Note
Læsetid: 1 min.

Nu kan tyrkerne atter bruge Wikipedia

Tyrkiet har i denne uge genåbnet for adgang til opslagsværket Wikipedia. Det sker efter en højsteretsdom i december, der ulovliggjorde Tyrkiets mere end to år lange blokering af siden
Mere end to år er der gået uden at den tyrkiske befolkning har haft adgang til den online encyklopædi 'Wikipedia'. Nu bliver opslagsværket atter tilgængeligt for tyrkerne.

Mere end to år er der gået uden at den tyrkiske befolkning har haft adgang til den online encyklopædi 'Wikipedia'. Nu bliver opslagsværket atter tilgængeligt for tyrkerne.

Abdurrahman Antakyali

Udland
18. januar 2020

I præcis 991 dage har det været umuligt for borgere i Tyrkiet at tilgå Wikipedia. Men onsdag denne uge ophævede regeringen sin mere end to år lange blokade af hjemmesiden, og pludselig blev det atter muligt for den tyrkiske befolkning at gå på opdagelse i verdens største opslagsværk.

Initiativet var dog ikke regeringens eget. Efter en lang strid meddelte den tyrkiske højesteret tilbage i december 2019 nemlig, at blokeringen af Wikipedia var en krænkelse af ytringsfriheden.

Hele misæren tog sin begyndelse i 2017. Her havde den tyrkiske regering angiveligt læst et opslag på hjemmesiden, som blandt andet omhandlede tyrkiske forbindelser til terrororganisationer, hvilket de mente var en del af en smædekampagne.

Derfor kontaktede den udbyderen og bad om at få opslaget slettet. Men uden held. Wikipedia mente, at det ville være censur, mens man fra Tyrkiets side argumenterede for, at opslaget kunne udgøre en national sikkerhedstrussel.

Det er imidlertid ikke første gang, at emnet ytringsfrihed står højt på dagsordenen, når det gælder Tyrkiet. Flere gange har man set, hvordan populære hjemmesider som Facebook, YouTube og Twitter er blevet blokeret. Og ser man på tiden efter det fejlslagne kup i 2016, har regeringen slået hårdt ned på særligt akademikere og journalister.

Ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ) topper Tyrkiet fortsat listen over de lande, som har flest fængslede journalister. I den seneste opgørelse, som udkom i december 2019, var Tyrkiet dog droppet ned fra en førsteplads til en andenplads, kun overgået af Kina. Antallet af journalister i fængsel var faldet fra 68 i 2018 til 47 i 2019.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Jensen

Jeg synes det er meget mærkeligt, at det tyrkiske folk gider have en tyran siddende på nakken af sig. Hvorfor vælter de ikke den idiot?

Og jeg syntes, det er mærkelgt, at de veslige demokratier accepterer denne selvbestaltede beg og pasha i den Høje Port.