Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ekspert: Fornuftigt at trække soldater ud af Irak

Danmark trækker 100 soldater »kortvarigt« ud af Irak efter Iransk raketangreb. På et pressemøde onsdag afviste statsminister Mette Frederiksen fortsat at forholde sig til USA’s dronedrab på den iranske general Qassem Suleimani
Adspurgt af en journalist om, hvorvidt den danske regering fordømmer amerikanernes dronedrab på Suleimani, svarede Mette Frederiksen: »Jeg har ikke behov for at udtale mig om de amerikanske aktiviteter.«

Adspurgt af en journalist om, hvorvidt den danske regering fordømmer amerikanernes dronedrab på Suleimani, svarede Mette Frederiksen: »Jeg har ikke behov for at udtale mig om de amerikanske aktiviteter.«

Niels Christian Vilmann

Udland
9. januar 2020

Efter Irans missilangreb på Ain Al-Asad-basen i Irak natten til onsdag, flytter Danmark størstedelen af sine soldater til nabolandet Kuwait af sikkerhedshensyn. 

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag efter et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor Folketingets partier drøftede den anspændte situation i Mellemøsten.

»Vi er dybt bekymret over angrebet i nat, og vi fordømmer angrebet på det kraftigste,« sagde Mette Frederiksen og understregede, at »sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet«.

»Derfor har vi besluttet at flytte en gruppe soldater fra Irak til Kuwait. Det er vigtigt at understrege, at det er midlertidigt,« sagde hun.

Danmark har hidtil haft omkring 130 soldater på Ain Al-Asad-basen i Irak som bidrag til den USA-ledede koalition, der har til formål at bekæmpe IS i Irak og Syrien. De danske soldaters opgave er at træne og uddanne irakiske sikkerhedsstyrker. Den opgave er imidlertid blevet sat på pause som følge af den ustabile situationen i Irak.

Mette Frederiksen oplyste, at en håndfuld danske soldater, der hidtil har opholdt sig i hovedstaden Bagdad, allerede er blevet flyttet til Kuwait. Omkring 30-40 soldater med »operative opgaver« vil fortsat blive tilbage på Ain Al-Asad-basen, mens soldater med træningsopgaver altså sendes ud af landet.

På pressemødet deltog også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S). De understregede, at Danmarks tilstedeværelse i Irak handler om at bekæmpe den militante gruppe Islamisk Stat i området. Ifølge Mette Frederiksen vil det være »katastrofalt«, hvis konflikten svækker den kamp.

»Det er vores fuldstændig klare overbevisning, at koalitionens indsats mod ISIL (Islamisk Stat, red.) er afgørende for at forbedre sikkerheden for os i forhold til terror,« sagde Mette Frederiksen.

»ISIL var og er en trussel mod Europas sikkerhed og dermed også Danmarks sikkerhed.«

Time for time

Irans Revolutionsgarde har bekræftet, at missilangrebet mod Ain Al-Asad-basen, hvor også amerikanske styrker opholder sig, skete som hævn for USA’s dronedrab på den højtstående, iranske general Qassem Suleimani, der fandt sted natten til fredag.

Likvideringen har eskaleret det i forvejen anspændte forhold mellem USA og Iran, og de seneste dage har det internationale samfund været i alarmberedskab.

Der er ingen meldinger fra koalitionen om sårede eller dræbte i angrebet. Ud over Danmark meddelte flere lande onsdag, at de trækker soldater ud af Irak af sikkerhedshensyn. NATO-landene Tyskland, Spanien, Slovakiet og Kroatien annoncerede således, at de midlertidigt flytter nogle af deres tropper – blandt andet til Kuwait.

Beslutningen om at flytte danske tropper til Kuwait kommer ifølge statsministeren efter anbefalinger fra Forsvaret. Mette Frederiksen understregede flere gange, at beslutningen er »kortvarig«, men kunne ikke oplyse, hvorvidt det betyder dage, uger eller måneder. Det vigtigste for regeringen er at genoptage »indsatsen mod ISIL så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre«, forklarede hun.

»Tingene udvikler sig nærmest time for time,« sagde Mette Frederiksen, »så det gør vores analyse også.«

»Men når vi bliver rådgivet til at passe på vores soldater, så gør vi selvfølgelig det.«

Lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen kalder regeringens beslutning for »et meget fornuftigt tiltag«. Hans vurdering er, at man forsøger at balancere et hensyn til amerikanerne og hensynet til soldaternes sikkerhed.

»I og med at andre lande er begyndt at gøre noget tilsvarende, så er det begrænset, hvor meget skældud vi får for det af USA. Og soldaterne har ikke lov til at passe deres træningsarbejde lige nu, og der er ikke nogen tvivl om, at risikoen for angreb fra iranskstøttede militser er større i Irak, end de er i Kuwait. Så indtil det bliver muligt for dem at udføre deres arbejde igen, så giver det god mening at flytte dem til Kuwait,« siger han.

Tavs om USA’s aktion

Trods flere spørgsmål fra journalister ville ingen af de tre ministre forholde sig til amerikanernes likvidering af Suleimani, der af iagttagere er blevet kaldt en unødig optrapning af konflikten i Mellemøsten. I Tyskland har udenrigsminister Heiko Maas sagt, at den amerikanske aktion »ikke har gjort det lettere at reducere spændingerne«.

Men en sådan udtalelse afviste Mette Frederiksen at komme med:

»Jeg mener ikke, at det tjener Danmarks interesse, at regeringen i fuld offentlighed diskuterer, hvad der er klogest at gøre på den anden side af Atlanten. Det er en samtale, vi tager i fortrolighed med vores allierede i Washington.«

Adspurgt af en journalist om, hvorvidt den danske regering fordømmer amerikanernes dronedrab på Suleimani, svarede Mette Frederiksen:

»Jeg har ikke behov for at udtale mig om de amerikanske aktiviteter.«

Samtidig understregede statsministeren, at den danske regering anser NATO som fundamentet for dansk sikkerhed og USA som »vores tætteste allierede«.

Danmark har siden 2014 deltaget i den internationale koalition, der bekæmper IS i Irak og Syrien, men mandag suspenderede NATO-missionen som følge af den ustabile situation. Danmark skal i slutningen af året overtage ledelsen af NATO-missionen og opruster samtidig sit bidrag til omkring 200 soldater og op mod tre helikoptere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Bahn

Det er sikkert rimeligt nok at flytte tropperne ud af Irak - de skulle fra starten aldrig have været udstationeret - men soldaterne skal da ikke flyttes til Kuwait.

Tropperne skal flyttes hjem til Danmark.

Hvis så det politiske flertal stadigvæk vil have tropper udstationeret i Irak, kan de flyttes tilbage til Irak når tiden er inde.

Det er godt nok en pudsigt sted Iran er placeret - sådan rent geografisk! Med alle de amerikanske baser hele vejen rundt om, hvor danske, tyske, canadiske og alverdens Nato-soldater, nu "kortvarigt" kan flytte hen til.....

Øhh, det er iranerne der blander sig i landene i Mellemøsten, øhh..der har de ikke noget at gøre...

Flemming Berger, Erik Winberg og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

MF fordømmer Irans angreb på det kraftigste. Jeg skal da love for, at såvel de gode, som de onde er tydelige i vores udenrigspolitik. Analyse af kontekst er der ingen af. Med dén udenrigspolitik er vi da på herrens mark.

Flemming Berger, Erik Winberg, Hanne Utoft, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Michael Kamp og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar

@Karsten Nielsen
100% enig og tak for godt indspark.

Det er pudsigt hvor hurtig man er til at fordømme det iranske angreb, der (sandsynligvis bevidst) ikke kostede amerikanske, eller andre Nato soldaters liv. Til gengæld er der fuld radio-silence, når det gælder USAs terror-lignende og højst sandsynlig ulovlige likvidering af Suleimani på Irakisk jord der kostede en hel del menneskeliv herunder civile.
Lige på nær Messerschmidt (DF) der godt nok ikke holder sig tilbage i dæmoniseringen af Iran og Islam, igen.

"Det er godt nok en pudsigt sted Iran er placeret - sådan rent geografisk! Med alle de amerikanske baser hele vejen rundt om, hvor danske, tyske, canadiske og alverdens Nato-soldater, nu "kortvarigt" kan flytte hen til....."

Enig, prøv at iagttage dialogen mellem Dore og Blumenthal fra ca. 01.02 her:
https://www.youtube.com/watch?v=rR2ZMduQE2s

Carsten Svendsen

Iran har mig bekendt aldrig startet en krig.
Det må være derfor politikere i vesten, dikteret af USA, hader dem.