Læsetid: 6 min.

Jeg troede, jeg kunne lave en plan for min Mellemøst-dækning. Jeg var naiv

Informations mellemøstkorrespondent rejste til Egypten i efteråret, og mente han havde styr på sin dækning af regionen. Men pludselig begyndte en ny bølge af arabiske revolter, og han måtte smide alt på gulvet. Læs 1. afsnit i hans dagbogsberetninger fra to måneders rejse i Mellemøstens nye forår
Marked i Kairo. Da Informations mellemøstkorrespondent ankom til Egyptens hovedstad i slutningen af september, var han klar til at dykke ned i det egyptiske samfund igen efter længere tids fokus andre steder i regionen. Men da han begyndte at ringe rundt til kilder for at ’catche-up’, viste det sig, at de fleste ikke turde tale med ham af frygt for Al-Sisis regime.

Marked i Kairo. Da Informations mellemøstkorrespondent ankom til Egyptens hovedstad i slutningen af september, var han klar til at dykke ned i det egyptiske samfund igen efter længere tids fokus andre steder i regionen. Men da han begyndte at ringe rundt til kilder for at ’catche-up’, viste det sig, at de fleste ikke turde tale med ham af frygt for Al-Sisis regime.

Ahmed Gomaa Xinhua / eyevine

30. december 2019

Da jeg lander i Iraks hovedstad Bagdad den 14. november 2019, hører jeg skudsalver og brag i hele byen. Borgerkrig igen, tænker jeg straks. Men det er heldigvis bare irakerne, der jubler over en scoring i de absolut døende minutter af VM-kvalifikationskampen i fodbold mod Iran.

Typisk Irak.

Jeg drøner direkte til Befrielsespladsen i Bagdads centrum, hvor irakiske demonstranter har forskanset sig. De vil omstyrte det politiske system, som blandt andet Danmark lagde kimen til efter invasionen i 2003. De kalder deres oprør for ’Oktoberrevolutionen’.

Pladsen er et vanvittigt sted.

Nogle af demonstranterne danser folkedans midt i det hele, mens indfaldsvejene er fyldt med sårede unge mænd, der fragtes på bagsæderne af trehjulede tuktukker. De unge udkæmper gadekrig for at sikre, at teltlejrene ikke bliver ryddet af sikkerhedsstyrker.

»Vi ofrer os, så revolutionen kan fortsætte,« siger en såret ung mand fra sin sygeseng på et af felthospitalerne.

I Danmark bliver jeg ofte spurgt om, hvorfor Mellemøsten altid ligner et bombet lokum.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
  • Caspar Christiansen
  • Steffen Gliese
  • Claus Nielsen
  • Palle Pendul
Thomas Tanghus, Christian Mondrup, David Zennaro, Caspar Christiansen, Steffen Gliese, Claus Nielsen og Palle Pendul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu