Læsetid: 6 min.

Australiere: Vores hjem brænder

Mens tusinder venter på evakuering i det brandhærgede Australien, varsler myndighederne nye høje temperaturer og risiko for flere katastrofale brande lørdag. Samtidig vokser vreden mod landets premierminister. Brandene bidrager til øget CO2-udledning og risikerer at danne tordenvejrsskyer, som igen kan antænde nye brande
Amy og Ben Spencer er blevet evakueret til byen Bega i New South Wales.

Amy og Ben Spencer er blevet evakueret til byen Bega i New South Wales.

Sean Davey

3. januar 2020

Tidligt fredag morgen australsk tid begyndte efter planen evakueringen ad søvejen af de første af cirka 4.000 beboere og feriegæster, som siden nytårsaften har været fanget ved stranden i den lille australske kystby Mallacoota i delstaten Victoria.

Ukontrollable brande hærger regionen og har afskåret Mallacootas forbindelser til omverdenen ad landvejen. Siddende på stranden med deres få ejendele har lokale og turister med ansigtsmasker kunnet iagttage den blodrøde himmel og den dalende aske i venten på undsætningen. Små både fragter fredag de nødstedte ud til det ventende flådefartøj HMAS Choules med plads til de første 800, som vil blive evakueret til sikre områder, 16-20 timers sørejse fra den hidtil så populære ferieby.

De, der måtte blive tilbage i venten på en anden evakueringsrunde, kan se frem til en weekend med varsel om over 40 graders varme og fortsat ekstrem brandrisiko op og ned langs kysten i det sydøstlige Australien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Ejvind Larsen
  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
Christian Mondrup, Ejvind Larsen, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Jeg er sikker på, at der også vil være enighed om, at ingen regering nogetsteds i verden kan gøres ansvarlig for en bestemt brandhændelse."

Dette udtaler Australiens premierminister Scott Morisson efter velholdt ferie i Hawaii.

Samme premierminister har også stillet forslag om at åbne en ny kulmine lige klos op af Great Barrier Reef, der er udryddelsestruet.

500 millioner dyr er foreløbigt døde, brændt levende i de brande der efterhånden er helt ude af kontrol.

Det er absurd mange liv, diversitet og mangfoldighed.
Koalaer, der vakler hen ad jorden med pelsen i brand, og kravler op ad cyklister for at få deres vand..

DET ER UHYRLIGT !!

Forhåbentligt får det konsekvenser for Australiens miljøpolitik.
Sooner, rather than later..

Og ham premierministeren...
That twatt.

Achim K. Holzmüller, kjeld jensen, Peter Knap, Søs Jensen, Lars Jørgensen, Torben Bruhn Andersen, Inge C Rasmussen, Hans Larsen, Gitte Loeyche, Mogens Holme, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Mikkel Zess, Tue Romanow, Lillian Larsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Morisson udviser kun en my mere fornægtelse end Frederiksen. Deres udgangspunkt er nemlig det samme: At vi skal holde sammen på det bestående - at vi for alt i verden ikke må skabe for meget disruption (og her er udtrykket velvalgt) endsige fortælle befolkningerne, at vi er totalt på spanden og at vi er nødt til, helt fundamentalt, at ændre vores økonomiske systemer, og herunder ikke mindst vores forbrug, hvis vi skal gøre os nogle illusioner om at vores børn og børnebørn får en tålelig tilværelse på denne klode.

Achim K. Holzmüller, Søs Jensen, Flemming Berger, Carsten Svendsen, Torben Bruhn Andersen, Hans Larsen, Niels Østergård, Gitte Loeyche, John Andersen, Ejvind Larsen, Karin Hansen, Mikkel Zess, Morten Balling og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

René, hvis halvdelen af Danmark brændte eller var ramt af orkaner, ville du da ikke kigge efter en ordentlig Statsminister?

Men du har helt ret i, at det såkaldte 'økonomiske råderum' forhindrer enhver videre indsats mod de kolossale forandringer vi står overfor.

Ham Saxo-økonomen forleden dag havde ret.
Men hvorfor tog det så lang tid at sige højt?

Peter Knap, Søs Jensen, Torben Bruhn Andersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Eva, det er jo bemærkelsesværdigt, at en økonom - fra Saxo Bank(...) - skal fortælle os, at vi er på spanden - og at evig økonomisk vækst er en fuldstændig uholdbar illusion.

Det burde komme ud af munden på en politiker!

Og nu tror jeg ikke, at risikoen for bushfires er særlig stor i DK. Men jo, jeg kunne da godt tænke mig en statsminister, som var klar i spyttet, når vi alle står i vand til knæene.

Søs Jensen, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, Per Torbensen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Karin Hansen, Mikkel Zess, Morten Balling, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

René, dengang det blev annonceret at der ville blive bygget et højt tårn i Brande, sagde jeg for sjov at det nok ville blive det eneste der stak op efter oversvømmelsen af Danmark.

Nu er jeg ikke sikker på det var spor skægt.

Søs Jensen, Gitte Loeyche, Ejvind Larsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Måske det er nu, Bjørn Lomborg forklarer australierne hvordan de kan gøre rigtigt meget godt for rigtigt få penge....?

Peter Knap, Søs Jensen, Lars Jørgensen, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Gitte Loeyche, John Andersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Jeg diskuterede i løbet af julen mulighederne for omstilling til bæredygtighed med en, der har sin daglige gang blandt politikerne på Borgen og det noget forstemmende budskab fra den kant er, at vi ikke kan gennemføre de nødvendige ændringer, hverken i samfundets indretning overordnet eller i det private forbrug uden at det vil medføre en så radikal ændring af samfundet, at de fleste vil opfatte det som et økonomisk og dermed velstandsmæssigt kollaps.
Vi kan ikke undlade at fortsætte forbrugsfesten, fordi en markant sænkning af forbruget vil medføre omfattende arbejdsløshed og negative økonomiske feedbackmekanismer.
Om det er sandt, ved jeg ikke. Det forekommer mig, at en fortsættelse vil føre til en mindst lige så alvorlig situation. Men pointen er egentlig også, at hvis det er den politiske analyse, er vi reelt ikke længere herre i eget hus, men slaver af et sygt system, der tilbyder smertestillende medicin til behandling af enten pest eller kolera.

Achim K. Holzmüller, Peter Knap, Søs Jensen, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, René Arestrup, Finn Sander og Jens Mose Pedersen anbefalede denne kommentar

Der er noget paradoksalt i at selv om vi ser os selv som beskyttere af miljøet så opfører vi os generelt uansvarligt. Hvordan kan det være at vores handlinger er så meget ude af sync med vores holdninger når det drejer sig om miljøet. Det kræver selvfølgelig både politiske og personlige svar.

At undersøge det på det personlige plan udelukker jo ikke at man skal finde svar og arbejde kontinuerligt for miljøbeskyttelse af politisk vej. Men når vi bekymrer os for naturen har vi vel også et ansvar i de daglige beslutninger som vi tager. At vores naboer eller ledere ikke gør det fritager vel ikke os selv for at leve i overensstemmelse med vores holdninger. Det lader jo til at vi gerne vil mere - men nu bare sidder vi og venter på hinanden.

Hvad er det gode liv. - er det sådan som vi lever det her, og hvad nu hvis vores livsstil viser sig at skade både andre og os selv? Vi kunne begynde her.

Vores livsstil synes i høj grad at være nært forbundet med en række laster hvoraf frådseri, grådighed og hovmodighed er særdeles fremtrædende. Laster som har det med at bedøve fornuftig tankevirksomhed og fjerne opmærksomheden fra en forståelse af vores egen plads i verden og dermed evne til at handle derefter. Aristoteles skelnede således mellem "incontinence" forstået som en manglende evne til at mestre noget og "intemperance" dvs. umådehold hvor forfølgelsen af lyst og nydelse har overskygget fornuften og vores dømmekraft, så vi ikke længere kan skelne rigtigt fra forkert. Er det der vi er nu.
I så tilfælde har vi fremelsket en livsstil og en ide om det gode liv der eroderer vores evne til at tænke fornuftigt og afskærer os fra realiteterne. Ikke så underligt at alt ender i halvkvædede viser.
Måske vi skal starte med at finde ud af hvad det gode liv drejer sig om og tænke lidt længere end til egen næsetip hvis projektet skal lykkes.

Achim K. Holzmüller, Søs Jensen, Eva Schwanenflügel, René Arestrup, Morten Balling og Thomas Faber anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Pia Nielsen

For et par år siden gik det op for mig at vi "alle" tror vi stræber efter at gøre Verden bedre. Min næste tanke var, at det så var underligt at vi ikke havde et fælles mål. Hvis man googler "utopia", og ser på billederne Google foreslår, går det hurtigt op for en, at vi ikke er enige om, hvad det er vi stræber efter:

https://www.google.com/search?q=utopia&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ah...

Nogle forestiller sig at Verden gerne skal ende med at være forkromet, og at vi alle får flyvende biler og robot tjenere. Andre ser den lykkelige fremtid som værende at vi alle bor i en tjekket udgave af Thy lejren, hvor alle bor i huse i de træer vi har fældet og mad dumper ned fra himlen som manna.

Jeg giver dig fuldstændigt ret i at vi mangler et fælles mål for fremtiden. Ellers bliver der ikke meget af "det gode liv", lige meget hvilket utopia man personligt har som preference.

Pia Nielsen, Peter Knap, Søs Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar