Feature
Læsetid: 7 min.

Oprør i Iran: Hvad skete der i Shiraz?

En blokering af internettet har skjult for, hvordan Iran har reageret på uroen i den oprørske by Shiraz i november. Interview med aktivister og analyse af opslag fra sociale medier giver nu et indblik i, hvad der egentlig skete
Iranske sikkerhedsstyrker har angivelig skudt med skarpt efter demonstranter. Billedet her er ikke fra Shiraz, men fra Teheran.

Iranske sikkerhedsstyrker har angivelig skudt med skarpt efter demonstranter. Billedet her er ikke fra Shiraz, men fra Teheran.

Ritzau/Scanpix

Udland
3. december 2019

»Hvad er du bange for,« råber kvinden i den sorte frakke.

»Hjælp mig med at forstå det.«

Hun marcherer hen til en mand i uniform, som holder vagt ved en tankstation.

»I ruinerer os,« råber hun, mens manden går sin vej.

Scenen stammer fra en video, som er optaget fredag den 15. november omkring klokken et om natten lokal tid i den iranske by Shiraz. Nogle timer forinden havde den iranske regering noget overraskende annonceret, at man ville hæve prisen på brændstof med op til tre gange den aktuelle pris. En udmelding, som var med til at øge presset på en befolkning, som allerede kæmper med en økonomi, der er ved at kvæles af sanktioner fra USA.

Stigningen i benzinpriser udløste det, der muligvis har været de største uroligheder i den islamiske republiks 40-årige historie. Iranske embedsmænd kom i sidste uge med det estimat, at 200.000 har været involveret i de protester og uroligheder, som har ført til 7.000 anholdelser. Nogle vurderer også, at det har været regimets hidtil mest dødbringende svar på demonstrationer. Amnesty International har bekræftet, at 15 er døde i Shiraz – mens folk på stedet beretter, at tallet er langt højere.

Ligesom resten af Iran har Shiraz været afskåret fra internettet i fem dage. Hvad der præcist skete i byen, der betegnes som en højborg for persisk kultur og også kendes under navnet City of Roses, er endnu ukendt.

Men interview med aktivister både i og uden for Shiraz såvel som analyser af forskellige opslag på sociale medier giver et indtryk af det, der menes at have været et af de mest omfattende udbrud af protester i landet, og som også skulle have ført til et af de højest bekræftede dødstal.

Blokerede veje

Inden kvinden i den sorte frakke forlader tankstationen, vender hun sig mod de andre biler, som holder i kø, og opfordrer chaufførerne til at parkere bilerne midt på vejene i protest mod de stigende priser.

»Hvis man er en rigtig mand, vil man parkere sin bil midt på vejen på lørdag,« siger hun.

Lørdag morgen den 16. november rettede flere sig efter kvinden og flere andre, som havde opfordret til massiv civil ulydighed. Der var mindst én stor vej i Shiraz, som blev omformet til en parkeringsplads.

»Folk protesterer og har blokeret vejene fuldstændig,« siger en stemme på en video, mens billederne viser de mange biler, som er parkeret i forskellige retninger i et industrikvarter i byen. Bilister samler sig i små grupper foran deres biler og taler sammen.

Efterhånden som dagen gik, strømmede demonstranter ud i gaderne i hele byen og i forstæderne, fortæller aktivister. Videoer fra sociale medier viser, at der var uro mindst seks forskellige steder. De to mest iøjnefaldende hændelser fandt sted i en forstad til Sadra og på Maliabad Boulevard, som er en lang hovedgade med banker og butikker, der skærer gennem det nordlige Shiraz.

Forsamlingerne var fredelige, hvilket den iranske stats svar også var i første omgang. På videoer kan man se, at demonstranter klapper begejstret over, at politifolk iklædt kampudstyr får blomster.

Demonstranter fortæller, at de sad i små grupper på vejen, hvor de spillede kort og snakkede.

Senere på dagen indtalte en demonstrant en talebesked til den iranske aktivist Masih Alinejad, som bor i USA, hvor vedkommende reflekterede over morgenens begivenheder.

