Nyhed
Læsetid: 4 min.

Australsk familie: »Vi var omringet af ild, og børnene skreg«

Nytårsaftensdag nåede en af Australiens mange bushbrande frem til den sydlige badeby Rosedale. Madeleine Kelly, hendes familie og andre lokale måtte i al hast flygte til stranden, mens gløder og aske dalede ned omkring dem
Bushbrande er almindelige om sommeren i Australien, men i år har de antaget mangedoblede proportioner som følge af langvarig tørke og andre effekter af de igangværende klimaforandringer.

Bushbrande er almindelige om sommeren i Australien, men i år har de antaget mangedoblede proportioner som følge af langvarig tørke og andre effekter af de igangværende klimaforandringer.

Glen Morey

Udland
3. januar 2020

Klokken var syv om morgenen nytårsaftensdag, da Madeleine Kelly og hendes familie blev vækket af deres naboer i New South Wales-kystbyen Rosedale. Naboerne kom med et ildevarslende budskab: Et flammehav var på vej mod byen. De ville nu flygte ned på stranden.

»Vi kiggede straks på vores smartphones’ app-tjenester. Det var rigtig nok: Mogo-branden kom direkte ned imod os,« siger 17-årige Madeleine til mediet The Guardian Australia.

»Ret hurtigt forstod vi, at vi var i større fare, end vi havde troet. Og alligevel var vi stadig lidt naive. For alle tænker bare, at sådan noget rammer ikke en selv.«

Madeleine Kelly, hendes far, søster og hele deres udvidede familie var taget til Rosedale for at holde nytårsferie i en fætters hus. Rosedale er en lille badeby 300 km syd for Sydney med 200 fastboende indbyggere. Tirsdag spredte adskillige ukontrollable bushbrande sig i den omgivende region, og tusindvis af lokale borgere og feriegæster blev tvunget til straks at søge mod stranden.

I Rosedale alene blev 50 huse taget af flammerne.

Aske fra himlen

Madeleine Kelly og hendes familie pakkede nogle madpakker og tog i al hast afsted. Madeleine Kelly sendte en sms til sin mor, om at de var i god behold, men på vej til stranden. Kort efter forsvandt mobilsignalet og strømmen, mens flager af aske begyndte at dale ned fra himlen.

Himlen var gul og orange og luften tyk af røg. De måtte på vej til stranden dække ansigterne til med beskyttelsesmasker og T-shirts.

»Vi var nogle af de første, der nåede frem til stranden,« fortæller Madeleine Kelly.

»Ilden nåede først frem til Rosedale Strand kl. 10.40. Det første, vi så, var en kæmpemæssig røgsky, der indhyllede tre huse på en skrænt med havudsigt.«

Madeleine Kelly genkalder sig dagen episode for episode, detalje for detalje. Hun slog klokkeslæts-indikatoren til på sin smartphone og tog en strøm af billeder for at dokumentere brandens udvikling så præcist som muligt.

Madeleine Kelly
»De første flammer, vi så helt tæt på, kom, da gløder begyndte at dale ned på græsstykket lige bag ved sandstranden. Græsset var så tørt, at det straks begyndte at futte af. Min far løb derhen med nogle våde håndklæder og prøvede at slå ned på gløderne, men ilden havde fået fat, så der var ikke noget at gøre.«

Samtidig begyndte det at blæse kraftigt op. Madeleine Kelly, der er 177 cm høj og vejer 60 kg, fortæller, at hun blev skubbet rundt af vindstødene.

Flyvende gløder

»Flyvende gløder kom ind ude fra havet. Det siger alt om, hvor meget det piskede rundt omkring os,« siger hun.

»Det var lige som at være i en orkans øje. Vinden blæste rundt i cirkler. Så kom ilden hen over bakken, og vi var omringet af flammer.«

»Der var nogle femårige børn på stranden, der bare skreg. De fattede ikke, hvad der skete omkring dem. Og mennesker med spædbørn i brystbæreseler. Der var bare så forfærdeligt på stranden.«

I sidste ende blev ildens angreb på stranden dog bemærkelsesværdigt kortvarigt.

»Omkring 10.53 var det virkeligt slemt. Men så kl. 11.17 kom søndenvinden, der reddede os,« siger Madeleine.

»Søndenvinden blæste igennem og reddede os. Vi sad dog stadig fanget på stranden indtil cirka 16.30.«

De var ikke alene. Tusindvis af mennesker langs hele Australiens sydkyst og i Victorias East Gippsland-region sad også isoleret. Hundredvis af huse blev på kun to dage fortæret af flammerne. Ni personer er bekræftet omkommet, hvilket bringer det samlede tabstal op på 17 i de tre australske stater, som er ramt af bushbrande.

Bushbrande er almindelige om sommeren i Australien, men i år har de antaget mangedoblede proportioner som følge af langvarig tørke og andre effekter af de igangværende klimaforandringer.

Eksplosioner

På stranden kunne Madeleine og hendes søster bare se til, mens de tre huse brændte op i en sky af gløder. De hørte også adskillige eksplosioner.

»Vi tror, eksplosionerne må være kommet fra gasflasker eller måske vinduesruder, der blæste ud af deres ramme eller biler, hvor benzinen eksploderede«, siger hun. »Vi så mange smeltede biler rundt omkring.«

Madeleine Kelly

Madeleines far, Patrick, og hendes onkel tog på et tidspunkt tilbage til deres hus og forsøgte at slukke de pletvise brande, der var ved at bryde ud omkring det, men besluttede sig så for igen at søge tilflugt på stranden. Til sidst kom politiet og beordrede alle evakueret til et ridestadion i byen Moruya. Busser blev stillet til rådighed for dem, hvis biler var ødelagt af brandene.

Madeleine Kellys families hus og biler var blevet skånet. Men så heldige var langt fra alle. Under køreturen til Moruya så de talrige rygende husruiner.

Da de endelig nåede frem til ridestadionet, kunne Madeleine sende en sms og ringe til sin mor.

»Jeg kunne høre på hendes stemme, hvor skrækslagen hun havde været over, at de ikke kunne få fat på os«.

Familien tilbragte natten på ridestadionet, de tre af dem godt presset sammen i bagenden af deres VW Tiguan. Modsat mange andre var de også så heldige, at de havde benzin nok til at kunne køre tilbage til Canberra.

Adskillige veje var afspærret og benzinstationer lukket, hvilket forårsagede tæt biltrafik på de sydlige hovedveje.

Alle turister i regionen havde allerede lørdag fået ordre om at forlade området, men i mange tilfælde måtte de konstatere, at veje var spærret og vende om eller sidde fast i endeløse bilkøer.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her