Læsetid: 8 min.

Brexit: Forstå de svære forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien

Fredag træder Storbritannien endegyldigt ud af EU. Men Brexit er ikke helt slut. For nu begynder forhandlingerne om en ny frihandelsaftale mellem briterne og de 27 EU-lande. Informations korrespondenter analyserer situationen, som den ser ud fra London og fra Bruxelles
Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen (th), har gjort det klart forud for forhandlingerne med briterne om en frihandelaftale, at » uden den frie bevægelighed for borgere, kan man ikke havde den frie bevægelighed for varer, kapital og serviceydelser.« Den britiske premierminister, Boris Johnson, vil forsøge at få en frihandelsaftale uden tariffer og afgifter.

Foto: Martyn Wheatley/ZUMA Press/Ritzau Scanpix

Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen (th), har gjort det klart forud for forhandlingerne med briterne om en frihandelaftale, at » uden den frie bevægelighed for borgere, kan man ikke havde den frie bevægelighed for varer, kapital og serviceydelser.« Den britiske premierminister, Boris Johnson, vil forsøge at få en frihandelsaftale uden tariffer og afgifter.

Foto: Martyn Wheatley/ZUMA Press/Ritzau Scanpix

27. januar 2020

Set fra Bruxelles: Briterne må gerne købe og sælge på EU’s marked, men på lige konkurrencevilkår

I disse uger løber embedsmænd fra 27 lande fra møde til møde for at diskutere de kommende forhandlinger med briterne om en frihandelsaftale. EU er ved at blive enig med sig selv, så unionen kan tale med én stemme via chefforhandler Michel Barnier. Efter planen skal der være enighed den 25. februar, og så kan forhandlingerne begynde den 1. marts.

Men allerede tidligere på måneden fastslog EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, EU’s forhandlingsprincipper i en tale på London School of Economics:

»Vi vil være bedste venner og partnere,« sagde hun om briterne. Men »uden den frie bevægelighed for borgere, kan man ikke havde den frie bevægelighed for varer, kapital og serviceydelser.«

Det er ikke ligefrem nyt. Sådan sagde EU også under skilsmisseforhandlingerne. Der er forskel på at være med og ikke være med i EU, og det er briternes egne valg, der sætter grænserne for, hvor meget adgang de kan få til EU’s marked. Noget for noget, ret og pligt, sådan er det.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu