Læsetid: 9 min.

På besøg i bosnisk flygtningelejr: »Ufatteligt, at sådan et sted findes lige her i Europa«

EU anklages for at være medskyldig i mishandlingen af migranter, der voldeligt og illegalt skubbes tilbage over EU’s ydre grænse på Balkan. Det lille land Bosnien er nu efterladt med ansvaret for migranterne, der smides i lejre. Eksperter frygter, at det blot er et spørgsmål om tid, før folk begynder at dø
Selv efter sneen er faldet, forsøger grupper af migranter at krydse bjergene ind i EU. Men selv dybt inde i Kroatien bliver de i strid med EU’s regler tvunget – ofte voldeligt – tilbage over grænsen til Bosnien, siger de.

Selv efter sneen er faldet, forsøger grupper af migranter at krydse bjergene ind i EU. Men selv dybt inde i Kroatien bliver de i strid med EU’s regler tvunget – ofte voldeligt – tilbage over grænsen til Bosnien, siger de.

Martin Gøttske

11. december 2019

BIHAC, Bosnien – »Åbn grænserne! Nu kan vi virkelig ikke holde til mere,« råber Aazar Abdallah.

Den 26-årige afghaner står på en bænk og kaster en knytnæve i vejret foran en frysende forsamling.

Flere ryster, mens de står med nøgne fødder i sandaler og klipklapper på den mudrede jord, der er dækket af årets første sne i det nordvestlige Bosnien. Deres ånde skydes afsted som hidsige skyer i den frosne luft, da de på Abdallahs opfordring brøler i kor: »Hvis Gud er villig, kommer vi til Italien. Hvis Gud er villig, kommer vi til Europa.«

De er godt nok allerede i Europa. Men ikke i den del, de ønsker at være i. I stedet er de blokeret på den forkerte side af EU’s ydre grænse, i teltlejren Vucjak, hvor det bosniske politi har efterladt dem.

Det er en lejr uden struktur, uden de mest basale faciliteter og uden ledelse. Den er placeret oven på en losseplads. På den ene side af lejren er bjergene, der fører til EU-landet Kroatien. På den anden er et minefelt fra 1990’ernes balkankrige, som endnu ikke er blevet ryddet. Og hele vejen rundt om lejren er området omdannet til et åbent toilet for flygtningene.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Olesen
Anders Olesen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

.... og her i Kongeriget hygger vi os med vores kornfede Retsforbehold -
al det flygtningebøvl må de andre selv rode med.

Gitte Loeyche, Jan Weber Fritsbøger, Ete Forchhammer , Maria Francisca Torrezão og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Cristina Nielsen

Det er et problem, når begreberne migranter og flygtninge bruges skiftevis i artiklen for at omtale de samme mennesker. Om de er migranter eller flygtninge betyder noget ift. lovgivning og rettigheder.

Lars Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Ervin Lazar og Henrik Madsen anbefalede denne kommentar

Hvorfor er det egentlig man ikke ALTID hjælper dem hvor de kommer fra? Er det ikke altid bedre? Eksempelvis kan man jo hjælpe 10-20 gange så mange mennesker i lokalområderne, som det koster at hjælpe én i Danmark. Vil vi hjælpe FÅ på første klasse, eller vil vi hjælpe MANGE på tredje klasse? Og hvilken hjælp rummer det bedste langsigtede perspektiv - hjælpe i DK, eller hjælpe i nærområderne?

Erik Fuglsang, Kent Bajer, Georg Kallehauge, Michael Friis og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Henrik Madsen, dine spørgsmål kan vel besvares af de organisationer, fx Læger uden Grænser, Mission Øst, Unicef, Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, Ibis, MS, der vitterligt arbejder "i lokalområderne". Det er nok ikke kun et spørgsmål om økonomi, men også et om der er mennesker til at udføre/formidle hjælpen "lokalt'"? Der hvor folk flygter fra naturen, krig og diktaturer o.l., er det snarest noget politisk påvirkning/handling der skal til.
Når ovennævnte organisationer ikke fylder alverden i den hjemlige debat om hvem og hvor vi skal hjælpe, skyldes det måske at de bruger kræfterne på at hjælpe der hvor de er, i stedet for på hjemlig snak?

Henrik Madsen, Dan D. Jensen, Erik Fuglsang, Gitte Loeyche, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Utoft, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

For en god ordens skyld skal det lige siges, at den pågældende lejr lige er blevet lukket, og migranterne er flyttet til en lejr lidt uden for hovedstaden Sarajevo. Nok ikke en dag for tidligt, hverken for migranterne eller for de lokale, der var blevet trætte af, at alle de vandrende mennesker på vej mod det vestlige Europa skal placeres lige præcis uden for deres dør, hvilket rigtignok ligger tæt på EU's ydre grænse. Kroaterne sender alt retur (og lidt til, således endte to nigerianske bordtennisspillere, der havde været til stævne i Kroatien også i Bosnien forleden). Mange bosniere flytter til Vesteuropa i disse dage, men det kræver eksempelvis bevis på tyskkunnen samt kurser og anden ekstrauddannelse før de i sidste ende kan få et job i den tyske ældrepleje. De undrer sig over, at man bare kan smide sit pas og andre dokumenter væk for så at vandre ind i EU. Noget tyder dog på, at det kan man ikke længere.

Jan Weber Fritsbøger

Henrik Madsen jeg er sådan set lidt enig, men endnu mere uenig, for det første,
at hjælpe dem hvor de kommer fra er jo ret umuligt, da det jo ikke er der de er,
så for at kunne gøre det skal vi altså med tvang sende dem tilbage,
men jeg går sådan set ind for at de skal motiveres til at lade være med at rejse, dette ville "bare" kræve at forholdene i deres hjemlande blev tålelige,
for flygtningene altså at alle krige stoppede,
og for migranterne at de kunne finde et rimeligt job og en levevej i deres hjemlande, og begge dele kan faktisk løses,
krige kunne undgås hvis produktion og salg af militære våben ophørte, og alle lande afskaffede militæret, der skulle være et internationalt totalt forbud imod nationale hære, imod våbenproduktion og salg,
dette ville faktisk også hjælpe på fattigdommen i mange lande, for et land bliver fattigt når vestlig kapital af magthaverne kan købe retten til at udnytte de værdier og resurser som måtte findes i landet,
koncession til minedrift, frugtbar jord til produktion af luxusgoder som exporteres til vesten og den lokale befolkning ansættes til underbetaling til at dyrke afgrøderne, kaffe bananer exotisk frugt kakao osv,
men pengene tjenes af vestlige / globale konsortier ( nestlè mfl ),
og helt galt går det så, når både de lokale magthavere og oppositionen ( typisk i form af oprørske militser ), kan købe våben og slås om retten til at sælge værdier til os,
og så peger vi efterfølgende fingre af Afrika og håner dem for deres krige og deres fattigdom, alt imens vi selv fører krig rundt omkring både direkte med egne tropper og pr stedfortræder med diverse militsgrupper som vi finansierer,
så for at løse flygtninge og migrant problemet skal vi ændre den uretfærdige verdensorden, med rige magtfulde lande og fattige som betaler hele gildet, vi er jo rige fordi dem som fremstiller vores luksus er fattige,
en almindelig ufaglært arbejder rundt omkring i østen, som har en voldsomt lang arbejdsuge på måske 70-90 timer er jo faktisk stadig fattig i vestlig målestok,
det er så nemt at sidde mageligt i Danmark, og kynisk afvise flygtninge med dumsmarte Lomborg inspirerede økonomiske "mest for pengene" betragtninger,
og så ellers blive ved med at bakke op om en uretfærdig verdensorden som forgylder en selv,
og så "desværre" skaber flygtningestrømme og migranter.

Tommy Gundestrup Schou

Måske vi skal have gang i de gamle kolonial magter igen så vi kan få indført en ordentlig civilisation i de lande folket flygter fra i hobevis? De vil jo helt tydeligt heller leve under vores (EU's?) styre så hvorfor ikke bare indføre det, i de lande de kommer fra?

Søren Kristensen, Michael Friis og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

Så sørgeligt at et samlet Europa ikke kan stå sammen om at få løst flygtningeproblemet. Måske der var et stykke land et sted hvor kunne skabes noget nyt for dem hvis det ikke er muligt for nuværende at vende hjem

Flygtninge eller immigranter. Uanset hvad så er det mennesker, og det er dybt tragiske menneskeskæbner.
Og det er frygterigt svært at se en løsning.

Dan D. Jensen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Det er ikke en historie, der fylder mig med stolthed over at være EU borger.
Hvis en dansk landmand holdt dyr på den måde, som EU holder flygtninge væk på, så blev han/hun højst sandsynligt frataget retten til at holde dyr.
Det må kunne gøres bedre.

Torben Lindegaard

@Anker Heegaard

"Det må kunne gøres bedre"
citar fra læserbrev 11. december, 2019 - 19:54

Utvivlsomt - men det bliver i givet fald uden dansk input.
Vi hygger os i stedet med vores kornfede Retsforbehold, som Holger K skaffede os.

Al det flygtningebøvl må de andre lande selv rode med.

Torben Lindegaard. Nu ikke ødelægge den gode julestemning med fakta. Du beklikker de hændervridende og hjertegode, der vil tro, at verden er ond - mens de selv er de gode. Ironi kan forekomme. Bon appetit.

Jan Weber Fritsbøger

Tommy Gundestrup Schou ihh ja kolonimagterne sørgede sandelig for "ordentlige forhold" i deres kolonier, der kunne en vestlig rigtig udfolde sig med lokale som slaver og rigdom ad libitum,
i dag overlader vi så bare den opgave til lokale magthavere, som vi samarbejder med og leverer våben til så de kan sidde trygt på magten,
og vi kan stadig blive rige af "samarbejdet",
desværre er den lokale befolkning ikke taknemmelig, og kan finde på at forsøge at komme til Europa og forsøge at få et job her.
synes du det vi har er en civilisation ? burde en civilisation ikke opføre sig civiliseret ???

Torben Lindegaard. Nu ikke ødelægge den gode julestemning med fakta. Du beklikker de hændervridende og hjertegode, der vil tro, at verden er ond - mens de selv er de gode. Ironi kan forekomme. Bon appetit.

"PUSH-BACK
Push-backs are a set of state measures by which refugees and migrants are forced back over a border – generally immediately after they crossed it – without consideration of their individual circumstances and without any possibility to apply for asylum or to put forward arguments against the measures taken. Push-backs violate – among other laws – the prohibition of collective expulsions stipulated in the European Convention on Human Rights."
https://www.ecchr.eu/en/glossary/push-back/

7 dirty words in the EU migration debate - How to know when it’s ‘illegal’ to talk about ‘refoulement.’ Updated 3/18/16
Pushback
What the EU glossary says: Nothing. The term is not in the official glossary — arguably because Europe's leaders want to avoid any discussion on the issue.

Translation: "Pushback" policy stops asylum-seekers at borders and forcibly turns them around to return to the country they came from. Pushback is being talked about increasingly by hardline opponents of open-door refugee policies. But legally it's on shaky ground — to say the least. In 2012, the Strasbourg-based European Court of Human Rights ruled that Italy's pushback policy on boat refugees coming from Libya breached international law, including the Geneva Convention and the Universal Declaration of Human Rights. Those documents, and the laws that followed them, defined a person's rights to seek asylum from persecution in other countries. Countries have an obligation to process asylum requests, or they could be at risk of sending back people who have a legitimate claim to protection.

Sample soundbite: “We should have closed the borders from the start and done pushbacks” — Bart De Wever, leader of Belgium's largest party N-VA, when outlining his plan to close Europe's doors to refugees
https://www.politico.eu/article/7-dirty-words-migration-refugees-asylum-...

A DANGEROUS ‘GAME’ - The pushback of migrants, including refugees, at Europe’s borders APRIL 2017
https://www-cdn.oxfam.org/s3fs-public/file_attachments/bp-dangerous-game...

Report on Illegal Pushback and Border Violence 30th August 2019
https://www.ecre.org/illegal-pushback-and-border-violence-reports/

7 dirty words in the EU migration debate - How to know when it’s ‘illegal’ to talk about ‘refoulement.’ Updated 3/18/16
Pushback
What the EU glossary says: Nothing. The term is not in the official glossary — arguably because Europe’s leaders want to avoid any discussion on the issue.

Translation: "Pushback" policy stops asylum-seekers at borders and forcibly turns them around to return to the country they came from. Pushback is being talked about increasingly by hardline opponents of open-door refugee policies. But legally it’s on shaky ground — to say the least. In 2012, the Strasbourg-based European Court of Human Rights ruled that Italy’s pushback policy on boat refugees coming from Libya breached international law, including the Geneva Convention and the Universal Declaration of Human Rights. Those documents, and the laws that followed them, defined a person’s rights to seek asylum from persecution in other countries. Countries have an obligation to process asylum requests, or they could be at risk of sending back people who have a legitimate claim to protection.

Sample soundbite: “We should have closed the borders from the start and done pushbacks” — Bart De Wever, leader of Belgium’s largest party N-VA, when outlining his plan to close Europe’s doors to refugees
https://www.politico.eu/article/7-dirty-words-migration-refugees-asylum-...

A DANGEROUS ‘GAME’ - The pushback of migrants, including refugees, at Europe’s borders APRIL 2017
https://www-cdn.oxfam.org/s3fs-public/file_attachments/bp-dangerous-game...

Report on Illegal Pushback and Border Violence 30th August 2019
https://www.ecre.org/illegal-pushback-and-border-violence-reports/

Fået følgende fortalt af en der har boet 30 år i Zimbabwe (og stadig bor der):
Zimbabwe var tidligere storeksportør af landbrugsprodukter!
Så smed de næsten alle hvide ud.
Nu kan landet end ikke brødføde sig selv!
Stof til eftertanke.