Læsetid: 7 min.

Hviderusser: »Det er, som om lederne i Moskva har glemt, at vi er blevet selvstændige«

Den hviderussiske befolkning frygter, at deres land vil blive opslugt af Rusland, når en aftale om yderligere integration de to lande imellem står til at blive underskrevet. Vladimir Putin presser på for at blive på magten i ny unionsstat
Anastasia Zakhanevih og Svetlana Matvejenkov arbejder begge på en af Hvideruslands største en af Hvideruslands største produktionsvirksomheder Minsk Tractor Works, hvor man støtter op om en unionsstat med Rusland: »Vi elsker Rusland og ville elske en yderligere integration,« siger Svetlana Matvejenkov, der arbejder i økonomiafdelingen i traktorfabrikken og nu drikker vodka i kantinen med kollegaen Anastasia Zakhanevih.

Anastasia Zakhanevih og Svetlana Matvejenkov arbejder begge på en af Hvideruslands største en af Hvideruslands største produktionsvirksomheder Minsk Tractor Works, hvor man støtter op om en unionsstat med Rusland: »Vi elsker Rusland og ville elske en yderligere integration,« siger Svetlana Matvejenkov, der arbejder i økonomiafdelingen i traktorfabrikken og nu drikker vodka i kantinen med kollegaen Anastasia Zakhanevih.

Ólafur Steinar Rye Gestsson

6. januar 2020

»Russerne skal holde sig fra vores land, for det her er Hviderusland, og vi vil ikke ende på historiens losseplads som endnu en russisk region.«

Den bladløse vinterskov spejler sig i vandets overflade, mens Mikhail Gulin spejder ud over søen Komsomolskoye i centrum af Hvideruslands hovedstad Minsk.

Damp står fra hans nøgne krop, efter at Mikhail Gulin har sænket legemet ned mellem tynde flager af is, der flyder rundt på søen. Han peger mod de afpillede træer på den anden side af vandet og på den søbred, hans fødder betræder.

»Det her er ikke Sovjetunionen længere. Men det er, som om lederne i Moskva har glemt, at vi er blevet selvstændige. Og resten af verden er ligeglade med, hvad der er ved at ske her,« siger han og fortsætter, inden han igen iklæder sig hue og dunvest:

»Vi står til at miste alt det, vi har bygget op. Vores identitet, vores historie og vores selvstændige fremtid.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Frederik Tillitz

Lukasjenko regner med opbakning fra Nato i tilfælde af russisk aggression.

Det er jo grønt lysende vanvid ....
selvfølgelig får Hvide Rusland ikke opbakning fra Nato -
uanset hvad der i øvrigt måtte ske.

Mogens Holme, Dan D. Jensen, Kim Houmøller, Claus Nielsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Der kan meget vel opstå en situation, hvor et forår i Hviderusland får opbakning fra NATO, selvom det ville være temmeligt vanvittigt. Hvem troede at der med relativt kort varsel blev et voldeligt forår i Ukraine i 2013-14, som resulterede i et NATO- og EU-støttet kup?

"»Det her er ikke Sovjetunionen længere. Men det er, som om lederne i Moskva har glemt, at vi er blevet selvstændige."

Der er givet ikke blot noget, men meget om at de russiske magtcirkler tænker sovjetisk, hvilket på visse måder kan være en stor hæmsko for demokratiudviklingen i Rusland og hensigtsmæssige politikker overfor tidligere sovjettiske republikker. Hvis man har tid, kan det være indsigtsgivende at lytte en smule til den veloplyste journalist og udgiver, Vladimir Pozner, og hans foredrag på Yale i 2018: "How the United States Created Vladimir Putin": https://www.youtube.com/watch?v=8X7Ng75e5gQ