Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dag 8 i rigsretssagen: Flertal for vidner mangler. Trump kan blive frifundet i denne uge

Sent torsdag i Washington, D.C. meddelte den republikanske senator Lamar Alexander, der går på pension til november, at han vil stemme imod et forslag om at stævne John Bolton som vidne. Det betyder formentligt, at rigsretssagen afsluttes sent fredag eller lørdag med frifindelse af præsident Trump
Den republikanske senator Lamar Alexander modsatte sig natten til fredag dansk tid at indkalde flere vidner til rigsretssagen mod Donald Trump i Senatet. 

Den republikanske senator Lamar Alexander modsatte sig natten til fredag dansk tid at indkalde flere vidner til rigsretssagen mod Donald Trump i Senatet. 

Brendan McDermid

Udland
31. januar 2020

Kun tre republikanere planlægger fredag aften dansk tid at støtte et forslag fra demokraterne om at bringe nye vidner til Senatet i rigsretssagen mod præsident Donald Trump.

Det betyder, at der ikke er nok stemmer til at vedtage forslaget. Hvis alle 47 demokrater som forventet stemmer ja, vil resultatet ende med at blive 50 mod 50. Højesteretspræsident John Roberts kan blive den udslagsgivende stemme, men det anses for højst usandsynligt, at den konservative dommer vil bryde med sin neutralitet i retssagen.

Hermed tyder alt på, at Senatet sent fredag nat eller lørdag vil afslutte den tredje rigsretssag mod en præsident i amerikansk historie på samme måde som de to foregående i 1868 og 1998 – med en frifindelse. Donald Trump er beskyldt for at have misbrugt sit embede til at kompromittere en politisk rival ved hjælp af en fremmed magt.

Indtil sent torsdag aften i USA herskede der usikkerhed om, hvorvidt senator Lamar Alexander fra sydstaten Tennessee – den mulige udslagsgivende republikanske stemme – ville stemme ja eller nej til nye vidner. Alexander går på pension til november og har derfor ikke nogen årsag til at frygte præsident Trump og hans kernevælgere.

I en udtalelse torsdag sagde Alexander:

»Jeg har arbejdet med andre senatorer for at sikre, at vi har ret til at begære flere dokumenter og vidner, men der var ikke behov for flere beviser for at bekræfte noget, der allerede er blevet bevist og som ikke lever op til forfatningens definition af en forseelse, som berettiger afsættelse.«

Alexander bekræfter hermed, at det lykkedes for de demokratiske anklagere at overbevise ham om præsidentens skyld i de to tiltalepunkter. Hagen er, at han anser Trumps tilbageholdelse af et møde i Det Hvide Hus med Ukraines præsident og 391 mio. dollar i militærhjælp for at være en handling, der ikke er af kriminel karakter eller et brud på forfatningen.

Trumps forsøg på at presse Zelenskij skal ifølge Lamar Alexander kun have været »upassende.«

'Schiff er en idiot'

Mens Senatet satte punktum for senatorernes to dage lange spørgetid i Washington, D.C., optrådte Trump på slap line på et vælgermøde i Iowa med en tirade af udfald mod de demokratiske anklagere og præsidentkandidater.

I en reference til den ledende demokratiske anklager, kongresmedlem Adam Schiff fra Californien, sagde præsidenten til de godt 35.000 fremmødte tilhængere på Drake University i Des Moines:

»Schiff er ikke en stjerne. Han er en idiot. 'Skiftende' Schiff er en syg person. Hver nat ligger han i sin seng og skifter fra side til side og sveder som en hund.«

Herefter krøb præsidenten sammen foran mikrofonen i Drake Universitys store sportshal og prøvede at imitere kongresmedlem Schiffs stemme. »Hvordan får jeg fat i kraven på Trump? Hvordan spænder jeg ben for ham; han har jo ikke gjort noget forkert.«

»Ahhh,« tilføjede USA’s præsident. »Schiff er et sygt menneske.«

'Humbug'

Gennem den halvanden time lang tale, der ofte kørte rundt i cirkler og konstant bragte samme temaer op, vendte Trump flere gange tilbage til rigsretssagen, som han kaldte en »heksejagt« og »humbug«.

I et iøjnefaldende eksempel på, at præsidenten aldrig rigtigt har forstået den alvorlige karakter af sin forseelse, sagde han til sine tilhængere:

»Det er ufatteligt. Her har jeg skabt den bedste økonomi i vort lands historie, og demokraternes svar er at prøve at afsætte mig ved en rigsretssag.«

I meningsmålinger har op til 50 pct. af republikanske vælgere ytret ønske om at indkalde vidner til Senatet.

»Jeg mener, det ville være en god idé at bruge en uge på offentlige høringer med vidner. Nu har demokraterne haft mulighed i Repræsentanternes Hus for at høre deres vidner. Så det er på tide, at præsidenten får lov til at bringe sine vidner,« siger Jeremy Walters, en lastbilchauffør fra den lille provinsby Madrid i Iowa, der er involveret i lokal republikansk politik.

Jeremy Walter tilføjer: »Jeg ville have det okay med, at demokraterne til gengæld får lov at forhøre Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den amerikanske rigsretssag er som bekendt ikke andet end en politisk skueproces, hvor juraen er en by i Rusland. Trump frifindes sandsynligvis, og alligevel ved ca. hver anden amerikaner- og de fleste af alle os andre uden for staterne, at manden er skyldig rent juridisk.

Mest af alt undre jeg mig over, at amerikanerne selv tiljubler deres politiske system, der set udefra tangerer en udemokratisk styreform.

Én præsident, to partier(i realiteten) og en fuldstændig vanvittig myriade af lobbyister og interesseorganisationer styrer, i et uoverskueligt- og dermed ansvarsløst fællesskab, ca. 330 mio. borgere...

Hvis en styreform med ét parti kaldes et diktatur, må en styreform med reelt to partier, være en absolut bundskraber, når vi snakker demokrati. USA står stadig på nederste trin af stigen!

Der er rigtig lang vej at gå for amerikanerne, før de får et reelt folkestyre, og der er risiko for at turen kan blive tung og trist, er jeg bange for. Tiden hvor de var verdens storebror, ser ud til at være ovre.

Per Torbensen, Kai Birk Nielsen, Peter Knap, Mogens Holme, Birte Pedersen, Britta Hansen, Anders Graae, Claus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Senator Sanders og senator Warren er blevet forhindret i at føre valgkamp pga. af sagen i det vigtigste valg for USA og verden - lad os komme videre og håbe på det har skadet alle de republikanske senator der er på valg i deres kredse der vitterligt har været for vidneindkaldelse.

Allan S. K. Frederiksen

Lisa Murkowski har ikke besluttet sig endnu, så derfor er stillingen 50:49

Årsagen til at mange af Trumps vælgere ønsker vidneindkaldelse er at de gerne ser 2xBiden afhørt under ed, de vil også gerne have "whistlebloweren", Shiff og Pelosi i den varme stol, samt se den interne kommunikation blandt demokraterne i DNC og huset.
Det kommer ikke til at have indflydelse på valget af senatorer, hvis en rep. senator stemmer nej på fredag, for generelt er befolkningen i mod denne misbrug af magt fra demokraternes side.

@Erik Jensen
Enhver juridisk domstol havde forkastet sagen, da der kun er andenhånds vidneudsagn, hvilket i normal tale betegnes som "løs snak" og på engelsk "hear say".

Jeanette Vindbjerg Nissen

@Allan S. K. Frederiksen:

3 republikanere kunne stemme for vidner, hvormed der står 50-50. Og en rigsret er netop ikke en juridisk, men en politisk domstol ,,,

Jeg mener, Bolton bør indkaldes, og jeg tror på, det ville rykke noget; ikke nok til at Trump bliver tvunget på pension, men nok til oplevelsen af, at politikerne gjorde det åbenlyst rigtige ved at høre et helt oplagt vidne - der som modsvar ideelt set inkluderede indkaldelsen af Mulvaney. Nu peger meget på en frifindelse, og amerikanerne står tilbage med en sag, som ikke blev ordentligt afsluttet, hvilket kan føre til en masse ekstra mudder og lagkage i en i forvejen betændt valgproces.

Emil Davidsen

Synes også det er vigtigt at understrege at rigsretssagen har uendeligt lidt med jura at gøre. Det er en politisk beslutning, færdig punktum. Demokraterne satser på at den gør mere skade på republikanerne og Trump end gavn. Personligt håber jeg den ender godt for dem, men, vil ikke blive overrasket hvis det "backfire".

Kenneth Krabat

Åbenlys korruption er ekstremt smertefuld at se på.

Finn Thøgersen

@Jeanette Vindbjerg Nissen

Hvis det ender 50-50 (eller 49-49 osv) så afgiver senatets præsident den afgørende stemme

Han hedder for tiden Mike Pence og er vicepræsident, så den stemmer er nok sikker...

Jeanette Vindbjerg Nissen

@Finn Thøgersen:

Det højesteretsdommer Roberts, demokraterne appellerede til; han afviste dog i aftes at blande sig i en eventuel 'tie'. Det du påstår er, at hævde demokraterne fået 3 republikanere over på deres side, og der stod 50-50 for/imod vidner, at Pence ville have afgjort sagen? Det er altså ikke noget, jeg umiddelbart har hørt italesat, men måske fordi republikanerne ikke anså det for sandsynligt ... McConnell må have vidst, at forblev Alexander loyal, ville Lisa M stemme, som hun gjorde.