Nyhed
Læsetid: 3 min.

Polsk nej spærrer for EU-enighed om klimamål

EU-rådets præsident kalder det en sejr, at alle lande minus ét i nat enedes om et langsigtet EU-mål om klimaneutralitet i 2050. Topmødets sluterklæring siger intet om et skærpet EU-mål i 2030
61 aktivister ’satte ild til’ Europabygningen i Bruxelles i forbindelse med klimatopmøde i EU, hvor Polen viste sig at stemme imod målet om klimaneutralitet i 2050.

61 aktivister ’satte ild til’ Europabygningen i Bruxelles i forbindelse med klimatopmøde i EU, hvor Polen viste sig at stemme imod målet om klimaneutralitet i 2050.

Olivier Hoslet

Udland
14. december 2019

EU’s stats- og regeringschefer har i Bruxelles ikke leveret på det krav om ansvarlighed, ambition og handlekraft, som de unge klimaaktivister på COP25 i Madrid har appelleret om og demonstreret for.

Det stod klart natten til fredag, da formanden for Det Europæiske Råd, den tidligere belgiske premierminister Charles Michel, fra EU-topmødet ganske vist erklærede klimasejr, men reelt måtte erkende, at EU-landene ikke kunne mobilisere fuld enighed om et klimaneutralt EU i 2050 og slet ikke kunne sige noget om et skærpet mål for 2030.

Da de langvarige og hårde forhandlinger på topmødet sluttede ved et-tiden i nat, var det med en formulering i sluterklæringen, der sagde, at »Det Europæiske Råd giver sin tilslutning til målet om at opnå et klimaneutralt EU i 2050, i tråd med Parisaftalens mål. Ét medlemsland kan ikke på nuværende tidspunkt forpligte sig til for eget vedkommende at realisere dette mål, og Det Europæiske Råd vil vende tilbage til dette i juni 2020.«

»Det er en meget vigtig beslutning, vi træffer i dag, for vi anser denne klimaneutralitet i 2050 for vort fælles mål,« sagde Charles Michel, selv om det altså mislykkedes at opnå konsensus. Klokken 01.30 tweetede Michel, at »intet af værdi opnås med lethed … men vi klarede det! EU vil være klimaneutral i 2050.«

Det var Polen, som til det sidste afviste at medvirke til enigheden om det langsigtede klimamål. Det stærkt kulafhængige østeuropæiske land har hele tiden sammen med Ungarn og Tjekkiet strittet imod 2050-målet, men hvor Ungarn og Tjekkiet under EU-mødet endte med at bøje sig og tilslutte sig flertallet, stod Polen fast på sit nej.

Ifølge kilder på topmødet argumenterede den polske premierminister Mateusz Morawiecki under de natlige forhandlinger for, at Polen ville acceptere EU-klimaneutralitet, hvis teksten gav Polen en frist til 2070. Det ville nødvendiggøre, at andre lande skulle nå målet tidligere end 2050, og ifølge den hollandske premierminister Mark Rutte afviste bl.a. Holland og Tyskland dette.

Når Tjekkiet og Ungarn tilsluttede sig topmødeerklæringen, var det fordi de fik indføjet en passage om, at »visse medlemslande har påpeget, at de vil bruge atomkraft som del af deres nationale energisammensætning.«

Det vil betyde »ren energi for tjekkerne i årtier,« sagde en tilfreds tjekkisk premierminister Andrej Babis efter topmødet.

Parisaftalen i fare

I sit store udspil onsdag til en European Green Deal havde EU-Kommissionen med præsident Ursula von der Leyen i spidsen lagt op til at supplere 2050-målet med en skærpelse af EU’s gældende 2030-mål på 40 pct. CO2-reduktion til 50-55 pct. reduktion i 2030, et mål som er på linje med Europa-Parlamentets ambitioner. Topmødeerklæringen har imidlertid ingen omtale af 2030-målet overhovedet.

Ikke desto mindre roste von der Leyen EU-Rådets formand Charles Michel for resultatet.

»Dette var en intens, levende debat om Green Deal og vores mål om at blive det første klimaneutrale kontinent i 2050, og I lykkedes med det,« sagde hun.

EU-lederne vil vende tilbage til sagen om det manglende fodslag fra Polen på EU-topmødet i juni. Dette kombineret med fraværet af et skærpet 2030-mål forstærker tvivlen om EU’s evne til at motivere Kina til at påtage sig øgede klimaforpligtelser, når EU og Kina mødes til bilateralt topmøde i september, kun to måneder før det afgørende klimamøde COP26 i november, hvor verdens lande for at kunne holde Parisaftalen skal levere skærpede nationale klimamål.

Det europæiske netmedie Politico, der fulgte de sene forhandlinger i Bruxelles, påpeger, at EU-mødets resultat og dets iscenesættelse som en sejr netop er den slags politisk spin, som klimaaktivisten Greta Thunberg advarede imod i sin tale på COP25 i Madrid tidligere på ugen.

»Den største fare er ikke manglende handling. Den virkelige fare er, når politikere og CEO’er får det til at se ud som om, der virkelig handles, når virkeligheden er, at der næsten intet gøres bortset fra smart bogføring og kreativ PR,« sagde Greta Thunberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Sørensen

ju...huuuuu hvor er alle venstrefløjens jubel ja sigere.....

tænk vi afholdte, et EU parlements valg hvor flere kandidaterne nærmest garanterede at en sådan aftale var hjemme, ja eu var ganske enkelt krumtappen i hele klima kampen.....

man glemte så bare lige i sit jubel lalleglade ja at polen har veto. og at polen så brugte sin veto ganske som polen hade varslet, det UPS.....

lad os lave klimaets svar på shengen aftalen så vi kan få de ligeledes prograsive lande som Schweiz norge island og ja storbritanien med på en fælles aftale mellem de europiske lande, overnationalt som i shengen ... og lade polen og ungarn sejle i deres egen sø.

som vi der er modstandere af eu hele tiden har forestlået. hvorfor skal 80 millioner euroære stå uden for en sådan aftale bare fordi de ikke er medlemmer af eu, ja nu vil. polens 36 millioner og ungarns 10 millioner pludseligt veje mindre...

man er på venstrefløjen blevet så lalleglad tilhænger at man ikke ser svagehederne i eu.

Der er vel kun én ting at gøre: Smid Polen ud af EU!

Lars Jørgensen, Gert Romme, Hans Larsen, Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Mord på den oprindelige befolkning i Amazonas finansieret af EU, for profit til de rigeste i EU, rydning af regnskov, acceleration af de menneskeskabte klimaforandringer for billig soya til EU!

Det lader sig tydeligvis ikke gøre, at vores økomisk velbeslåede og beskyttede politikere, skal bekæmpe det selv samme økonomiske system, de på egen hånd har opbygget til primært at komme dem selv økonomisk til gode!

Firmino Prexede Guajajara og Raimundo Guajajara to ledere for den oprindelige befolkning i Amazonas er lørdag blevet myrdet i kølvandet på Brasiliens præsident Jair Bolsonar og EU-Mercosur-aftalen i fælles kamp om eskaleret afbrænding af Amazonas for soya eksport til bl.a. Danmark.

Danmark står for rydning af regnskov for billig soya, der i area årligt svare til Sjælland, soya som tjener til foder for vores svinefabrikker, men ikke regnes med i Danmarks CO2 udledning.

Hvor er den politiske vilje til at komme de nødstedt til undsætning i og sikre vores børns fremtid?

Fakta om den fortsat førte globale og lokale pseudo økonomiske vækst politik og vores børns fremtid.

World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations
“A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Det går globalt den forkerte vej på alle punkter der vedrøre de menneskeskabte klimaforandringer, det svindende eksistensgrundlag, sult og stigende ulighed generelt globalt.

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).

Det er alene et spørgsmål om vilje og at rette blikket mod årsagen.

De riges livstil!

Et tankeeksperiment.

1. Forestil dig de menneskeskabte klimaforandringer blev opfattet, som en eksistentiel trussel i EU.

2. EU lovgivning forpligtede derfor de 10% rigeste i EU til, at udlede den samme mængde CO2, som den en gennemsnits EU borger.

3. De resterende 90% af EU borgerne reducere ikke deres CO2 udledning.

Resultat:
Den globale CO2 udledning bliver reduceret med 33%

Link: https://youtu.be/7ElUIm-bd9Y
Link: https://youtu.be/11FCyUB81rI

Martin Sørensen

nu vil jeg være djævlens advokat.

hvilken traktat bryder polen med deres veto?..... ja INGEN..... de bruger sådan set bare deres ret til at nedlægge et veto. macrons trudsler, er tomme tønder der buldre mest, for der er INTET der kan gøres overfor et land der stiller sig på bagbenene, ja dem der siger så må vi ekskludere polen bryder faktisk grundlaget for hele eu´s fundement. ja man udstiller sin egen uvidenhed, ved og sige dette. og fortæller faktisk at man ikke forstår hvad EU er.

polen udstiller svagheden i eu. længere er den ikke, der er kun en shengen løsning, der kan samle de lande der ønsker og gå vidre, og så uden om polen,. og de lande der ikke vil være med. men igen så er man ramt af eu´s indre marked. for de lande må IKKE forhindre polen og de andre lande der ikke er med på en klima løsning med afgifter, på deres produkter, problemet ligger inde i motoren i EUs system. og kan man ikke forstå dette så forstår man ikke eu.

ja jeg er eu modstander. for jeg tror ikke på projektet,....