Læsetid: 4 min.

Davos-rapport: De fem største trusler mod det globale samfund handler om miljø og klima

Usædvanligt dystre toner i risikorundspørge til 800 globale beslutningstagere og fagfolk forud for årets World Economic Forum. Klimaaktivister vil marchere til elitens topmøde
Schweiziske soldater sætter hegn op om området, hvor det årlige Davos-topmøde skal afholdes. Og mødet står i hidtil uhørt grad af i miljøet og klimaets tegn: I den rapport, der forud for mødet beskriver de udfordringer, mødedeltagerne skal håndtere, ligger klima- og miljørelaterede emner øverst på dagsordenen.

Schweiziske soldater sætter hegn op om området, hvor det årlige Davos-topmøde skal afholdes. Og mødet står i hidtil uhørt grad af i miljøet og klimaets tegn: I den rapport, der forud for mødet beskriver de udfordringer, mødedeltagerne skal håndtere, ligger klima- og miljørelaterede emner øverst på dagsordenen.

Gian Ehrenzeller

16. januar 2020

’Turbulens’ er the new normal og nøgleordet, der karakteriserer udsigten for 2020. Det fastslår The Global Risks Report 2020, offentliggjort onsdag af World Economic Forum som optakt til det magtfulde forums årlige møde i den schweiziske alpeby Davos.

Opsigtsvækkende ved årets rapport er, at de fem globale risici, der vurderes som de mest sandsynlige trusler mod det globale samfund, alle handler om miljøet. Ekstreme vejrhændelser, fejlslagen klimapolitik, menneskeskabte miljøødelæggelser, tab af biodiversitet og økosystemkollaps samt ikkemenneskeskabte naturkatastrofer som jordskælv og tsunamier rangerer højere på bekymringslisten end for eksempel social uro, nye finanskriser, flygtningestrømme og terror.

Risikobedømmelsen er blevet foretaget hvert år siden 2007 ved en rundspørge til 800 globale eksperter og beslutningstagere fra erhvervsliv og politik.

»Det er første gang i rundspørgens historie, at én kategori har optaget samtlige de fem øverste pladser,« påpeger Børge Brende, præsident for World Economic Forum, i risikorapportens forord.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Skoubye
  • Anker Heegaard
  • Kurt Nielsen
  • Torben Bruhn Andersen
Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Anker Heegaard, Kurt Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

René Arestrup

'Ekstreme vejrhændelser, fejlslagen klimapolitik, menneskeskabte miljøødelæggelser, tab af biodiversitet og økosystemkollaps samt ikkemenneskeskabte naturkatastrofer som jordskælv og tsunamier rangerer højere på bekymringslisten end for eksempel social uro, nye finanskriser, flygtningestrømme og terror.'

Bare rolig, alt det andet følger lige efter.

Ejvind Larsen, Curt Sørensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Christian Skoubye, Kurt Nielsen, Per Torbensen, Christian Estrup, Tommy Clausen, Achim K. Holzmüller, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Jeppe Lindholm, Torben Bruhn Andersen, Lillian Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Den allerstørste trussel er de mennesker, der er med som deltagere ved Davos.

De hører nemlig til den socialklasse, der bærer langt størstedelen af skylden for den her situation.

Man har vidst om det her i et halvt århundrede og bevidst ikke handlet.

Nu står den så på ren damage control, mens Davos-deltagerne står i kø for at vaske hænder og bilde befolkningen ind, at vi såmænd sagtens kan fortsætte »business as usual«, hvis vi bare gør kapitalismen »grøn« .

Løgn og latin.

Den brede befolkning i Vesten bliver nødt til at forstå, at de her mennesker nok skal finde en måde at forlade planeten på og/eller beskytte sig fra de desperate horder, når lokummet eksploderer, mens det er almindelige mennesker som dig og mig, der ender blandt ofrene, når voksende og stigende radikale stater med enorme befolkninger som Kina og Indien endelig bliver i stand til at gøre noget ved den store uretfærdighed, at de har måttet bære så mange af konsekvenserne for Vestens udskejelser i så lang tid. Det er almindelige mennesker som dig og mig, der ender med at skulle rydde op efter Davis-folkets lange fest, hvor man tjener styrtende på både høj- og lavkonjunkturer.

Nu om dage hører man så meget om vendingen »OK boomer« og især danske mediefolk er meget langt fra virkelig at fatte det, men det stærkt kritiserbare ved boomerne er ganske enkelt, at de bliver ved med at agere nyttige idioter for status quo og se op til de her voldsomt forkælede dollarmillionærer og -milliardærer, mens de lader som om, samfundet ikke har ændret sig siden efterkrigstidens år med vækst. Sådan kan man også påpege en generationsbaseret barriere for et folkeligt gennembrud mod reelle løsninger. Her beskriver jeg fænomenet i et bredt, generelt, internationalt perspektiv.

Vi kommer ingen vegne overhovedet, før vi spiser de rige og bortskaffer netop det kapitalistiske system, der har muliggjort de her menneskers fremkomst som fænomen.

Uret tikker, jorden brænder, uroen breder sig i folkedybet, men i Schweiz kan verdens post-aristokratiske aristokrater, som alligevel ikke mærker til det, nyde at samles lige-børn-leger-bedst style for at bilde hinanden ind, at det nok skal gå, og at de skam har fingeren på pulsen og løsningerne klar ved hånden.

De kommer ikke til at vågne op.
Det er os, der skal gøre det.
Og skride til handling mod dem.

Ejvind Larsen, Maia Aarskov, Søs Jensen, Curt Sørensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Jes Enevoldsen, Anders Graae, Britta Hansen, Alvin Jensen, Per Torbensen, Jens Flø, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Erik Winberg og David Adam anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Bare rolig, alt det andet følger lige efter."

Jo. Men det kommer ikke til at berøre verdens velhavere. Kun os andre. Pøblen. Det er os der kommer til at lægge blod og kød til i første række.

Ejvind Larsen, Maia Aarskov, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Jens Flø, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Erik Winberg og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

»synchronized slowdown« - Det lyder som en rigtig god idé.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Anker Heegaard, Kurt Nielsen, Jens Flø og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det må være frygteligt, at være borger i Davos, en by der er verdens skamstøtte over de riges dekadence klubben.

Det er ikke kun fra Australien, at de riges dekadence klub i Davos, nu tydeligt ses for, hvad det er, en meget stor forsamling af verdens mest farlige overforbrugere, de mest CO2 udledende mennesker verden kan opdrive.

Nå men her kommer så den pinlige forsamling af CO2 udlednings problemets kerne, ‘globetrotterne’, så til Davos ‘igen’!

Muligvis er Australien og borgernes nye forhold til magthaverne ‘Down Under’ en øjenåbner for alle magtmisbrugerne i Davos, men det er ikke overvejende sandsynligt.

Det lader sig jo tydeligvis ikke gøre, at vores økomisk velbeslåede og beskyttede politikere og den økonomiske magtelite, skal bekæmpe det selv samme økonomiske system, de på egen hånd har opbygget til primært, at komme dem selv økonomisk til gode!
Det er i alt fald ikke lykkedes tidligere, de gør altid kun problemet større, de elsker deres magt og udvidelse af deres økonomiske magt, langt mere end de elsker deres egne børn, kan man sige.

Det kunne være morsomt, at få kendskab til, om det lykkedes for de riges dekadence klub i Davos, at slå deres tidligere rekord i CO2 udledning til selve mødet, fra de forgående år?

Jeg gad personlig godt, blot for at illustrere vandvidet at vide, hvor mange privat fly der kommer til Davos denne gang.

De rigeste 10% globalt er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt.
De rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt.

Hvis man deler hele verdens befolkning op i to lige store dele efter indkomst, så er de 50% med den lavest indkomst ansvarlige for 10% af CO2 udledningen globalt.

Ejvind Larsen, Søs Jensen, Jeppe Lindholm, Thomas Tanghus, Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Alvin Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"De Gule Vestes revolte i Frankrig nævnes som eksempel på social uro, der har bremset regeringens forsøg på at genoprette økonomien og givet erhvervslivet tab på mere end 11,4 milliarder dollar."

OG DET ER DERFOR, AT SOCIAL LIGHED OG AFSKAFFELSE AF FATTIGDOM GÅR HÅND I HÅND MED KLIMAINDSATSEN !!

Så fat det dog..
Åndsamøber.

Carsten Nørgaard, Ejvind Larsen, Maia Aarskov, Søs Jensen, Thomas Tanghus, Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar