Læsetid: 3 min.

Drabet på Suleimani har ødelagt forholdet mellem USA og Irak

Mens dele af Iraks magtelite nu ønsker de amerikanske styrker ud af landet, svarer Washington igen med økonomiske trusler. Det største offer kan vise sig at blive protestbevægelsen, som har været på gaden siden begyndelsen af oktober
Millioner af iranere har været på gaden i protest mod USA's likvidering af generel Suleimani. En likvidering, der har tvunget Iraks magtelite til at revurdere forholdet til amerikanerne, og søndag den 5. januar stemte Iraks parlament, at de amerikanske styrker skal ud af landet.

Millioner af iranere har været på gaden i protest mod USA's likvidering af generel Suleimani. En likvidering, der har tvunget Iraks magtelite til at revurdere forholdet til amerikanerne, og søndag den 5. januar stemte Iraks parlament, at de amerikanske styrker skal ud af landet.

Abdul Majeed

14. januar 2020

Selv om USA og Iran midlertidigt har nedtrappet konflikten oven på amerikanernes likvidering af generalmajor Qassem Suleimani i Bagdad – og derefter iranernes gengældelsesangreb med missiler mod amerikanske baser i Irak – tyder meget på, at Irak bliver centrum for mere drama i den kommende tid.

Likvideringen af Suleimani har tvunget Iraks magtelite til at revurdere forholdet til amerikanerne, og søndag den 5. januar stemte Iraks parlament, at de amerikanske styrker skal ud af landet. Selv om afstemningen ikke var bindende, gentog Iraks fungerende premierminister Adel Abdel Mahdi pointen i fredags.

»Den amerikanske regering skal sende en delegation til Irak for at forberede mekanismer vedrørende tilbagetrækningen,« udtalte han i en pressemeddelelse.

Kun et par timer efter afviste amerikanerne al snak om tilbagetrækning.

»USA er en styrke for de gode i Mellemøsten. Vi ønsker at være ven og partner til et suverænt, velstående og stabilt Irak,« lød det fra det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde Morgan Ortagus.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Waleed Safi

Hvis premierminister Adel Abdel Mahdi kommanderer alle vestlige tropper ud af Irak, så ....
be my guest - ikke et ondt ord i den anledning.

Det er op til den irakiske regering - dvs shiamuslimerne og vel Teheran - at vurdere, hvad der tjener deres egne interesser bedst.

Ser man det.....!?.

»USA er en styrke for de gode i Mellemøsten. Vi ønsker at være ven og partner til et suverænt, velstående og stabilt Irak,«

Undertrykkelse udtalt som beskyttelse af og for demokratisk udvikling, som landet egne ledere ikke selv kan forstå og se det.