Læsetid: 7 min.

I 2019 blokerede magthavere for borgernes adgang til internettet oftere end nogensinde før

I mindst 30 lande lukkede myndighederne i løbet af 2019 for borgernes adgang til internettet, viser tal fra international ngo. Flest gange skete det i verdens største demokrati – Indien. Organisationer advarer mod tendensen til, at magthavere bruger begrænsningen af internetadgangen som redskab til at undertrykke kritik og folkelige protester
I mindst 30 lande lukkede myndighederne i løbet af 2019 for borgernes adgang til internettet, viser tal fra international ngo. Flest gange skete det i verdens største demokrati – Indien. Organisationer advarer mod tendensen til, at magthavere bruger begrænsningen af internetadgangen som redskab til at undertrykke kritik og folkelige protester

Sofie Holm Larsen

13. januar 2020

I november 2019 blokerede Iran for internettet i fem dage, mens regimet slog ned på demonstrationer i byen Shiraz.

Uroen i Shiraz fandt sted under en af de største bølger af folkelige protester i den islamiske republiks 40-årige historie. Mere end 200.000 iranere var involveret i protesterne, der førte til tusindvis af anholdelser og adskillige dødsfald. Borgerne i Shiraz var – lige som resten af iranerne – afskåret fra internettet i fem dage.

Interview med aktivister både i og uden for byen Shiraz samt analyser af forskellige opslag på sociale medier har senere ifølge The Guardian givet et billede af, hvad der foregik, da regimet satte ind mod demonstrationerne.

I Iran var der i weekenden på ny protestaktioner mod regimet. Denne gang affødt af nedskydningen af et ukrainsk passagerfly. I en kommentar til den seneste udvikling i Iran på Twitter, understregede USA’s præsident, Donald Trump, at adgang til internettet er væsentlig:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Alvin Jensen
  • Anker Heegaard
  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, Anker Heegaard, David Zennaro og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi ser jo samme tendens herhjemme, hvor organisationer som “Rettighedsalliancen” får lobbyeret sig til carte blanche over adgangen til vilkårlige websites baseret på, hvilket indhold de finder eller ikke finder anstødeligt.
Senest røg (og genetableredes) adgangen til det store undertekst-arkiv OpenSubtitles.org, som består udelukkende af filmreplik-transkriberinger foretaget af amatører rundt omkring i verden.

Klaus Lundahl Engelholt, Mikkel Zess, Torben Bruhn Andersen, Jens Kofoed, Alvin Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Eller på et andet plan, hvor politiet afspærrer Sjælland, hhv. Amager i forsøget på at fange en bandit eller to. Det antager næsten karakter af undtagelsestilstand og ligner beføjelser, som jeg ikke mener politiet bare kan bruge rutinemæssigt i fredstid.

Jens Christian Jensen

Kom ind i kampen - Mikkel Zess. Politiet afspærrer ikke bare områder for sjov. Er det virkelig fredstid når terrortruslen stadig hænger over os.