Nyhed
Læsetid: 4 min.

Davos-rapport: De fem største trusler mod det globale samfund handler om miljø og klima

Usædvanligt dystre toner i risikorundspørge til 800 globale beslutningstagere og fagfolk forud for årets World Economic Forum. Klimaaktivister vil marchere til elitens topmøde
Schweiziske soldater sætter hegn op om området, hvor det årlige Davos-topmøde skal afholdes. Og mødet står i hidtil uhørt grad af i miljøet og klimaets tegn: I den rapport, der forud for mødet beskriver de udfordringer, mødedeltagerne skal håndtere, ligger klima- og miljørelaterede emner øverst på dagsordenen.

Schweiziske soldater sætter hegn op om området, hvor det årlige Davos-topmøde skal afholdes. Og mødet står i hidtil uhørt grad af i miljøet og klimaets tegn: I den rapport, der forud for mødet beskriver de udfordringer, mødedeltagerne skal håndtere, ligger klima- og miljørelaterede emner øverst på dagsordenen.

Gian Ehrenzeller

Udland
16. januar 2020

’Turbulens’ er the new normal og nøgleordet, der karakteriserer udsigten for 2020. Det fastslår The Global Risks Report 2020, offentliggjort onsdag af World Economic Forum som optakt til det magtfulde forums årlige møde i den schweiziske alpeby Davos.

Opsigtsvækkende ved årets rapport er, at de fem globale risici, der vurderes som de mest sandsynlige trusler mod det globale samfund, alle handler om miljøet. Ekstreme vejrhændelser, fejlslagen klimapolitik, menneskeskabte miljøødelæggelser, tab af biodiversitet og økosystemkollaps samt ikkemenneskeskabte naturkatastrofer som jordskælv og tsunamier rangerer højere på bekymringslisten end for eksempel social uro, nye finanskriser, flygtningestrømme og terror.

Risikobedømmelsen er blevet foretaget hvert år siden 2007 ved en rundspørge til 800 globale eksperter og beslutningstagere fra erhvervsliv og politik.

»Det er første gang i rundspørgens historie, at én kategori har optaget samtlige de fem øverste pladser,« påpeger Børge Brende, præsident for World Economic Forum, i risikorapportens forord.

De unge mest bekymrede

I 2017 var ekstreme vejrhændelser for første gang øverst på risikolisten, og det har de været lige siden, men i år altså suppleret af fire andre miljørelaterede risici, hvoraf de tre er menneskeskabte.

Foruden at spørge, hvor sandsynligheden er størst for, at verdenssamfundet rammes af de forskellige risici, har rapporten også spurgt, hvor ekspertpanelet bedømmer de negative konsekvenser som størst, og her udgør fejlslagen klimapolitik, tab af biodiversitet, ekstreme vejrhændelser samt krise for vandforsyningen fire af de fem øverste på listen.

Foruden det faste panel på 800 eksperter har World Economic Forum i år også bedt et panel af 200 unge iværksættere og ledere om at svare på rundspørgen, og her bedømmes de miljø- og klimamæssige risici og trusler som endnu alvorligere.

Tillidsrecession

Bekymringen for planetens tilstand og konsekvenserne af klimaændringer og miljøbelastning topper i en tid, der ifølge Global Risks Report er præget af turbulens, globalt tillidssvigt og ulmende social uro.

»Skønt en øjeblikkelig, koordineret indsats på multilateralt niveau og fra en mangfoldighed af aktører er påkrævet for at håndtere den globale opvarmning, risikerer global splittelse – senest demonstreret i 2019 på FN’s klimakonference i Madrid, COP25 – samt fremvæksten af nationalistisk politik at spænde ben for meningsfuld handling,« advarer rapporten.

Med underforstået henvisning til bl.a. USA og dets handelskrig med Kina noteres det, at global økonomisk afmatning falder sammen med et skift i tankegang blandt verdensscenens aktører: »Fra en multilateral tilgang til en unilateral og fra samarbejde til konkurrence.«

Resultatet er, at verden befinder sig i en tilstand af »tillidsrecession«, skriver World Economic Forum. 78 pct. af de adspurgte fagfolk i rundspørgen forventer forstærkede økonomiske konfrontationer i 2020.

Rapporten påpeger, med et udtrykt lånt fra Den Internationale Valutafond, at den globale økonomi nu befinder sig i »synchronized slowdown«, en synkroniseret afmatning. Den har sammenhæng med faldende vilje til at investere i lyset af dæmpede forventninger til indtjening, tvivl om store landes økonomiske politik, fremvoksende geopolitiske spændinger samt populistiske dagsordener.

Usikkerheden betyder, at OECD’s indeks for erhvervslivets grad af tillid til fremtiden er faldet 16 måneder i træk – til det laveste niveau i ti år.

Største ulighed i 50 år

Dette sker »samtidig med, at borgere protesterer mod de politiske og sociale vilkår i deres lande og markerer bekymring over systemer, der forstærker ulighed«.

Politiske »ledere fremmer nationalistiske strategier, og det forstærker borgernes utilfredshed med systemer, der ikke har formået at skabe økonomisk fremgang for alle«.

Ifølge rapporten er således »indkomstuligheden i OECD-landene på det højeste niveau i det seneste halve århundrede«.

»Mange af dem, der protesterer, har længe været afskåret fra deres lands velstand og deler en frustration over, at eliten har scoret gevinsterne på bekostning af andre,« noterer World Economic Forum.

Resultatet af det hele er en ond cirkel: Befolkningernes utilfredshed over og protester mod politikere, der svigter deres sociale ansvar, »svækker regeringers evne til at foretage beslutsom handling, hvis nedturen indtræffer«. Og kombinationen af social uro og manglende politisk handlekraft, undergraver yderligere erhvervslivets og andres lyst til at investere. De Gule Vestes revolte i Frankrig nævnes som eksempel på social uro, der har bremset regeringens forsøg på at genoprette økonomien og givet erhvervslivet tab på mere end 11,4 milliarder dollar.

Protestmarch til Davos

I en kommentar til den sjældent dystre rapport siger Davos-mødets præsident, Børge Brende:

»Det politiske landskab er polariseret, havene stiger, og klimabrande flammer op. Dette er året, hvor verdens ledere må samarbejde med alle samfundssektorer om at reparere og give fornyet styrke til vore systemer for samarbejde – ikke bare for at opnå kortsigtede fordele, men for at håndtere vore dybt rodfæstede risici.«

Det årlige møde i World Economic Forum starter på tirsdag i Davos med 3.000 beslutningstagere og andre aktører fra det globale erhvervsliv, politik, finanssektor, forskning og internationale organisationer.

Fra søndag indleder klimaaktivister en 50 km lang march fra den schweiziske by Landquart til det globale topmøde, hvor man tirsdag vil demonstrere og måske udøve civil ulydighed i protest mod de globale lederes svigt af klimaudfordringen og af de kommende generationer.

Også Greta Thunberg vil være til stede i Davos.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

René Arestrup

'Ekstreme vejrhændelser, fejlslagen klimapolitik, menneskeskabte miljøødelæggelser, tab af biodiversitet og økosystemkollaps samt ikkemenneskeskabte naturkatastrofer som jordskælv og tsunamier rangerer højere på bekymringslisten end for eksempel social uro, nye finanskriser, flygtningestrømme og terror.'

Bare rolig, alt det andet følger lige efter.

Ejvind Larsen, Curt Sørensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Christian Skoubye, Kurt Nielsen, Per Torbensen, Christian Estrup, Tommy Clausen, Achim K. Holzmüller, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Jeppe Lindholm, Torben Bruhn Andersen, Lillian Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Den allerstørste trussel er de mennesker, der er med som deltagere ved Davos.

De hører nemlig til den socialklasse, der bærer langt størstedelen af skylden for den her situation.

Man har vidst om det her i et halvt århundrede og bevidst ikke handlet.

Nu står den så på ren damage control, mens Davos-deltagerne står i kø for at vaske hænder og bilde befolkningen ind, at vi såmænd sagtens kan fortsætte »business as usual«, hvis vi bare gør kapitalismen »grøn« .

Løgn og latin.

Den brede befolkning i Vesten bliver nødt til at forstå, at de her mennesker nok skal finde en måde at forlade planeten på og/eller beskytte sig fra de desperate horder, når lokummet eksploderer, mens det er almindelige mennesker som dig og mig, der ender blandt ofrene, når voksende og stigende radikale stater med enorme befolkninger som Kina og Indien endelig bliver i stand til at gøre noget ved den store uretfærdighed, at de har måttet bære så mange af konsekvenserne for Vestens udskejelser i så lang tid. Det er almindelige mennesker som dig og mig, der ender med at skulle rydde op efter Davis-folkets lange fest, hvor man tjener styrtende på både høj- og lavkonjunkturer.

Nu om dage hører man så meget om vendingen »OK boomer« og især danske mediefolk er meget langt fra virkelig at fatte det, men det stærkt kritiserbare ved boomerne er ganske enkelt, at de bliver ved med at agere nyttige idioter for status quo og se op til de her voldsomt forkælede dollarmillionærer og -milliardærer, mens de lader som om, samfundet ikke har ændret sig siden efterkrigstidens år med vækst. Sådan kan man også påpege en generationsbaseret barriere for et folkeligt gennembrud mod reelle løsninger. Her beskriver jeg fænomenet i et bredt, generelt, internationalt perspektiv.

Vi kommer ingen vegne overhovedet, før vi spiser de rige og bortskaffer netop det kapitalistiske system, der har muliggjort de her menneskers fremkomst som fænomen.

Uret tikker, jorden brænder, uroen breder sig i folkedybet, men i Schweiz kan verdens post-aristokratiske aristokrater, som alligevel ikke mærker til det, nyde at samles lige-børn-leger-bedst style for at bilde hinanden ind, at det nok skal gå, og at de skam har fingeren på pulsen og løsningerne klar ved hånden.

De kommer ikke til at vågne op.
Det er os, der skal gøre det.
Og skride til handling mod dem.

Ejvind Larsen, Maia Aarskov, Søs Jensen, Curt Sørensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Jes Enevoldsen, Anders Graae, Britta Hansen, Alvin Jensen, Per Torbensen, Jens Flø, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Erik Winberg og David Adam anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Bare rolig, alt det andet følger lige efter."

Jo. Men det kommer ikke til at berøre verdens velhavere. Kun os andre. Pøblen. Det er os der kommer til at lægge blod og kød til i første række.

Ejvind Larsen, Maia Aarskov, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Jens Flø, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Erik Winberg og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

»synchronized slowdown« - Det lyder som en rigtig god idé.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Kurt Nielsen, Jens Flø og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det må være frygteligt, at være borger i Davos, en by der er verdens skamstøtte over de riges dekadence klubben.

Det er ikke kun fra Australien, at de riges dekadence klub i Davos, nu tydeligt ses for, hvad det er, en meget stor forsamling af verdens mest farlige overforbrugere, de mest CO2 udledende mennesker verden kan opdrive.

Nå men her kommer så den pinlige forsamling af CO2 udlednings problemets kerne, ‘globetrotterne’, så til Davos ‘igen’!

Muligvis er Australien og borgernes nye forhold til magthaverne ‘Down Under’ en øjenåbner for alle magtmisbrugerne i Davos, men det er ikke overvejende sandsynligt.

Det lader sig jo tydeligvis ikke gøre, at vores økomisk velbeslåede og beskyttede politikere og den økonomiske magtelite, skal bekæmpe det selv samme økonomiske system, de på egen hånd har opbygget til primært, at komme dem selv økonomisk til gode!
Det er i alt fald ikke lykkedes tidligere, de gør altid kun problemet større, de elsker deres magt og udvidelse af deres økonomiske magt, langt mere end de elsker deres egne børn, kan man sige.

Det kunne være morsomt, at få kendskab til, om det lykkedes for de riges dekadence klub i Davos, at slå deres tidligere rekord i CO2 udledning til selve mødet, fra de forgående år?

Jeg gad personlig godt, blot for at illustrere vandvidet at vide, hvor mange privat fly der kommer til Davos denne gang.

De rigeste 10% globalt er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt.
De rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt.

Hvis man deler hele verdens befolkning op i to lige store dele efter indkomst, så er de 50% med den lavest indkomst ansvarlige for 10% af CO2 udledningen globalt.

Ejvind Larsen, Søs Jensen, Jeppe Lindholm, Thomas Tanghus, Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Alvin Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"De Gule Vestes revolte i Frankrig nævnes som eksempel på social uro, der har bremset regeringens forsøg på at genoprette økonomien og givet erhvervslivet tab på mere end 11,4 milliarder dollar."

OG DET ER DERFOR, AT SOCIAL LIGHED OG AFSKAFFELSE AF FATTIGDOM GÅR HÅND I HÅND MED KLIMAINDSATSEN !!

Så fat det dog..
Åndsamøber.

Carsten Nørgaard, Ejvind Larsen, Maia Aarskov, Søs Jensen, Thomas Tanghus, Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar