Baggrund
Læsetid: 6 min.

Kinesisk overvågning bliver i stigende grad en eksportvare, der bruges til at undertrykke befolkningsgrupper

Kina eksporterer både teknologi og metoder til undertrykkelse af befolkninger, advarer Human Rights Watch. USA har sortlistet en række kinesiske selskaber, men det er næppe nok til at forhindre deres internationale fremfærd. De sidste tre år er samtlige anmodninger i FN om nye standarder for overvågningsteknologi kommet fra Beijing
»Kinesiske selskaber har gjort store teknologiske fremskridt over de seneste år, og deres overvågningsteknologi kan købes meget billigt. Samtidig kommer det som en hel pakke, der ikke kun består af et kamera, men hele systemer for byer eller store områder, hvilket lægger op til overvågning i stor skala efter den kinesiske model,« siger Maya Wong som arbejder for Human Rights Watch.

»Kinesiske selskaber har gjort store teknologiske fremskridt over de seneste år, og deres overvågningsteknologi kan købes meget billigt. Samtidig kommer det som en hel pakke, der ikke kun består af et kamera, men hele systemer for byer eller store områder, hvilket lægger op til overvågning i stor skala efter den kinesiske model,« siger Maya Wong som arbejder for Human Rights Watch.

Andy Wong

Udland
20. januar 2020

I Uganda har 75-årige Yoweri Museveni været ved magten siden 1986. Han har ændret landets lovgivning flere gange, så han kan blive siddende, og han agter da også at tage endnu en tørn, når der næste år er præsidentvalg i det afrikanske land.

Blandt regimets mest udtalte kritikere finder man rapperen og popidolet Robert Kyagulanyi Ssentamu, der går under kunstnernavnet ’Bobi Wine’. Han har de seneste år suppleret den musikalske karriere med politisk aktivisme og har meldt sit kandidatur til præsidentvalget. En beslutning, der ikke har været uden konsekvenser for ham.

Forsøg på at organisere protester og andre politiske aktiviteter er blevet håndteret kontant af politiet. Han er blevet anholdt flere gange, og sidste år blev han tævet af den præsidentielle garde i forbindelse med en demonstration.

Til The Wall Street Journal har Robert Kyagulanyi Ssentamu udtalt, at de ugandiske sikkerhedsstyrker har haft detaljeret kendskab til hans aktiviteter. I samme artikel løfter den amerikanske avis sløret for, hvordan det har kunnet lade sig gøre: Ifølge myndighedskilder, som avisen har talt med, har teknikere fra det kinesiske selskab Huawei hjulpet med at bryde ind i præsidentkandidatens konti på WhatsApp og Skype.

Både Huawei og regeringen i Uganda afviser at have hacket oppositionspolitikeres kommunikation.

Huawei er i dag verdens førende producent af teleudstyr. Sammen med andre kinesiske selskaber som Hikvision, Dahua og ZTE er selskabet også blandt de største aktører globalt inden for overvågningsteknologi.

Begrebet overvågningsteknologi dækker blandt andet over censursoftware, ansigtsgenkendelse, dataservice, videoovervågning og integrerede kontrolsystemer. Ifølge Maya Wang fra ngo’en Human Rights Watch, der har forfattet flere rapporter om kinesisk overvågning, er flere lande involveret i at udvikle lignende produkter – men Kina skiller sig ud.

»Kinesiske selskaber har gjort store teknologiske fremskridt over de seneste år, og deres overvågningsteknologi kan købes meget billigt. Samtidig kommer det som en hel pakke, der ikke kun består af et kamera, men hele systemer for byer eller store områder, hvilket lægger op til overvågning i stor skala efter den kinesiske model,« siger hun.

I Uganda underskrev Huawei og regeringen en aftale i 2015, der gav det kinesiske selskab eksklusivret på at være regeringens informationspartner. I årene efter begyndte overvågningskameraerne at dukke op i hovedstaden Kampala, og i august sidste år annoncerede regeringen et køb af Huawei-overvågning til en værdi af 847 millioner kroner.

Officielt for at forhindre kriminalitet. Men ifølge Ingrid Turinawe, der er leder af Ugandas største oppositionsparti, Forum for Demokratisk Forandring, er den egentlige hensigt en ganske anden.

»Kameraerne er et redskab til at spore os, jage os og forfølge os,« udtalte hun tilbage i august til nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen mellem regeringen og Huawei var del af en såkaldt Smart City løsning, der typisk inkluderer mange forskellige elementer bestående af alt fra nummerpladegenkendelse til kontrolcentre. Ifølge Huawei selv har selskabet udbredt den type løsninger til 160 byer.

Kontrol over uighurerne

Når eksperter og rettighedsorganisationer advarer imod kinesisk overvågning og den kinesiske model, er det ofte med henvisninger til situationen i Kinas vestlige Xinjiang-provins.

Provinsen er hjemsted for flere muslimske minoriteter, hvoraf den største, uighurerne, udgør en befolkningsgruppe på over ti millioner. Den kinesiske regering har længe forsøgt at øge kontrollen over uighurerne, som ønsker en langt højere grad af autonomi fra det kommunistiske styre eller ligefrem decideret uafhængighed.

Store uroligheder brød ud i provinshovedstaden Urumqi i 2009 og fortsatte i form af uighurske angreb på kinesiske sikkerhedsstyrker årene efter. De sidste fem år har ledelsen i Beijing skruet dramatisk op for den militære, sociale og ikke mindst teknologiske kontrol med Xinjiangs borgere.

Det er sket ved at opføre kontrolposter og sikkerhedstjek i vejkryds, ved togstationer, foran boligblokke og mange andre steder.

Hundredtusindvis af uighurer er blevet sendt i interneringslejre uden rettergang og tvunget til at gennemgå politisk indoktrinering, mens medlemmer af den hankinesiske majoritet er blevet sendt hjem til uighurske familier for at føre opsyn med deres muslimske medborgere.

På den digitale front er Xinjiang blevet til et teknologisk eksperimentarium for al overvågning – eller hvad Maya Wang fra Human Rights Watch beskriver som »en ny slags innovativ totalitarisme«.

»Brugen af overvågning og kontrol er i Xinjiang bredt ud i alle dele af samfundet. Det handler ikke kun om lejrene. Vi taler om et område svarende til Frankrig og Spanien tilsammen, som den kinesiske regering har lukket ned, og hvor indbyggerne bliver filtreret og udpeget alt efter deres påståede trusselsniveau,« forklarer hun.

Overvågningen er synlig i gadebilledet i kraft af de mange installerede kameraer med indbygget ansigtsgenkendelsesteknologi koblet op til lokale politistationer.

For den enkelte borger er det blevet obligatorisk at have censursoftware downloadet på telefonen, der scanner alt fra opkaldshistorik til billeder og tekst. For at optimere overvågningen har myndighederne indsamlet enorme mængder data og individuelle karaktertræk.

Tahir Hamut, en uighursk digter og filminstruktør, der flygtede fra Kina og nu har base i USA, har til avisen Financial Times beskrevet den dag, hvor han med sin kone blev beordret hen til deres lokale politistation for at afgive stemmeoptagelse, fingeraftryk, DNA-prøver og videooptagelser af deres ansigter.

»Jeg er instruktør, jeg laver film, og jeg har set mange slags kameraer. Men jeg har aldrig set et så mærkeligt kamera. De justerede det til min øjenhøjde og fik mig til at se op og ned, se frem og tilbage, til venstre og højre.

Hvert trin måtte fuldføres perfekt. Hvert udtryk måtte ikke udføres for hurtigt eller for langsomt. Hvis man lavede et ansigtsudtryk for hurtigt, bad computeren en om at stoppe og gentage det. Jeg var nødt til at prøve mange gange. Nogle måtte bruge en time på at afslutte denne ansigtsoptagelse,« fortæller han til avisen.

Sortlistede virksomheder

Behandlingen af Kinas muslimske minoriteter har de seneste år været mål for voksende international kritik. Det gælder også for de kinesiske selskaber, der udfører overvågningen.

I oktober sidste år valgte det amerikanske handelsministerium at sortliste otte kinesiske teknologivirksomheder, der ifølge USA har været involveret i overgreb mod uighurer og andre muslimske mindretal. Amerikanske selskaber må derfor ikke længere sælge deres produkter og teknologi til de sanktionerede virksomheder.

Huawei var i forvejen underlagt amerikanske sanktioner, mens to af verdens førende producenter af overvågningskameraer kom på den nye liste. Det gælder for virksomheden Dahua, der mere end noget andet selskab har lukreret på den omfattende overvågning i Xinjiang.

Adskillige byer har indgået Smart City aftaler med Dahua, der blandt andet har en tiårig aftale med kommunen Yarkand om levering af overvågningsudstyr og teknologi til en værdi af over 4,5 milliarder kroner.

Dahua blev stiftet i 2001 og er et privat selskab, der arbejder tæt sammen med de kinesiske myndigheder og Kinas Kommunistiske Parti. Internationalt begyndte selskabets ekspansion i 2014, og Dahua har i dag flere end 50 underafdelinger rundt omkring i verden.

Også i Danmark er Dahua blandt de mest solgte mærker inden for overvågningsteknologi. I sommeren 2018 indgik danske Scanview Systems et strategisk partnerskab med den kinesiske overvågningsgigant. Scanview Systems leverer løsninger inden for trafik- og parkeringssystemer, hvor Dahuas produkter indgår som en delkomponent.

»Danmark er et foregangsland inden for trafik og parkering, også på den analytiske del, og der ser de nok en mulighed for at få udviklet deres systemer,« forklarer indehaver af Scanview Systems, Johnny Klausen. Han beskriver anklagerne mod Dahua om medvirken til menneskerettighedskrænkelser som bekymrende, men har svært ved at se alternativet til produkter fremstillet i Kina.

»Det er noget, man skal have med i sine overvejelser og tænke over. Men i den her branche er det en verden, der er svær at undgå, fordi det hele kommer derudefra. Selv om det er tyske producenter, så kommer indmaden derudefra.

De laver alle komponenterne, der så bliver pakket ind i et udenlandsk selskabs design. Så kan det godt være, at moralen og etikken har det bedre, hvis man handler med nogle franskmænd eller tyskere, men når tingene kommer fra de samme steder og fabrikker, er det måske naivt,« siger Johnny Klausen.

Efterlyser stærkere metoder

Hos Human Rights Watch efterlyser Maya Wang en mere omfattende international indsats rettet mod både kinesiske myndigheder og selskaber.

»Hvis vi ikke er meget opmærksomme på at regulere og begrænse overvågningsteknologi fra Kina, vil det komme til at udgøre en trussel mod friheden i store dele af verden,« siger hun.

Men noget tyder på, at reguleringen i dag foregår efter kinesisk målestok. Opgørelser viser, at Kina er det eneste land, der de seneste tre år har indgivet anmodninger om nye standarder for overvågningsteknologi i FN-agenturet International Telecommunication Union, der udmåler internationale specifikationer på området.

»De amerikanske sanktioner havde en effekt i forhold til at udpege de kinesiske virksomheder involveret i overgrebene i Xinjiang. Men hvis målet var at forsøge at stoppe spredningen af overvågningsstaten fra Kina, så skal der stærkere metoder til,« siger Maya Wang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

En skidt artikel for friheden! Men tak for den. Og boykot Kina er vist ligegyldigt nu! Big brother lever i bedste velgående. Suk!

Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Gitte Loeyche, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Anker Heegaard, Bjarne Andersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Den gule fare møver sig frem overalt.....

Torben Bruhn Andersen, Ole Frank og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

"Den Gule Fare" har ikke ført en krig siden 1979. Den ønsker nogle kinesiske territorier udskilt fra Kina tilbage, men udgør ellers ikke nogen fare for landets naboer. Kan "Den Hvide Fare" fremvise tilsvarende fredelig adfærd?

Ole Arne Sejersen, Kjeld Jensen, Mogens Holme, Flemming Berger, Ole Frank, Torben K L Jensen, Anders Graae, Erik Winberg, Jan Fritsbøger, Peter Kumander, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Gud ved hvor langt NSA er kommet?
Nå - det var et upassende spørgsmål, - undskyld ☺

Flemming Berger, Torben Arendal, Ole Frank, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Gert Romme, Erik Winberg, Jan Fritsbøger, Peter Kumander og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Kumander

Til Carsten Mortensen,
Det er et meget upassende spørgsmål, nu hvor der ellers lige er ved at være så god enighed om at Kina er så slem.

