Læsetid: 7 min.

Oprør i Iran: Hvad skete der i Shiraz?

En blokering af internettet har skjult for, hvordan Iran har reageret på uroen i den oprørske by Shiraz i november. Interview med aktivister og analyse af opslag fra sociale medier giver nu et indblik i, hvad der egentlig skete
Iranske sikkerhedsstyrker har angivelig skudt med skarpt efter demonstranter. Billedet her er ikke fra Shiraz, men fra Teheran.

Iranske sikkerhedsstyrker har angivelig skudt med skarpt efter demonstranter. Billedet her er ikke fra Shiraz, men fra Teheran.

Ritzau/Scanpix

3. december 2019

»Hvad er du bange for,« råber kvinden i den sorte frakke.

»Hjælp mig med at forstå det.«

Hun marcherer hen til en mand i uniform, som holder vagt ved en tankstation.

»I ruinerer os,« råber hun, mens manden går sin vej.

Scenen stammer fra en video, som er optaget fredag den 15. november omkring klokken et om natten lokal tid i den iranske by Shiraz. Nogle timer forinden havde den iranske regering noget overraskende annonceret, at man ville hæve prisen på brændstof med op til tre gange den aktuelle pris. En udmelding, som var med til at øge presset på en befolkning, som allerede kæmper med en økonomi, der er ved at kvæles af sanktioner fra USA.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja og medierne er også totalt blinde for hvad der sker andre steder selv om internettet ikke er blokkeret

Der har f.eks. gennem længere tid været voldsom opstand i Chile. Indtil videre er mellem 40 til 45 mennesker omkommet og 215 har mistet synet på det ene eller begge øjne. Mange kvinder er blevet voldtaget og nogle myrdet bl.a. Daniella Carrasco "La mimo" en kendt gadegøjler i Santiagos gadebillede, og Albertina Martinez Burgos som var fotograf. ”La Mimo” fandt man hængt i et hegn til en park, tortureret og voldtaget. Albertina blev myrdet i sin lejlighed midt i Santiago, computer og notater om kvinder der var blevet mishandlet og voldtaget som hun var i færd med at lave en undersøgelse om var fjernet. Politivolden er af den mest brutale slags.

Forfatningen er fra diktator Pinochets tid og præcident Piñera er blevet blevet presset til at revidere den. Chilenerne skal stemme om den nye forfatning i 2020 men mange mener at processen er udemokratisk.

Chile har i øvrigt nogle af de største lithium ressourcer i verdsen. Det burde vel sikre nogle indtægter til pensioner, uddannelser, sundhedsvæsen m.v.

Vi hører om Hong Kong og Iran men intet om det der foregår andre steder.?????

https://www.youtube.com/watch?v=pCiUnUrfLrU

Det spredte sig til andre byer bl.a. Paris
https://www.youtube.com/watch?v=HjWaC4GyY7U

Arne Albatros Olsen, Kjeld Jensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar