er imod os". Det bliver brugt til at retfærdiggøre ethvert overgreb på andre.
Der er så også mindretal som er overbevist om at deres hellige sag retfærdiggør enhver (terror)handling mod flertallet.
Ingen af delene er godt.

Viggo Okholm, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Michael Christiansen, Anker Heegaard og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Det eneste rigtige er at tage afstand fra ethvert land der baserer sine love på religiøse dogmer.
Husk det når talen falder på lande på lande hvor andre end muslimer bliver diskrimineret/forfulgt og det der er værre.

Hvis Indien bevæger sig ned af samme tåbelige vildfarende sti, så må alle demokratiske lande sige fra.

Viggo Okholm, Bent Gregersen, jens christian jacobsen, Anker Heegaard og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Det måtte gå nogenlunde så skævt med fascisterne fra BJP ved magten. Dybt forudsigeligt. At folk kan stemme dem ind - og genvælge dem - stiller spørgsmål ved demokratiet som koncept. Burde det feks være muligt at gå i regering, hvis vold og ødelæggelse af andre menneskers liv og trivsel er en integreret del af ens politik?