»Alt gik godt, folk smilede og var glade,« sagde han. »Jeg så folk, som gav roser til poltiet. De første dage var meget fredfyldte, og alt gik godt. Selv politiet var okay.«

Men det varede ikke ved. Videoer, som aktivister mener er blevet optaget på Maliabad Boulevard samme dag, viser øjensynligt, hvordan sikkerhedsfolk skærer igennem menneskemængden og får flere til at flygte. Man kan se, at det, der ser ud til at være tåregas, former sig som skyer.

Det ser også ud til, at der har været optøjer: En video, som angiveligt er blevet optaget i byen, viser hvordan der brænder bål flere steder, en håndfuld butikker er blevet ødelagt, og vejen er fyldt med papir og murbrokker.

Ingen fremtid

»Ungdommen har ingen fremtid i dette land, så længe disse tyve har magten‚« siger en demonstrant i en talebesked sendt til Masih Alinejad, som The Guardian har hørt.

»De kunne ikke klare det længere og var fyldt op med vrede. De tog tingene til et helt nyt niveau.«

»Det begyndte at eskalere, da politiet begyndte at tæske folk. Vi blev nødt til at lave våben for at forsvare os selv – og det var det. Det skete, fordi vi blev nødt til at forsvare vores liv.«

Demonstranterne, hvoraf flere kommer fra arbejderklassekvarterer, kom i nogle områder i klammeri med sikkerhedsstyrkerne og lavede hjemmelavede pigge, som de brugte til at punktere dækkene på politibiler og -motorcykler.

På et tidspunkt i løbet af eftermiddagen begyndte politiet at skyde. Aktivister har delt videoer, som er optaget lørdag, og som viser, at der bliver affyret skud tæt på Maliabad Boulevards politistation.

»Det her er Shiraz, og de bevæbnede styrker skyder mod folk,« lyder det fra en mand i et andet klip, som filmer ude foran politistationen. Han møver sig igennem en gruppe, som har samlet sig rundt om en mand, der ligger på jorden indsmurt i blod.

Manden er 20-årige Mehdi Nekouyee, og han er den første person, der bekræftes at være blevet dræbt under protesterne i Shiraz.

Den del af Nekouyees familie, som bor i udlandet, fik først beskeden om hans død, da nogle fra Iran skrev til dem på de sociale medier for at kondolere.

»[Mehdi] var stille, meget åbensindet,« husker hans onkel. »Han ønskede frihed, ytringsfrihed.«

Nekouyees død ophidsede demonstranterne. Aktivister fortæller, at demonstranterne begyndte at kaste sten mod politistationen. Lørdag aften skulle bygningen efter sigende have stået i brand

»De skød med skarpt og tåregas, men folk var enormt modige og gjorde alt, hvad det krævedes,« lyder en mandlig stemme fra en af de andre talebeskeder, indtalt og sendt til Alinejad. »Vi bad de folk, der brændte ting af, om at stoppe. Vi ved ikke, hvem de er, men folk er fulde af vrede og ingen kunne stoppe dem.«

»Det står skidt til og folk løber for deres liv. De bevæbnede styrker udviser ingen nåde, og jeg havde svært ved at tro, at de var mennesker fra samme hjemland. Det var en form for vold, jeg aldrig før har set.«

Dødstal stiger

I løbet af lørdag og den følgende dag brød protester ud i forskellige dele af byen. Golshan, en forstad i den nordvestlige del af Shiraz og hjemsted for mange, der tilhører Qashqai-minoriteten, blev forvandlet til en »krigszone«, som en aktivist med forbindelser i byen beskrev det. »Sikkerhedsstyrker trængte ind med våben og helikoptere.«

Han fortalte, at samtlige veje ind til området var lukkede fra lørdag og indtil den følgende tirsdag.

Det virker til, at demonstranterne fastholdt kontrollen over Sadra gennem det meste af weekenden. Søndag den 17. november satte demonstranterne efter sigende ild til det kontor, som tilhører den overordnede imam i området – et direkte angreb mod landets gejstlige institution.

Aktivister fortæller, at der hurtigt kom en reaktionen på ildspåsættelsen. Helikoptere fløj ind over menneskemængden og skød med både kugler og tåregas. Det er en taktik, som der rapporteres om flere steder, og som er blevet filmet i Sadra.

