Læsetid: 8 min.

»Vi kan vise, at det er muligt at besejre det højrenationale populistiske bæst«

I Italien kæmper sardin-bevægelsen for at forhindre højrepopulisten Matteo Salvini i at erobre en af de sidste røde højborge på hans tilsyneladende ustoppelige march mod magten. Italienerne forstår nu, at hvis populismen skal besejres, så kan de ikke længere forholde sig tavse, siger sardinernes ukronede konge, Mattia Santori, i et interview
»Vi har et ønske om at få en anden tone i italiensk politik, og vi vil kæmpe mod populisternes forsimplede retorik,« siger Mattia Santori fra sardin-bevægelsen, som er en folkelig bevægelse, der går imod den fremmedfjendske populisme, som højrefløjslederen Matteo Salvini står for.

»Vi har et ønske om at få en anden tone i italiensk politik, og vi vil kæmpe mod populisternes forsimplede retorik,« siger Mattia Santori fra sardin-bevægelsen, som er en folkelig bevægelse, der går imod den fremmedfjendske populisme, som højrefløjslederen Matteo Salvini står for.

Andreas Solaro

24. januar 2020

BOLOGNA – »For blot tre måneder siden forventede vi, at vi ville blive overrendt af højreekstreme, men nu har vi skabt håb,« siger Mattia Santori.

Det er ikke mere end få uger siden, at den 32-årige Santori var en ukendt deltidsansat researcher i et firma i energisektoren i hjembyen Bologna. Men nu er han en stemme, som hele Italien lytter til.

I midten af november var han med til at grundlægge sardin-bevægelsen, der har udviklet sig til den første reelle folkelige modstand mod den højtråbende, fremmedfjendske populisme, der har gjort den kontroversielle højrefløjsleder Matteo Salvini populær.

Og nu skal sardin-bevægelsen vise, om den blot har råbt tomme paroler, eller om bevægelsen rent faktisk kan være med til at levere det, som den oprindeligt blev født til, nemlig at mobilisere nok vælgere til at stoppe Salvini og hans parti Lega fra at trække sig sejrrigt ud af det skelsættende regionalvalg på søndag i Emilia-Romagna. Resultatet kan få overordentlig stor indflydelse på Italiens politiske fremtid.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Pietro Cini
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
Maj-Britt Kent Hansen, Pietro Cini og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak til Martin Gøttske for den gode artikel. Men tillad mig en lille rettelse:
Bologna er ikke kun La Grassa,La Dotta, La Rossa. Byen har også været et af de vigtigste centre i kampen mod nazi-fascismen. Knap 30 km syd for den ligger Marzabotto, hvor nazifascisterne i perioden september-oktober 1944 og under ledelsen af den tyske officer von Kesselring, gjorde sig skyldige i en massakre på civilbefolkningen, der kostede over 700 (skriver syvhundrede) menneskeliv: kvinder, gamle og børn.
Mattia Sartori og sardinbevægelsen holder liv i erindringen om denne skændsel. Og advarer med rette mod Salvini og hans talrige støtter inden for Italiens ekstreme højrefløj.
NB! Marzabotto-massakren nævnes ikke med ét eneste ord i Gyldendals Leksikon fra 2002.
Interessant nok er Salvinis nyeste parole: Børnene først.