Og det kan da godt være at Kina ikke har ført angrebskrige og aflytter som USA går det, men husk på at USA gør det jo netop for at beskytte friheden og demokratiet, som i Irak, Afghanistan og Libyen (også selv om at USA har et topartisystem – ledet af den velhavende elite - som stort set føre den samme politik).

Og så skal vi ikke glemme at vi er i gang med at føre en Informationskrig mod Kina og Rusland, så hvis du ikke stiller så upassende spørgsmål og forholder dig mere kritisk til Kina, så kunne du sikker få en masse penge fra National Endowment for Democracy og andre amerikanske institutioner.

Ole Arne Sejersen, Flemming Berger, Torben Arendal, Carsten Mortensen, Torben K L Jensen, Erik Winberg og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Er Kina ved at nå op på omdrejningshøjde med Amerikas NSA hvad aflytning angår?

Amerikas unipolære verdensopfattelse er ved at smuldre?

Der er andre end Amerika der benytter proxy-regimer til undertrykkelse af befolkningen, mens de samtidig udsuger landene hvori det sker, for deres naturreserver billigt mods beskyttelse fra den siddende hersker i di respektive lande, - lige som vesten har gjort i mange år!

Tommy Clausen, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Torben Arendal, Peter Knap og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

Desværre fremtiden for menneskeheden.
Herhjemme arbejder skiftende regeringer ligeså hårdt på samme sindelagskontrol for konkurrencestatens bedste.
I stedet for teknologi har vi så bare valgt en “blød”tilgang” i form af lovgivning, registering og selvregulering på individ-basis.

Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Mortensen, Torben K L Jensen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Uanset hvem det er der er værst, amerikanerne eller kineserne, så ligger Danmark faktisk i front, når det gælder totalitær overvågning.

I øjeblikket går det 'bare' kun ud over :

1) "Dem vi ikke kan lide".
Nemlig beboere i de såkaldte 'ghettoer', og nu de famøse fremmedkrigere, der køres frem som en rambuk for at forberede befolkningen på 'nødvendigheden' af mere overvågning, strengere straffe og eksklusion fra samfundet.
Det samme gælder de asylansøgere, som har fået afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse, der vansmægter i lejre som center Ellebæk.
(Mange af dem befinder sig i en fastlåst udsendelsesposition, dvs at deres hjemlande ikke vil tage imod dem).

2) Dem vi er ligeglade med :

Det gælder syge, ulykkesramte og handicappede.
Her er overvågning et fuldstændig 'must' for kommunerne.
Med statens lovgivning i hånden kan de mikroovervåge den enkelte borger i de mest intime situationer.
https://www.a4nu.dk/artikel/totalitaere-tendenser-truer-vores-liberale-d...

3) Dem der er ligeglade, (de fleste i landet), og os der er lodret imod, (et mindretal) :

Staten udfører sessionslogning, selvom det er ulovligt.
Vi har 1,5 millioner kameraer i landet, og dem skal politiet nu have ubegrænset adgang til 'real time'.
Udover det, skal vi have endnu flere kameraer, for det "øger friheden", som justitsminister Montanus siger.
Der tales også om at indføre ansigtsgenkendelse i denne forbindelse.
Det Nationale Genom center skal have fri adgang til vores DNA, og kan ikke svare på, om det også skal kobles sammen med vores CPR-numre.
Virksomheder kan abonnere på personnumre, og se hvilken civilstand vi har, om vi er gifte, døde, ledige.
Universiteter sælger vores sundhedsdata til udlandet uden at spørge om lov.
Og nu skal politiet have magtbeføjelser til at ransage personlig elektronik uden dommerkendelse.

Vil vi have 'smart' overvågning eller etisk medborgerskab?
Det er spørgsmålet.

https://www.altinget.dk/by/artikel/teknologi-ekspert-vi-skal-vaelge-om-v...

