Nyhed
Læsetid: 4 min.

Forlydender om John Boltons kommende bog kan få stor betydning for rigsretssagen mod Trump

En endnu ikke udgivet bog, skrevet af Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton, kan belaste præsidenten i den igangværende rigsretssag. Det store spørgsmål er nu, hvorvidt der kommer flertal i senatet for at indkalde nye vidner
John Bolton, Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver, har skrevet en bog, der bliver udgivet til marts. The New York Times løfter dog allerede nu for noget af indholdet. Angiveligt skriver Bolton, at Trump i august fortalte Bolton, at han ville indefryse militærhjælp til Ukraine, indtil præsident Volodimir Zelenskij offentligt bebudede en retlig undersøgelse af Joe Biden. Præcis det, som Trump er anklaget for i rigsretssagen.

John Bolton, Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver, har skrevet en bog, der bliver udgivet til marts. The New York Times løfter dog allerede nu for noget af indholdet. Angiveligt skriver Bolton, at Trump i august fortalte Bolton, at han ville indefryse militærhjælp til Ukraine, indtil præsident Volodimir Zelenskij offentligt bebudede en retlig undersøgelse af Joe Biden. Præcis det, som Trump er anklaget for i rigsretssagen.

Brendan Smialowski

Udland
28. januar 2020

Mens rigsretssagen mod den amerikanske præsident Donald Trump er i fuld gang, har et manuskript til en kommende bog skabt yderligere røre i den i forvejen tilspidsede situation. Forfatteren bag er selveste John Bolton, præsidentens tidligere nationale sikkerhedsrådgiver.

Ifølge The New York Times kan man i manuskriptet til The Room Where It Happened læse, at Trump tilbage i august fortalte Bolton, at han ville indefryse militærhjælp til Ukraine, indtil præsident Volodimir Zelenskij offentligt bebudede en retlig undersøgelse af tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn, Hunter.

Bolton – en nykonservativ høg, der er aktiv i republikansk valgpolitik og optræder som Fox News-ekspert – hævder altså, at Trump har kædet tilbageholdelsen af militærhjælpen direkte sammen med en korruptionsundersøgelse af Biden-familien. Det er præcis, hvad han er anklaget for i rigsretssagen.

Hvis ordene står til troende, underminerer det kernen i Trumps forsvar, som går på, at militærhjælpen ikke var knyttet til efterforskningen af den tidligere vicepræsident.

Der gik da heller ikke lang tid, før den amerikanske præsident gik til tasterne og forsøgte at mane historien til jorden. The New York Times breakede historien søndag, og allerede mandag morgen amerikansk tid begyndte Trump at sende en række korte tweets afsted.

»Jeg fortalte ALDRIG John Bolton, at støtten til Ukraine var bundet op på undersøgelsen af demokraterne, inklusive the Bidens,« skrev præsidenten eksempelvis og tilføjede, at hvis gengivelsen af Boltons ord var sande, var det formentlig alene noget, han havde sagt for at få gang i bogsalget.

Mediet Fox News, som er en trofast støtte af præsident Trump, har også gjort opmærksom på, at Amazon lige efter The New York Times’ publicering af artiklen satte gang i forsalget til bogen, som efter sigende udkommer den 17. marts.

I den anden lejr har flere demokrater, herunder formanden fra Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og senator Chuck Schumer, sagt, at manuskriptet er med til at understrege nødvendigheden af, at Bolton vidner i den igangværende sag.

De syv demokratiske anklagere fra Repræsentanternes Hus har også i en samlet udtalelse skrevet, at senatet bør stemme for at indkalde ham. Som de skriver: »Der er ingen tvivl om, at Bolton direkte modsiger hjertet i præsidentens forsvar.« 

Nye vidner eller ej

Det helt store spørgsmål lige nu går på, hvorvidt der bliver indkaldt nye vidner eller ej. Hvis Bolton overhovedet skal kunne blive indkaldt som vidne, kræver det et simpelt flertal, det vil sige, at 51 senatorer skal blive enige om, at det er en god idé.

Lige nu er der 45 demokrater i senatet, to uafhængige og 53 republikanere. Det betyder med andre ord, at der bliver nødt til at være nogle republikanere, som skal stemme for. Chancerne for at det kommer til at ske, har indtil videre set dårlige ud. Spørgsmålet er, om det ændrer sig i lyset af den seneste udvikling.

Hvorvidt senatet får flertal til at indkalde nye vidner eller ej, bliver ifølge The Guardian formentlig diskuteret og afgjort fredag og lørdag i denne uge. Opnår de et flertal, vil rigsretssagen fortsætte noget tid endnu, og hvis ikke skal vi forvente at høre de afsluttende bemærkninger, og så begynder den større afstemning om, hvorvidt Trump skal fjernes fra sit embede eller frifindes allerede mandag eller tirsdag.

