Læsetid: 6 min.

For første gang står Indiens leder Modi over for en reel folkelig protestbevægelse

Fortsatte protester spredt ud over hele Indien er den første store folkelige modstand rettet mod premierminister Narendra Modi og den hindunationale bevægelse, han repræsenterer. Muslimer og universitetsstuderende går forrest, men står ikke alene, lyder det fra forfatter og venstrefløjsdebattør Achin Vanaik
Der har nu i en måned været protester mod regeringens kontroversielle lov om statsborgerskab. Nogle af de mere voldsomme fandt sted i Dehli kort før jul, hvor især studerende kom i blodige sammenstød med politiet.

Der har nu i en måned været protester mod regeringens kontroversielle lov om statsborgerskab. Nogle af de mere voldsomme fandt sted i Dehli kort før jul, hvor især studerende kom i blodige sammenstød med politiet.

Imtiyaz Khan/Ritzau Scanpix

14. januar 2020

Indiens premierminister Narendra Modi blev mødt af vrede tilråb og titusindvis af demonstranter, da han i weekenden besøgte den indiske storby Kolkata. En større gruppe forsøgte at trænge igennem politiets barrikader og hen til premierministeren, hvilket medførte, at mindst 100 blev anholdt.

Demonstrationer er brudt ud fra nord til syd i det store land, og for første gang står Modi og hans ideologi over for en reel folkelig protestbevægelse.

Til flere af demonstrationerne, der er et forsvar for Indiens sekulære tradition og et angreb på regeringens hindunationalistiske agenda, har flere hundredtusinde deltaget. Mindst 27 har mistet livet.

Modi er i defensiven, og det har han ikke for alvor prøvet før, forklarer Achin Vanaik, der er pensioneret professor fra Delhi Universitet og en flittig debattør med rødder i den indiske venstrefløj. Han er også forfatter til en lang række bøger, herunder The Rise of Hindu Authoritarianism, der udkom første gang i 1997. Han har fulgt Modis vej mod den politiske top nøje.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Anders Olesen
  • Christian Mondrup
  • Svend Erik Sokkelund
  • Astrid Goplen
  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Anker Heegaard
Alvin Jensen, Anders Olesen, Christian Mondrup, Svend Erik Sokkelund, Astrid Goplen, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu