Læsetid: 7 min.

Kun 5,7 procent af verdens befolkning lever i fuldt ud demokratiske samfund

Demokratiet er på tilbagetog. Andelen af verdens befolkning, der lever i fuldt ud demokratiske lande, bliver ved med at falde
Borgere demonstrerer i Sivasaagar i Indien mod en ny lov vedtaget af den hindunationalistiske regering, som fratager muslimer deres statsborgerskab.

Borgere demonstrerer i Sivasaagar i Indien mod en ny lov vedtaget af den hindunationalistiske regering, som fratager muslimer deres statsborgerskab.

Luit Chaliha/ZUMA Wire/Ritzau Scanpix

25. januar 2020

Her er fire vigtige internationale historier, som du måske er gået glip af i løbet af ugen.

Tilmeld dig i bunden af artiklen, hvis du vil modtage Verdens Gang i din indbakke hver fredag aften.

  • Demokrati presses i defensiven

Verden har ondt i folkestyret. På verdensplan er demokratiet »på tilbagetog«, mens det i Europa generelt »stagnerer«, og i enkelte lande er på retræte.

Det viser det årlige demokratiindeks, som research og analyseselskabet The Economist Intelligence Unit (EIU) står bag.

Faktisk er situationen nu så slem, at demokratiets tilstand globalt ikke har været værre, siden indekset blev introduceret i 2006. Blot 5,7 procent af verdens befolkning lever i fuldt ud demokratiske samfund – sammenlignet med 8,9 procent i 2015.

Imens befinder 42,7 procent sig i det, der beskrives som et »mangelfuldt demokrati«. Over halvdelen af klodens befolkning befinder sig i ikkedemokratiske lande – 16 procent i såkaldte hybridregimer og 35,6 procent i autoritære regimer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Katrine Damm
  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
Alvin Jensen, Katrine Damm, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der står desvære ikke noget i aktiklem om hvidt det går frem eller tilbage for demokratiet her i landet. Desvære tror jeg det går tilbage p.g.a. de love SD og blå blok har lavet.

Katrine Damm, Ib Christensen, Jan Jensen, Gert Romme, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Martin Gøttske

Hej Alvin. Her er udviklingen for Danmark fra 2006 til 2019.
I år 2006 + 2008 + 2010 + 2011 ligger Danmarks karakter på 9,52. I 2013 falder den til 9,38. I 2014 og 2015 er den nede på 9,11. I 2016 på 9,20. Og i 2017 + 2018 + 2019 ligger karakteren på 9,22.

Alvin Jensen, Katrine Damm, Ib Christensen, Jan Jensen, Eva Schwanenflügel, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mon ikke også den stigende ulighed, den tiltagende, verdensomspændende korruption, samt udbredelsen af løgn og latin (alternative fakta og fake news) har noget at sige for demokratiets tilbagegang?

Alvin Jensen, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Ib Christensen, Lise Lotte Rahbek, Jan Jensen, David Breuer, Gert Romme og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

For den store verden er perspektivet at vi pga. vores demokrati har give os selv a licence to kill rundt omkring i den 3. Verden. Så et tilbagetog for demokratiet er således på forunderlig vis en god ting...