Hvis det skulle ske, at rigsretssagen fortsætter, har Bolton tidligere udtalt, at han er klar til at stille op, hvis han bliver stævnet. Ikke overraskende har Trump allerede sagt, at han langtfra bakker op om den tænkte situation, og alene det, at Bolton udtaler sig offentligt, kan få alvorlige og skadelige konsekvenser.

»Problemet med John er, at det er et nationalt sikkerhedsproblem,« sagde Trump ifølge The New York Times under en pressekonference i Davos.

»Han kender nogle af mine tanker. Han ved, hvad jeg tænker om ledere. Hvad sker der, hvis han afslører, hvad jeg mener om en specifik leder, og dette ikke er særlig positivt?«

Ifølge The New York Times har Bolton inden for de seneste uger sendt udkast til manuskriptet til nære samarbejdspartnere og til Det Hvide Hus, hvilket er en del af en almindelig procedure for en mand som Bolton, der indtil sidste år arbejdede for regeringen.

Den tidligere sikkerhedsrådgiver har da også udtrykt bekymring for, om han ville blive beskyldt for at tilbageholde oplysninger for at booste salget af sin bog, hvis de først kom frem efter rigsretssagen. En bekymring, som flere har betvivlet oprigtigheden af.

Flere republikanere menes at støtte vidnesbyrd fra John Bolton i rigsretssagen

Af Martin Burcharth

Et stigende antal republikanske senatorer skulle bakke op om at indkalde Donald Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton til at vidne mod den amerikanske præsident.

Det antydede senator Mitt Romney mandag i et interview med journalister, efter at The New York Times søndag aften kastede en nyhedsbombe ind i rigsretssagen.

Ifølge avisen skal Trump i en samtale med Bolton i Det Ovale Kontor i august sidste år have afvist at genoptage en militærhjælp på 391 mio. dollar til Ukraine, med mindre han fik opfyldt et krav om, at en retlig undersøgelse mod Joe Biden blev sat i værk.

»Det bliver mere og mere sandsynligt, at flere republikanske senatorer slutter sig til dem, der som jeg mener, at vi børe høre, hvad Bolton ved,« sagde Romney.

En anden republikansk senator, Susan Collins, sagde, at nyheden om Boltons bogmanuskript »styrker argumentet for at indkalde vidner. Flere af mine kolleger har drøftet den mulighed.«

Mindst fire republikanske senatorer skal stemme ja sammen med alle demokrater for at nå til et flertal på 51 for at indkalde vidner og begre dokumenter udleveret.

Referatet af samtalen skulle stå i et bogmanuskript, Bolton afleverede til gennemsyn i Det Hvide Hus i december. Bolton er kendt som en regeringsbureaukrat, der omhyggeligt tager noter.

Lækket fra Boltons bogmanuskript gør det umuligt for Trumps advokater at argumentere, at ingen vidner har hørt præsidenten direkte kæde militærhjælpen og en undersøgelse af Biden sammen.

I sin indledende bemærkning i Senatet mandag sagde Trumps sagfører Jay Sekulow, at forsvaret ikke vil »beskæftige sig med spekulative oplysninger«.

Serie

Rigsretssagen mod Donald Trump

Donald J. Trump bliver som kun den tredje præsident i USA’s historie stillet for en rigsret. En proces, der i yderste konsekvens kan fjerne ham fra magten. Udfaldet er ikke garanteret på forhånd, og uforudsete ting kan ske. Følg slagets gang i Information.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

en løgn er først en løgn i Folketinget, når et flertal beslutter, at den er det.
Hvem sagde det ?
Men det gælder tilsyneladende også i USA`s senat.

Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Lad ulv ride ulv.
Så får de fromme får fred.

Mit "take" på Bolton-situationen, er at han og republikanerne har lagt en fælde ud for demokraterne. Boltons fremstilles som lige det vidne, som kan fælde Trump - dem har der ved gud været mange af -, men i realiteten er han sat i byen af Trump-administrationen for at komme med præcis de fristende udtalelser, som demokraterne mangler. Vil demokratene havde ham som vidne hedder den bare også Hunter eller Joe Biden eller begge to, som et ægte pro quid quo med skrue.

Bolton har bare slet ikke det demokraterne mangler, mens Biden & Biden på alle tv-kanaler bliver tæsket rundt af de republikanske senatorer: Hvorfor fløj du rundt med far på hans fly, når du skulle til Kina og tale de egen business, med de mennesker de far også skulle mødes med i sin egenskab af vicepræsident? Osv, osv. Hunter, som måske ved hvad der kommer, er lige begyndt at betale børnebidrag til den stripper han fik barn med uden for sin egen familie.

kunne Bolton fælde sig selv, feks. med den MEK's terroristlejr han har fået stablet på benene i Albanien i endnu et Pro Quid Quo, ville alle blive glade, mens det bliver Bernie der fælder Trump!