Læsetid: 4 min.

Gådefulde Suleimani prægede måske mere end nogen anden det mellemøstlige magtspil

Som leder af den iranske revolutionsgardes Quds-brigade var Qassem Suleimani mere magtfuld end Irans præsident. Det var reelt ham, der styrede Irans regionale magtpolitik – og dermed formede de vigtigste mellemøstlige udviklinger i næsten to årtier
Qassem Suleimani (i midten) under et møde med iransk militær. Qassem Suleimanis ry i Iran var i løbet af de seneste år vokset så meget, at han flere gange blev diskuteret som bud på en ny præsident.

Qassem Suleimani (i midten) under et møde med iransk militær. Qassem Suleimanis ry i Iran var i løbet af de seneste år vokset så meget, at han flere gange blev diskuteret som bud på en ny præsident.

Ritzau/Scanpix

4. januar 2020

Natten til fredag tog et amerikansk droneangreb i Bagdad livet af en 62-årig mand, der ikke blot i Iran, men også i Syrien, Libanon og Irak hørte blandt regionens absolut mest magtfulde.

Qassem Suleimanis ry i Iran var i løbet af de seneste år vokset så meget, at han flere gange blev diskuteret som et bud på en ny præsident. Alligevel forblev lederen af Den Iranske Revolutionsgardes Quds-brigade en ret diskret og gådefuld skikkelse, især uden for den region, hvis udvikling han måske mere nogen anden kom til at præge i det mellemøstlige magtspil.

»Han var mere væsentlig end Irans præsident. Han havde gode kontakter til alle magtfraktioner i Iran; han havde en direkte linje til den øverste leder og var den reelle leder af Irans politik i regionen,« siger Dina Esfandiary, fellow ved tænketanken Century Foundation.

»En mere betydningsfuld og indflydelsesrig position er det svært at forestille sig.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

det kan gerne være, at han var en bandit, men at USA myrder andre landes statsborgere på den måde er i sig selv banditadfærd, den eneste grund til, at verden finder sig i deres ulovligheder er, at deres militære og deres økonmiske magt er så stor. Vi ville stå os godt ved at vikle os ud af deres klør, selv om det bliver dyrt på den korte bane.

Jens Bryndum, Claus Nielsen, David Joelsen, Jesper Bak, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, René Hansen, Gert Romme, Carsten Wienholtz, John Andersen, Torben Arendal, Jesper Sano Højdal, Thomas Tanghus, jens rasmussen, Michael Rosenkilde, Flemming Berger og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Om fem minutter holder præsident Trump et møde med og for ‘evangelicals’ på Maralago Club, det er præsidentens golf ressort i Florida, hvor Trump er på ferie lige nu.

Evangelicals er en vigtig vælgergruppe for genvalg til Trump i 2020 valget, men Evangelicals har ikke været glade for den ulovlige afpresning af Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij præsidenten Trump, med tilbageholdelse af militærstøtte til Ukraine forsøgte, at afpresse Ukraines præsident til, at indlede en offentligt undersøgelse af modkandidaten fra demokraterne i USA 2020 valget med.

Beviset for dette, er nu i dag, med offentliggjorte e-mails, der viser, at det var præsidenten Trump, der i egen person beordrede afpresningen.

Evangelicals har et lidt anderledes syn på Israel, hvorfor landområder omkring Israel bør indrages under Israel, hvilket formodentlig er hoved årsagen til, det for de fleste, noget overraskende angreb på Iran og lederskabet i Iran, Trump håber på dette angreb vil genvinde evangelicals vælgere som et led i kampen for Storisrael.

Ezekiel 47,13–20 og fjerde Mosebog 34, ‘løftet om Storisrael.’
Storisrael nutidens Libanon, Vestbredden, Gazastriben, Israel og dele af Syrien.

God will enter in judgment “on behalf of My people and My inheritance, Israel” with those who “have divided up My land.” (Joel 3:2)

“For 45% of US evangelicals, the Bible is the biggest influence on their view of Israel.”
Link: https://edition.cnn.com/2017/12/06/politics/american-evangelicals-jerusa...

Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

@Philip, og på et tidspunkt var de gale overtroiske mennesker overbevist om (måske stadig?), at Trumps handlinger i områder ville sætte gang i deres længe ventede Armageddon.

Når man sætter kikkerten for det blinde øje for man at Suleimani måske mere end nogen anden prægede det mellemøstlige magtspil.

Så ser man nemlig ikke at landet på begge sider af Suleimani's Iran er okkuperet af en fremmed magt på snart 20. år. Denne magt har i øvrigt direkte indsat en diktator i Suleimani's eget land, hvor denne sad i 26 år. Hvorfor revolutionen og Suleimani's virke direkte er en konsekvens af amerikanernes 1953-kup.

Så prøv lige igen. Hvilken magt præger det mellemøstlige magtspil?

Anders Graae, Lene Krathmann Pedersen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Amerikansk støtte til Shah'en væltede et spirende demokrati i Iran.

Alt handler om olie.

Jens Bryndum, Espen Bøgh og Jan Jensen anbefalede denne kommentar