Læsetid: 6 min.

Torsdagens valg i Storbritannien kaldes Europas vigtigste i en generation

En valggyser venter torsdag aften, når stemmerne tælles ved det britiske parlamentsvalg. Labour-leder Corbyn haler ind på premierminister Johnson og kan måske fravriste de konservative sejren ved valget, der kaldes Europas vigtigste i en generation og kan ændre Storbritannien for altid
En valggyser venter torsdag aften, når stemmerne tælles ved det britiske parlamentsvalg. Labour-leder Corbyn haler ind på premierminister Johnson og kan måske fravriste de konservative sejren ved valget, der kaldes Europas vigtigste i en generation og kan ændre Storbritannien for altid

Sofie Holm Larsen

12. december 2019

London – Det næste døgn er skæbnesvangert for Storbritannien. Uanset udfaldet af torsdagens parlamentsvalg.

Hvis premierminister Boris Johnson får flertal i parlamentet, sættes der fart på Brexit-ekspressen – og der er ikke længere en livline for den halvdel af briterne, der i årevis har forsøgt at forhindre Brexit i at blive til virkelighed. Lykkedes det omvendt ikke de konservative at sikre sig et flertal i Underhuset, kan Brexit meget vel blive aflyst.

Så stor er indsatsen, så vidtgående løfterne, at både analytikere og politikere er enige om, at selve Storbritanniens fremtid står på spil – både den hjemlige sammenhængskraft og briternes geopolitiske position i verden. Og ikke nok med det. Ud over det forestående farvel til EU ligger der i valgresultatet en betydelig risiko for krav om skotsk uafhængighed og nordirsk særstatus i forhold til resten af den britiske union, der på længere sigt kan ændre Storbrittanien for altid.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
Jesper Eskelund anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Valgkampen har været præget af mudderkastning, løgne og overdrivelser fra to partier." - Vi ser herover at de Conservatives følger strategien fra Vote Leave med løgne og snyderi som gav Leave 'sejren' . Det viser sig nemligt at de på sociale media spreder løgner i 87% af deres reklamer, mens Labour holder sig ved sandheden med 0%. > https://www.bbc.co.uk/news/technology-50726500
UK har brug for at finde inspiration hos de skandinaviske lande - og det er hvad Corbyn gør. Men med pressen hovedsagligt ejet af billionærer, som i de sidste 4år har kastet mudder mod én mand, så er det utroligt at han stadig står oprejst.
Som bosiddende dansker herover kan jeg kun krydse fingre (jeg kan ikke stemme) for en 'hung' parliament, da Johnson betyder 'Thatcher på sterioder'

Anders Reinholdt, Anina Weber, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Curt Sørensen, Henrik Leffers, Søren Cramer Nielsen og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar

Er det pest eller kolera for EU?
Trods EUs Guy Verhofstadt basher Boris Johnson, tror jeg han som liberal vil frabede sig Jeremy Corbyn og hans nationaliseringsplaner som PM.
Jeg er altid i tvivl om hvad der er løgne og hvad der er "hvad man ønsker" eller "vil arbejde for".
Vores egen "Detektor" kan til tider virke bais og selvfed.

René Bach, han UK holde til mere "hung parliament" ? Hvad med Labours svigt at 2016 EU afstemningen?

Gustav Alexander

Det er lidt trættende at se Tory talking points reproduceret i Informations journalistisk. Det er da meget tydeligt, hvordan Corbyn vil 'betale gildet', som det åbenbart kaldes, når man mobilisere samfundets resourcer for det svageste, i stedet for de rigeste.

Skattestigninger i toppen samt rentable nationaliseringer kan jo betale en del af det, foruden quantitative easing, som man brugte til at betale bankerns forseelser efter krisen og som Corbyn vil bruge til at finansiere sine offentlige projekter. Det må man selvfølgelig ikke for EU; ifgl EUs finanspolitik skal staten helst ikke anvende nationalbanken til at trykke penge også da helst kun for at bemidle samfundets rigeste! Corbyn vil anvende pengetrykkeri til at finansiere velfærd.

Jeg kan heller ikke se, hvorfor de blairistiske anti-corbinister i Labour skule være "pragmatikere". Er det pragmatisk at følge Tory og EU linjen om, at besparelser altid skal findes i det offentlige og i samfundets bund, mens profitten altid skal genfordeles fra bund til top? Det er journalistisk set et neoliberalt perspektiv at anlægge; den 'realistiske' løsning er at de fattigere bliver fattigere, mens den 'idealistiske' løsning åbenbart skulle være det omvendte. Er det ikke en endnu mere absurd idealisme, at det britiske samfund skulle kunne fortsætte ufortrødent under vægten af sine egne interne modsætninger?

Anders Reinholdt, Marie Jensen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Lasse Glavind og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Med NHS som tema valgte Deadline i går en ren afleder fra det britiske valgs kerne. Det er blevet udskrevet for at Boris Johnson kan få et flertal i parlamentet for sin version af Brexit, "Thatcher på steroider" eller "Singapore vest Belgien", et flertal han hidtil ikke har haft.

Ganske afgørende bliver, om han kan bilde tilstrækkeligt mange vælgere i "den røde mur" noget andet ind, hvad enten det er, at Bruxelles eller indvandringen er skyld i alle deres problemer. Vinder Johnson i dette område, har han sandsynligvis også et flertal i parlamentet for sin markedsradikalisme, men senest den 1 februar opdager de sidste vælgere, at Storbritannien langt fra er færdig med at forhandle med EU. Man er kun færdig med begyndelsen - skilsmissen.

Jeremy Corbyn in call to voters to 'shock the establishment' by backing 'real change' with Labour.

Overskrift i Evening Standard.... det samme budskab som..... Trump...

Gustav Alexander

Hvordan skal det forstås, Michael 'the establishment is always right' Friis?

Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar
Aase Rigmor Pedersen

Det er et ligegyldigt valg. Parlamentet vil være lige så splittet som før valget og den konservative gruppe lige så. Det er gået alverdens medier forbi at der i den konservative gruppe stadig er solide ekstremer som no-deal tilhængere og remainers. Labour stemmer naturligvis imod alt hvad der kommer fra de konservative, præcist som de konservative selv ville gøre hvis de var i opposition.

Demokratier udstiller deres egen skrøbelighed ved at afholde totalitære enter/eller valg. Et kompromis synes længere væk end nogensinde.