Læsetid: 4 min.

Australsk familie: »Vi var omringet af ild, og børnene skreg«

Nytårsaftensdag nåede en af Australiens mange bushbrande frem til den sydlige badeby Rosedale. Madeleine Kelly, hendes familie og andre lokale måtte i al hast flygte til stranden, mens gløder og aske dalede ned omkring dem
Bushbrande er almindelige om sommeren i Australien, men i år har de antaget mangedoblede proportioner som følge af langvarig tørke og andre effekter af de igangværende klimaforandringer.

Bushbrande er almindelige om sommeren i Australien, men i år har de antaget mangedoblede proportioner som følge af langvarig tørke og andre effekter af de igangværende klimaforandringer.

Glen Morey

3. januar 2020

Klokken var syv om morgenen nytårsaftensdag, da Madeleine Kelly og hendes familie blev vækket af deres naboer i New South Wales-kystbyen Rosedale. Naboerne kom med et ildevarslende budskab: Et flammehav var på vej mod byen. De ville nu flygte ned på stranden.

»Vi kiggede straks på vores smartphones’ app-tjenester. Det var rigtig nok: Mogo-branden kom direkte ned imod os,« siger 17-årige Madeleine til mediet The Guardian Australia.

»Ret hurtigt forstod vi, at vi var i større fare, end vi havde troet. Og alligevel var vi stadig lidt naive. For alle tænker bare, at sådan noget rammer ikke en selv.«

Madeleine Kelly, hendes far, søster og hele deres udvidede familie var taget til Rosedale for at holde nytårsferie i en fætters hus. Rosedale er en lille badeby 300 km syd for Sydney med 200 fastboende indbyggere. Tirsdag spredte adskillige ukontrollable bushbrande sig i den omgivende region, og tusindvis af lokale borgere og feriegæster blev tvunget til straks at søge mod stranden.

I Rosedale alene blev 50 huse taget af flammerne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu