Læsetid: 8 min.

Uafhængighedspartiet kan blive kongemagere. Er det begyndelsen til enden for Storbritannien?

The Scottish National Party står til sikker valgsejr. De kan blive en magtfuld medspiller i en koalitionsregering og samtidig kræve ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed. Information er taget til Edinburgh for at finde ud af, hvad skotterne vil
Nicola Sturgeons (til højre) parti kan få stor indflydelse valget den 12. december. Nicola Sturgeon kræver en ny afstemning om skotsk uafhængighed, da hun mener Brexit har ændret vilkårene for Skotland siden folkeafstemningen i 2014, hvor skotterne valgte at forblive en del af Storbritannien.

Nicola Sturgeons (til højre) parti kan få stor indflydelse valget den 12. december. Nicola Sturgeon kræver en ny afstemning om skotsk uafhængighed, da hun mener Brexit har ændret vilkårene for Skotland siden folkeafstemningen i 2014, hvor skotterne valgte at forblive en del af Storbritannien.

Jane Barlow

6. december 2019

Edinburgh ligner en drøm i den lave vintersol, hvor de Harry Potter-lignende spir og tårne kaster lange skygger over de travle julegader. Hvis man ikke lige vidste, at der skal være valg her om mindre end en uge, ville man ikke have gættet det. Men det skal der, og resultatet af valget kan for skotterne måske få endnu mere vidtrækkende konsekvenser end for resten af Storbritannien.

Hos en lokal frisør i Frederick Street i hjertet af Edinburgh taler jeg med stylisten Gemma Evans. Hun er 38 år og har to børn, men hun følger ikke meget med i valget, siger hun selv:

»Jeg har lidt givet op over for alt det der. Der er jo nærmest valg hele tiden, og det er alligevel London, der bestemmer i sidste ende,« siger hun.

Jeg protesterer lidt og påpeger, at det vel for hendes børns fremtid er ganske vigtigt, om man er forbundet med EU, og om man i en nær fremtid igen får lov at stemme om Skotlands selvstændighed fra resten af Storbritannien?

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi må invitere skotterne ind den nordiske familie nå de forlader den efterhånden noget triste britiske union. Englænderne drømmer om hedengange imperier, skotterne om tiden før 1707. Der hersker ingen tvivl om hvis drømme er opnåelige og hvis er sørgeligt forældede og direkte upassende.

Jørgen Mathiasen

Det britiske valg i næste uge får et dansk folketingsvalg til at ligne et valg til pensionskassen.

Englænderne vil, uanset hvem premierministeren bliver, forhale en ny skotsk folkeafstemning om uafhængighed, men den britiske union trues af andet end konstitutionelle konsekvenser af en konservativ flertalsregering, hvor graverende de end er.

Landet vil blive internationalt isoleret og stå handelspolitisk svagt over for de tre største spillere i verdenspolitikken. Det vil tabe indflydelse i international politik i almindelighed, pundet vil falde yderligere og flugten fra NHS fortsætte. Centrale dele af den britiske bilindustri lukker, og der forsvinder noget flyproduktion. Man kan forvente et UK, som i et forsøg på at genvinde fodfæste i international økonomi vil deregulere på arbejdsmarkedet, i miljø- og forbrugerpolitikken og føre en skatte- og fordelingspolitik, der er lige så forudsigelig som juleaftens placering på kalenderen.

Det er ifølge valganalytikerne i Nordengland, at valget afgøres, og efter briternes egen mening er dele af befolkningen (læs arbejderklassen) her hjernevaskede af den konservative boulevardpresse. Hvis briterne skal undgå det store, sikkerhedsfri hop ud over kanten, skal de undgå en ny etparti-regering. Fredag d. 13 ved vi, om det er lykkedes.