Læsetid: 4 min.

Ekspert: Fornuftigt at trække soldater ud af Irak

Danmark trækker 100 soldater »kortvarigt« ud af Irak efter Iransk raketangreb. På et pressemøde onsdag afviste statsminister Mette Frederiksen fortsat at forholde sig til USA’s dronedrab på den iranske general Qassem Suleimani
Adspurgt af en journalist om, hvorvidt den danske regering fordømmer amerikanernes dronedrab på Suleimani, svarede Mette Frederiksen: »Jeg har ikke behov for at udtale mig om de amerikanske aktiviteter.«

Adspurgt af en journalist om, hvorvidt den danske regering fordømmer amerikanernes dronedrab på Suleimani, svarede Mette Frederiksen: »Jeg har ikke behov for at udtale mig om de amerikanske aktiviteter.«

Niels Christian Vilmann

9. januar 2020

Efter Irans missilangreb på Ain Al-Asad-basen i Irak natten til onsdag, flytter Danmark størstedelen af sine soldater til nabolandet Kuwait af sikkerhedshensyn. 

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag efter et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor Folketingets partier drøftede den anspændte situation i Mellemøsten.

»Vi er dybt bekymret over angrebet i nat, og vi fordømmer angrebet på det kraftigste,« sagde Mette Frederiksen og understregede, at »sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet«.

»Derfor har vi besluttet at flytte en gruppe soldater fra Irak til Kuwait. Det er vigtigt at understrege, at det er midlertidigt,« sagde hun.

Danmark har hidtil haft omkring 130 soldater på Ain Al-Asad-basen i Irak som bidrag til den USA-ledede koalition, der har til formål at bekæmpe IS i Irak og Syrien. De danske soldaters opgave er at træne og uddanne irakiske sikkerhedsstyrker. Den opgave er imidlertid blevet sat på pause som følge af den ustabile situationen i Irak.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hun udviser stort mod og handlekraft, sådan at flytte tropperne efter Tyskland et al gjorde der uden konsekvenser.

Anders Graae, Birte Pedersen og Morten Lind anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Martin Bahn

Det er sikkert rimeligt nok at flytte tropperne ud af Irak - de skulle fra starten aldrig have været udstationeret - men soldaterne skal da ikke flyttes til Kuwait.

Tropperne skal flyttes hjem til Danmark.

Hvis så det politiske flertal stadigvæk vil have tropper udstationeret i Irak, kan de flyttes tilbage til Irak når tiden er inde.

Flemming Berger, Birte Pedersen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Det er godt nok en pudsigt sted Iran er placeret - sådan rent geografisk! Med alle de amerikanske baser hele vejen rundt om, hvor danske, tyske, canadiske og alverdens Nato-soldater, nu "kortvarigt" kan flytte hen til.....

Øhh, det er iranerne der blander sig i landene i Mellemøsten, øhh..der har de ikke noget at gøre...

Flemming Berger, Erik Winberg og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

MF fordømmer Irans angreb på det kraftigste. Jeg skal da love for, at såvel de gode, som de onde er tydelige i vores udenrigspolitik. Analyse af kontekst er der ingen af. Med dén udenrigspolitik er vi da på herrens mark.

Flemming Berger, Erik Winberg, Hanne Utoft, Tue Romanow, Søren Bro, Carsten Wienholtz, Michael Kamp og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar

@Karsten Nielsen
100% enig og tak for godt indspark.

Det er pudsigt hvor hurtig man er til at fordømme det iranske angreb, der (sandsynligvis bevidst) ikke kostede amerikanske, eller andre Nato soldaters liv. Til gengæld er der fuld radio-silence, når det gælder USAs terror-lignende og højst sandsynlig ulovlige likvidering af Suleimani på Irakisk jord der kostede en hel del menneskeliv herunder civile.
Lige på nær Messerschmidt (DF) der godt nok ikke holder sig tilbage i dæmoniseringen af Iran og Islam, igen.

"Det er godt nok en pudsigt sted Iran er placeret - sådan rent geografisk! Med alle de amerikanske baser hele vejen rundt om, hvor danske, tyske, canadiske og alverdens Nato-soldater, nu "kortvarigt" kan flytte hen til....."

Enig, prøv at iagttage dialogen mellem Dore og Blumenthal fra ca. 01.02 her:
https://www.youtube.com/watch?v=rR2ZMduQE2s