Læsetid: 9 min.

Landbrug i oprør: Mad er sindssygt politisk – og alt for billig

Verdens største landbrugsmesse, Grüne Woche i Berlin, overskygges af protester både for og imod en radikal grøn omstilling af landbruget. Information har over tre modsætningsfyldte dage spurgt og lyttet på kryds og tværs af fronterne af den politiske slagmark om fremtidens landbrug
Den store årlige landsbrugsmesse i Berlin har været præget af demonstrationer både for imod en omstilling af tysk landbrug. Mens landmændene føler, at kravene fra de grønne bevægelser vil udhule grundlaget for deres erhverv, vil de grønne have fart på omstillingen og demonstrerer som her for indgreb mod udryddelse af bier.

Den store årlige landsbrugsmesse i Berlin har været præget af demonstrationer både for imod en omstilling af tysk landbrug. Mens landmændene føler, at kravene fra de grønne bevægelser vil udhule grundlaget for deres erhverv, vil de grønne have fart på omstillingen og demonstrerer som her for indgreb mod udryddelse af bier.

Simone Kuhlmey

23. januar 2020

Fredag den 17. januar kl. 12

Vintervejret er strålende klart, så solen giver genskin i Guld-Else på toppen af Sejrssøjlen. Men på cykel føles det noget skrøbeligt at cykle mellem de mandshøje traktordæk, der som brutale fremmedlegemer ruller gennem den tyske hovedstad.

Det er fredag, og verdens største landbrugsmesse, Grüne Woche i Berlin, har netop slået dørene op for de omkring 400.000 besøgende, der forventes frem mod den 27. januar. De 500 traktorer er her ikke just for at besøge messen. De er her, fordi deres ejere – ligesom tusindvis af andre landmænd i andre tyske storbyer – vil vise deres stærke utilfredshed med de stramninger af miljø- og gødningsreglerne, som den tyske regering og EU vil tvinge dem til.

Med en mobil scene er landmændenes protester blevet professionaliseret, siden de i slutningen af 2019 samlede tusindvis af vrede bønder i byer som Hamborg og Berlin. Siden da har deres bevægelse, Land schafft Verbindung, stået mange interne stridigheder igennem. Men med 15.000 følgere på Facebook og næsten 100.000 landmænd på WhatsApp formår bevægelsen stadig at mobilisere tusindvis af demonstranter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bent Gregersen

Og jeg som troede at det frie marked regulerede varepriserne. Det brillante liberalistiske arrangement danner priserne og dem der bukker under takker for dansen og forlader markedet! Det er osse partiet venstres mantra. Samme parti byggede på massiv tilslutningen fra landbrugserhvervet!