Ruhallah Gashgaei, som er aktivist og har forbindelser i Shiraz, fortalte, at det stadig var umuligt at opgøre, hvor mange der var døde. Men flere vidneudsagn pegede på, at 60 var blevet dræbt i Shiraz, og at yderligere ni døde i forstaden Sadra. Han sagde også, at når flere dele af byen atter fik adgang til internettet, ville der komme flere informationer ud.

Mandag den 18. november så det ud til, at regimet atter havde taget kontrollen tilbage over det meste af Shiraz. The Guardian har set flere billeder, som blev taget søndag, og som viser, at byen stadig er mærket af konflikten – fyldt med murbrokker og udbrændte biler.

En aktivist i Shiraz vurderede, at omkring 80 banker og syv tankstationer var blevet sat i brand. Politi og Revolutionsgarden udfører ransagninger i hjem og hospitalsafsnit og anholder mistænkte. Irans øverste leder, Ali Khamenei, har beskyldt oprørerne for at være del af »en enorm og meget farlig konspiration« udtænkt af Irans fjender i udlandet.

»I går aftes havde befolkningen i Shiraz kontrollen over Shiraz,« lyder det i endnu en talebesked til Alinejad. »Det [myndighederne] siger om at kontrollere situationen, er det rene vrøvl. Vejret ændrede sig, og det blev meget koldt – selv Gud holder med disse mennesker [regimet].«

»Yes, vi overlevede,« siger en kvinde i en af de indtalte beskeder. »Jeg så to mennesker blive skudt lige ved siden af mig. Siden i mandags har der været militært udgangsforbud, der er [paramilitære] Basj-officerer over det hele. De var enormt bange og reagerede underligt på hver en lille lyd.«

Aktivister har endnu ikke kunnet dokumentee antallet af dødsofre. Amnesty International udgav i sidste uge en rapport, hvori antallet af bekræftede dødsfald over hele landet opgøres til 143. Den iranske regering har afvist disse tal, men er ikke kommet med en officiel udmelding.

»Alle gik på gaden, og jeg var enormt håbefuld omkring, at tingene kunne ændre sig,« lyder det fra en af talebeskederne til Alinejad. »I to dage havde befolkningen kontrollen over Shiraz, og der skete intet dårligt. Der var komplet fred og ro. Det var sådan en god ting, at folk havde kontrollen over byen. Jeg så for mig, hvordan landet ville være, hvis vi overtog magten.«

The Guardian og Information. Oversat af Merle Baeré.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Christensen

Fin sympatisk artikel

Ja og medierne er også totalt blinde for hvad der sker andre steder selv om internettet ikke er blokkeret

Der har f.eks. gennem længere tid været voldsom opstand i Chile. Indtil videre er mellem 40 til 45 mennesker omkommet og 215 har mistet synet på det ene eller begge øjne. Mange kvinder er blevet voldtaget og nogle myrdet bl.a. Daniella Carrasco "La mimo" en kendt gadegøjler i Santiagos gadebillede, og Albertina Martinez Burgos som var fotograf. ”La Mimo” fandt man hængt i et hegn til en park, tortureret og voldtaget. Albertina blev myrdet i sin lejlighed midt i Santiago, computer og notater om kvinder der var blevet mishandlet og voldtaget som hun var i færd med at lave en undersøgelse om var fjernet. Politivolden er af den mest brutale slags.

Forfatningen er fra diktator Pinochets tid og præcident Piñera er blevet blevet presset til at revidere den. Chilenerne skal stemme om den nye forfatning i 2020 men mange mener at processen er udemokratisk.

Chile har i øvrigt nogle af de største lithium ressourcer i verdsen. Det burde vel sikre nogle indtægter til pensioner, uddannelser, sundhedsvæsen m.v.

Vi hører om Hong Kong og Iran men intet om det der foregår andre steder.?????

https://www.youtube.com/watch?v=pCiUnUrfLrU

Det spredte sig til andre byer bl.a. Paris
https://www.youtube.com/watch?v=HjWaC4GyY7U

Arne Albatros Olsen, Kjeld Jensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar