Analyse
Læsetid: 3 min.

Matteo Salvini ringede på og sagde »Godaften, er du narkopusher?« – det gav bagslag

Matteo Salvinis højreradikale march mod magten i Italien er blevet bremset ved regionalvalg. Centrum-venstre-regeringen får dermed et lille pusterum, men kan stadig kollapse af iltmangel
Med store protester på pladser landet over har Sardin-bevægelsen fået en stor del af æren for, at den højrepopulistiske Lega-leder Matteo Salvini led et sjældent nederlag ved valget i Emilia-Romagna søndag. Sardinerne siger, at de vil kæmpe mod Salvinis hadske og fremmedfjendske dem mod os-retorik, og det fik overraskende mange til stemmeboksen. Her hænger aktivitster en sejrsplakat op i Milano, hvor vrede sardiner spiser Salvini og hans lokale kandidat Lucia Borgonzoni.

Med store protester på pladser landet over har Sardin-bevægelsen fået en stor del af æren for, at den højrepopulistiske Lega-leder Matteo Salvini led et sjældent nederlag ved valget i Emilia-Romagna søndag. Sardinerne siger, at de vil kæmpe mod Salvinis hadske og fremmedfjendske dem mod os-retorik, og det fik overraskende mange til stemmeboksen. Her hænger aktivitster en sejrsplakat op i Milano, hvor vrede sardiner spiser Salvini og hans lokale kandidat Lucia Borgonzoni.

Udland
28. januar 2020

»Godaften, er du narkopusher?«

Matteo Salvini kastede alt ind for at sejre i regionalvalget i Emilia-Romagna, som han satsede på ville bringe Italiens regering til fald og ham selv til magten.

Han har stået og råbt på flere end 300 pladser og torve i den nordlige region de sidste par måneder, og han har spillet alle de hits, der tidligere har gjort ham populær blandt italienske vælgere: Stop indvandringen, slå på EU, og øg sikkerheden.

Og ja, så har han i et valgstunt sidste uge ringet på dørklokken hos en etnisk tunesisk familie i et arbejderkvarter i regionshovedstaden Bologna, hvor han fulgt af tv-kameraer bad familiens 17-årige dreng lukke sig ind. Partilederen for Lega skulle nemlig lige høre, om han solgte stoffer på gaden, som han havde fået fortalt.

Intet tyder på, at der var hold i anklagen, men det er netop mistænkeliggørelsen af fremmede, der har været med til at sikre Salvini en lang sejrsstime.

Men i den røde højborg Emilia-Romagna gav taktikken bagslag. Den tunesiske familie bød ham ikke velkommen. Og det gjorde et flertal af regionens indbyggere heller ikke. Derfor skal Salvini pludselig vænne sig til en ny følelse: at tabe.

Centrum-venstre-partiet PD’s siddende guvernør i Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, fik 51,4 procent af stemmerne sammenlignet med 43,6 procent til Salvinis kandidat, Lucia Borgonzoni, som i hele valgkampen fremstod som en statist i sin partileders valgshow.

Salvini havde solgt søndagens valg som en folkeafstemning – for og imod sig selv og for og imod regeringen i Rom. Han erklærede, at hvis han vandt i denne region, som uafbrudt har været styret af venstrefløjen siden Anden Verdenskrig, ville han bruge fremdriften til at kræve nyvalg, som formentlig ville sikre ham magten og samtidig smide den allerede skrøbelige regeringskoalition mellem PD og Femstjernebevægelsen på porten.

Men det kommer ikke til at ske – lige med det samme i hvert fald. Og regeringen kan trække vejret en smule lettere, da Salvinis højreradikale bølge er blevet bremset.

»Salvini: det første nederlag,« stod der mandag på avisen La Repubblicas forside. Og regeringen »fremstår nu stærkere«, påstod PD’s leder, Nicola Zingaretti.

Sardinernes indflydelse

Udfaldet kan venstrefløjen i høj grad takke sardinbevægelsen for. Bevægelsen blev netop etableret for at forhindre Salvini i at vinde i Emilia-Romagna, og sardinerne, der har samlet sig i titusindvis på pladser rundt om i landet, ville modarbejde det, som de beskrev som Salvinis hadske og fremmedfjendske dem mod os-retorik.

Det skabte gejst i vælgerbasen og fik folk i hidtil uhørt stort antal til at søge mod stemmeboksen søndag – valgdeltagelsen lød på næsten 66 procent sammenlignet med lige over 37 procent i 2014. Det ser ud til at have været til venstrefløjens store fordel.

PD’s Zingaretti anerkendte også sardinernes bidrag – han kaldte dem »en demokratisk chokbølge, som ramte Legas had og styrkede demokratiet«.

Der var dog langt fra blot dårligt nyt for Salvini. Højrefløjen var søndag tættere end nogensinde før på at klatre over Emilia-Romagnas røde mure, og selv om Salvini selv havde øjnene stift rettet mod valgresultatet i Emilia-Romagna, sikrede hans højrefløjsalliance sig en storsejr i det samtidige regionalvalg i det sydlige Calabrien, som også var en tidligere rød hjemmebane.

Og venstrefløjen skal være påpasselig med at overdrive betydningen af Salvinis nederlag i Emilia-Romagna – han har trods alt stadig vundet ni ud af de seneste ti regionalvalg de seneste to år.

Snarere er vi tæt på en knockout til Femstjernebevægelsen, som ved parlamentsvalget i 2018 fik 32 procent af stemmerne, men søndag blot 3,5 procent i Emilia-Romagna og syv procent i Calabrien. Det er et ydmygende nederlag ovenpå længere tids krise med interne kampe og partiformand Luigi Di Maios afgang i sidste uge.

Så mens PD måske har fået et lille pusterum oven på regionalvalget, er Femstjernebevægelsen ved at løbe tør for ilt. Det kan få koalitionen til at kollapse.

Meningsmålinger viser samtidig, at de to regeringspartier tilsammen støttes af cirka en tredjedel af Italiens vælgere, mens Lega og det højreekstreme parti Fratelli d’Italia (Italiens Brødre) ligger på næsten 45 procent.

Så selv om Salvini nu har prøvet at tabe, kan han stadig meget vel vinde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Sikke en lettelse.

Katrine Damm, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Karsten Aaen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

"Stalingrad er ikke faldet". Sådan kommenterede Massimo Giannini fra den italienske centrum-venstre avis REPUBBLICA valgets udfald i Emilia Romagna.
Træffende formulering. Stalingrad blev som bekendt det store vendepunkt i 2.Verdenskrig og begyndelsen til enden for Hitler & co.

Katrine Damm, Nike Forsander Lorentsen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar