Baggrund
Læsetid: 4 min.

Elitens topmøde i Davos er blevet (lidt mere) folkeligt. Men hvem mødes, og hvorfor gør de det?

Hvert år mødes politikere, forretningsfolk og organisationer i det østlige Schweiz for at debattere og finde løsninger på presserende globale udfordringer. Men i år får de unge også en stemme
Ursula von der Leyen taler under åbningen af World Economis Forum. Her er alt, hvad du skal vide om mødet, der i 50 år har bragt verdenseliten til det østlige Schweiz.

Ursula von der Leyen taler under åbningen af World Economis Forum. Her er alt, hvad du skal vide om mødet, der i 50 år har bragt verdenseliten til det østlige Schweiz.

Denis Balibouse

Udland
21. januar 2020

I snedækkede hytter med udsigt over alperne samles verdens elite i denne uge til det årlige højpolitiske forum, hvor stats- og regeringschefer skal debattere løsninger på verdens udfordringer med politikere, erhvervsfolk og ngo’er.

Her er, hvad du skal vide om World Economic Forum, der i 50 år har bragt verdenseliten til det østlige Schweiz.

Hvorfor mødes de?

Flere end 3.000 deltager i mødet, der afholdes fra den 21. til 24. januar. I år er programmet inddelt i seks temaer, som tegner retningen for debatterne. Øverst på dagsordenen står klima- og miljøudfordringer. I løbet af mødet har deltagerne flere hundrede ’sessions’ at vælge mellem.

Forud for mødet har World Economic Forum offentliggjort en trusselsrapport, hvor de kortlægger de fem globale risici, som vurderes som mest sandsynlige trusler mod det globale samfund.

Det opsigtsvækkende er, at alle handler om miljøet. Som Information beskrev i sidste uge er ekstreme vejrhændelser og menneskeskabte naturkatastrofer højere på bekymringslisten end social uro, nye finanskriser, flygtningestrømme og terror.

Op til mødets åbning afleverede en kreds af bl.a. fremtrædende internationale klimaforskere en appel til World Economic Forum om, at »enhver politisk, erhvervsmæssig og investeringsmæssig beslutning i verden må følge en kurs, der giver verden en reel chance for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader.

Appellen støttes af bl.a. professor Johan Rockström, direktør for Potsdam Institute for Climate Impact Research, den tidligere chef for FN's Klimasekretariat Christiana Figueres, klimaforskerne Peter Kalmus og Michael Mann fra henholdsvis NASA og Penn State University, leder af Sustainability Science Center på KU Katherine Richardson samt Greta Thunberg, der i dag taler på World Economic Forum.

Det bliver formentlig i form af endnu en opsang til verdens ledere, som den hun sendte afsted sidste år med ordene »Vores hus brænder«. I år får hun selskab af ni andre teenagere, der på forskellig vis engagerer sig i klimakampen.

Centrale for mødet bliver dog også temaer som økonomi, teknologi, geopolitik og industri. Derudover er dagene spækket med mindre faglige arrangementer. Om aftenen er der eksklusive fester, hvor deltagerne netværker og drikker bobler.

Er det kun for eliten?

Så er det bare endnu et højelitært møde for hvide, gråhårede mænd, der taler hinanden efter munden? Sådan har kritikken tidligere lydt, og de kritiske røster findes fortsat. På twitter skriver f.eks,. den britiske mlijøforfatter George Monbiot:

»Davos er en fælde for mennesker, de vil have en bedre verden. At tage dertil for at diskutere med eller appellere til verdens plutokrater giver legitimitet til dere illegitime magt.«

Ikke desto mindre – eller på grund af kritikken – har Davosmødet gennemgået en forandring de seneste år.

Det er ganske vist stadig sådan, at der for hver tredje deltager er en journalist, og at det kun er hver fjerde deltager, der er kvinde. Men selv om det ikke lyder af meget, er det faktisk mere end andelen af kvinder, der sidder på ministerposter verden over, da kun hver femte er besat af en kvinde.

Derudover udgør medlemmer af civilsamfundet en tredjedel af deltagerne. Her er tale om grupper, der arbejder med fattigdom, ulighed, klima og menneskerettigheder, såvel som akademikere og journalister.

I år er en håndfuld unge også inviteret med. Blandt andet skal en gruppe youtubere – det vil sige unge, der laver indhold til videodelingsplatformen YouTube – »give et frisk perspektiv og nå et nyt og yngre publikum«, skriver World Economic Forum.

Har man ikke mulighed for at være der selv, kan man følge med i 150 af de mange sessions på video hjemmefra.

Andre møder er lukkede, mens enkelte er hemmelige og ikke er at finde i det officielle program.

Hvad kommer der ud af det?

Gode intentioner er der altså blevet flere af. Alligevel bliver topmødet stadig kritiseret for at være elitært, og World Economic Forum (WEF) ved godt, at mange sætter spørgsmålstegn ved mødets egentlige bidrag til globale fremskridt.

»Det er bare et par dage på et bjerg en gang om året. Der kommer intet ud af det, vel?« skriver WEF på sin hjemmeside – og svarer selv med eksempler på, hvad der kom ud af sidste års møde.

For det første blev der indgået en alliance mellem WEF, Verdensbanken og Røde Kors, der skal åbne op for, at den private sektor kan investere i skrøbelige økonomier.

For det andet skriver WEF, at man siden mødet i 2019 har udvidet antallet af lande med en national task force, der skal arbejde for ligestilling.

For det tredje fremhæver WEF, at sidste års møde fik en række internationale virksomheder til at indføre retningslinjer, der skal sikre LGBT+-personer bedre rettigheder inden 2020.

Blandt andre »gevinster« fra sidste års møde nævner WEF fokus på mental sundhed, fokus på at eliminere elektronikaffald, på at reducere afskovning og på at »tackle plastikforurening« i Vietnam.

Ved mødet i 2020 vil fokus være på at »omforme kapitalismen« for at skabe et »mere fair« samfund og på at »redde planeten fra en klimakatastrofe«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Jeg oplever det som et stoppested for de udvalde, der man kan stoppe op og drikke bobbler med de andre udvalde. Jeg ved ikke om Jorden bliver et bedre sted på grund af denne klub.

kjeld jensen, Tue Romanow, Hanne Ribens, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Med de dagsordener, temaer, og en lidt andlerledes gæsteliste forsøger Davos at afgive nogle inkluderende signaler til resten af kloden. Men reelt tror jeg ikke at det vil gøre nogen forskel.

Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Achim K. Holzmüller, kjeld jensen, Tue Romanow, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar