Læsetid: 8 min.

»Selvfølgelig bør de tyske socialdemokrater gå den danske vej«

Det er et åbent spørgsmål, om de tyske socialdemokrater kan vinde arbejderklassen tilbage med det planlagte økonomiske venstresving eller med det afviste højresving i migrationspolitikken. For findes arbejderklassen overhovedet?
Siden Gerhard Schröder indtog kanslerposten, har de tyske socialdemokrater mistet taget i vælgerne. Scroll ned på siden for at se en interaktiv version af grafikken.

Siden Gerhard Schröder indtog kanslerposten, har de tyske socialdemokrater mistet taget i vælgerne. Scroll ned på siden for at se en interaktiv version af grafikken.

Rasmus Raun Westh

7. december 2019

»Tysklands arbejderparti er for tiden Alternative für Deutschland.«

Den mangeårige leder af det tyske socialdemokrati SPD, Sigmar Gabriel, lagde ikke fingrene imellem, da han før disse dages SPD-partidag rettede en udslettende kritik mod sit eget parti: For et »overakademiseret SPD« er økonomiske og sociale spørgsmål nærmest blevet ligegyldige, mens partiets fokus på homoers, kvinders og flygtninges rettigheder har taget afsked med den tyske arbejderklasses verdensbillede.

»Vi har lavet politik for mindretal i håbet om, at summen af mindretal giver et flertal,« mente Gabriel.

»Den ligning går ikke op.«

Gabriel gentog den udbredte tese, som han turnerede med efter det danske valg: Hvis SPD havde gjort som de danske Socialdemokrater og skabt en hård udlændingepolitik både retorisk og praktisk, så ville SPD ikke nærme sig encifret opbakning. Og det højrepopulistiske AfD ville ikke være Tysklands nye arbejderparti.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Flø
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Mondrup
Jens Flø, Eva Schwanenflügel og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Mathiasen

Den korteste og mest præcise kommentar til SPD under den nye ledelse er, at man har blinket af til venstre og fortsætter lige ud.
Det er realpolitik, for der står, som man siger på tysk, ikke nogen blomsterbuket og venter på SPD ved et nyt forbundsdagsvalg. Partiet må skaffe nye politiske resultater for at vinde vælgere, som især kan findes hos AfD, tilbage. De andre potientielle vælgere er gået til De Grønne.