Mathias Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Lillian Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Kjeld Jensen, Thomas Tanghus, Flemming Berger, Erik Winberg, Torben Arendal, Peter Knap, Carsten Mortensen, Ole Frank, Torben K L Jensen, Carsten Svendsen, Gitte Loeyche, Dennis Tomsen, Jan Bisp Zarghami, Carsten Nørgaard, Ulf Johannesson, Carsten Munk og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Uanset hvem det er der er værst, amerikanerne eller kineserne, så ligger Danmark faktisk i front, når det gælder totalitær overvågning.

I øjeblikket går det 'bare' kun ud over :

1) "Dem vi ikke kan lide".
Nemlig beboere i de såkaldte 'ghettoer', og nu de famøse fremmedkrigere, der køres frem som en rambuk for at forberede befolkningen på 'nødvendigheden' af mere overvågning, strengere straffe og eksklusion fra samfundet.
Det samme gælder de asylansøgere, som har fået afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse, der vansmægter i lejre som center Ellebæk.
(Mange af dem befinder sig i en fastlåst udsendelsesposition, dvs at deres hjemlande ikke vil tage imod dem).

2) Dem vi er ligeglade med :

Det gælder syge, ulykkesramte og handicappede.
Her er overvågning et fuldstændig 'must' for kommunerne.
Med statens lovgivning i hånden kan de mikroovervåge den enkelte borger i de mest intime situationer.
https://www.a4nu.dk/artikel/totalitaere-tendenser-truer-vores-liberale-d...

3) Dem der er ligeglade, (de fleste i landet), og os der er lodret imod, (et mindretal) :

Staten udfører sessionslogning, selvom det er ulovligt.
Vi har 1,5 millioner kameraer i landet, og dem skal politiet nu have ubegrænset adgang til 'real time'.
Udover det, skal vi have endnu flere kameraer, for det "øger friheden", som justitsminister Montanus siger.
Der tales også om at indføre ansigtsgenkendelse i denne forbindelse.
Det Nationale Genom center skal have fri adgang til vores DNA, og kan ikke svare på, om det også skal kobles sammen med vores CPR-numre.
Virksomheder kan abonnere på personnumre, og se hvilken civilstand vi har, om vi er gifte, døde, ledige.
Universiteter sælger vores sundhedsdata til udlandet uden at spørge om lov.
Og nu skal politiet have magtbeføjelser til at ransage personlig elektronik uden dommerkendelse.

Vil vi have 'smart' overvågning eller etisk medborgerskab?
Det er spørgsmålet.

https://www.altinget.dk/by/artikel/teknologi-ekspert-vi-skal-vaelge-om-v...

Eva Schwanenflügel

Ups, undskyld dobbeltposten..

Tommy Clausen, Ole Frank og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I Danmark overvåger vi kun de syge og ledige. Og de er jo selv skyld i det. For de kan jo bare lade være med at blive syge og ledig :-(

Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Dennis Tomsen, Mogens Holme og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Jeg synes, at mange af kommentarerne har en gammeldags og ufuldkommen tilgang til det kinesiske sysyem.
Kina er et totalitært land. hvor ytringsfriheden er stærkt beskåret, og hvor oppositionelle synspunkter straffes med sanktioner - som rammer tæt på den oppositionelle deltagers omgangskreds - herunder familien. Arbejdforholdene er for rigtig mange umenneskelige og arbejdet stærkt underbetalt. De øverste lag i samfundet, som repræsenterer kapitalen, har forholdsvis nemt ved at "tilrane" sig privilegier.
Det vigtige i den sammenhæng er efter min mening at forstå, at Kapitalen som begreb har rigtig gode muligheder for at vækste under de forhold ( en del vestlige firmaer har også set denne mulighed ). Personligt vil jeg ti gange hellere leve i et vestligt kapitalstisk samfund med ytrinsfrihed, organisationsfrihed, fagforeningsrettigheder end i et statskapitalistisk diktatur.

Tommy Clausen, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Larsen, Niels K. Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Læs Zuboffs bog

Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Peter Knap, det findes mange sæt at føre krig på. Både den fysiske og den mentale, Kineserne bruger lige for tiden den mentale. Og jeg er ikke tilhængere af den Amrikanske model heller!