Nyhed
Læsetid: 3 min.

John Bolton er et kronvidne, som Trump og republikanske senatorer kan få svært ved at affærdige

Den tidligere sikkerhedsrådgiver, krigshøgen John Bolton, har med sin udmelding om at ville vidne tilført den kommende rigsretssag i Senatet et element af usikkerhed. Det kan også have brudt dødvandet mellem demokrater og republikanere om processens forløb
Det har hele tiden ligget i kortene, at Bolton ville kunne belaste Trump mere end andre vidner i Det Hvide Hus i forhold til præsidentens pres på Ukraines præsident og tilbageholdelse af 391 millioner dollar i militærhjælp sidste sommer.

Det har hele tiden ligget i kortene, at Bolton ville kunne belaste Trump mere end andre vidner i Det Hvide Hus i forhold til præsidentens pres på Ukraines præsident og tilbageholdelse af 391 millioner dollar i militærhjælp sidste sommer.

Brendan Smialowski

Udland
8. januar 2020

Tidligere sikkerhedsrådgiver John Boltons overraskende beslutning mandag om at imødekomme en mulig stævning fra Senatet om at aflægge vidnesbyrd føjer et element af usikkerhed til en rigsretssag mod præsident Donald Trump, hvis udfald indtil nu har syntes at være afgjort på forhånd.

En person, der står Bolton nær, sagde til The Washington Post tirsdag, at Boltons vidnesbyrd ville blive »skadeligt« for præsidenten.

Det har hele tiden ligget i kortene, at Bolton ville kunne belaste Trump mere end andre vidner i Det Hvide Hus i forhold til præsidentens pres på Ukraines præsident og tilbageholdelse af 391 millioner dollar i militærhjælp sidste sommer.

I november varslede Boltons advokat i et brev til Repræsentanternes Hus, at sikkerhedsrådgiveren »var personligt involveret … i mange relevante møder og samtaler, der ikke har været diskuteret i vidnesbyrd indtil nu.«

Sikkerhedsrådgiveren havde især et horn i siden på Trumps uformelle rådgiver Rudy Giuliani.

Boltons daværende rådgiver i europæiske og russiske anliggender, Fiona Hill, berettede for eksempel i en høring i Repræsentanternes Hus, at Bolton på et tidspunkt kaldte Giulianis rolle i Ukraine-sagen for en »narkohandel«, hvormed han øjensynligt mente en ulovlig transaktion.

Ved en anden lejlighed skal Bolton profetisk have beskrevet Giulianis freelanceaktiviteter i Ukraine på Trumps vegne som en »håndgranat, der vil sprænge os alle i luften«.

I et møde med Trump i Det Ovale Kontor i august, refereret af The New York Times i november, skal Bolton forgæves have forsøgt at overtale præsidenten til at afblæse tilbageholdelsen af en militærhjælp på 391 millioner dollar til Ukraine. Som vidne under ed vil Bolton kunne belyse, hvilken begrundelse – om nogen – Trump gav ham for at blokere den militære bistand.

Loyal partisoldat

Bolton, en konservativ republikansk krigshøg, trådte tilbage fra sin stilling 10. september. Det var dagen, inden Trump endeligt besluttede at frigive militærhjælpen. I et tweet den dag skrev Trump, han havde fyret sin sikkerhedsrådgiver. Det benægtede Bolton. Han skulle selv have taget sin afsked.

Siden skal Bolton ifølge The Washington Post til sin omgangskreds have udtrykt »dyb bekymring« over sine oplevelser i Det Hvide Hus og specielt præsidentens opførsel. Han er i færd med at skrive en bog.

Usikkerheden om hans mulige vidnesbyrd bestyrkes af, at Bolton samtidig anser sig selv for at være en loyal republikansk soldat, der er yderst aktiv med at indsamle penge til republikanske politikere. Vil han forråde Trump og sine partikammerater ved at modsige præsidentens påståede uskyld?

Trump har flere gange udtrykt håb om, at Senatet vil indkalde højtstående vidner fra Det Hvide Hus i forbindelse med retssagen. Han har endda nævnt, hvilke rådgivere han ønsker i vidneskranken. Men blandt dem optræder John Bolton interessant nok ikke.

Boltons beredvillighed til at vidne under rigsretssagen i Senatet var uventet. Stillet over for en mulig stævning fra det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus i november sagde hans advokat, han ville afvente en forbundsdommers afgørelse i en lignende sag, der angår Boltons tidligere chefjurist i Det Nationale Sikkerhedsråd.

Dommeren skulle afgøre, hvad der vejer tungest – et hensyn til præsidentens krav om fortrolighed i sine samtaler med rådgivere eller Kongressens ret til at stævne vidner i en rigsretsproces. I sidste uge afviste domstolen at tage stilling, fordi Repræsentanternes Hus havde tilbagekaldt sin stævning af chefjuristen.

Domstolens manglende stillingtagen skal ifølge Bolton have tvunget ham til at træffe afgørelsen selv.

Mindst fire republikanske senatorer har indtil nu udtrykt velvilje over for demokraternes krav om at indkalde vidner. Hvis disse fire republikanere stemmer ja sammen med 47 demokrater til at stævne Bolton, er der et flertal på 51 senatorer.

Tirsdag var dødvandet i striden mellem demokrater i Repræsentanternes Hus og republikanere i Senatet om procedurerne for afholdelse af rigsretssagen endnu ikke blevet brudt. Men Boltons udmelding kan medvirke til at løse hårdknuden op og få retssagen startet i Senatet i slutningen af næste uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

Boltons skridt kan være det første fra flere republikanere. Er det kun af personlig stolthed han gør det? Han er høg over høge, så Trumps uberegnelige trykken på aftrækkeren skulle da falde i hans smag.