Læsetid: 8 min.

Olieselskabet Equinor vil lave sort energi på den grønne måde

Det store norske olieselskab, tidligere kendt som Statoil, vil gøre sin produktion i Nordsøen CO2-neutral i 2050. Men selve produktet – olien og gassen – er så klimaskadeligt som altid. Selskabets udspil deler vandene
Johan Sverdrup-feltet forventes at skulle producere olie de næste 50 år og sikre en produktionsindtægt på 1.430 milliarder norske kroner, heraf 900 mia. til den norske stat som medejer.

Johan Sverdrup-feltet forventes at skulle producere olie de næste 50 år og sikre en produktionsindtægt på 1.430 milliarder norske kroner, heraf 900 mia. til den norske stat som medejer.

NTB scanpix

15. januar 2020

»Det vigtigste spørgsmål for os som selskab og som industri – og også for Norge som nation – er følgende: Hvordan skal vi forblive relevante og konkurrencedygtige? Hvordan skal vi skabe gode forretningsmæssige muligheder i en fremtid, hvor verdens udslip må ned til nul?«

Sådan sagde forleden Eidar Sætre, koncernchef for olieselskabet Equinor, på et pressemøde i Oslo. Og sådan spørger formentlig CEO’er for alle verdens store olieselskaber. Har vi en fremtid? Kan producenter af fossil energi blive CO2-fri og grønne?

Equinor er det nye navn for det statskontrollerede norske olieselskab Statoil. At forberede sig til fremtiden indebærer således blandt andet, at man skiller sig af med et navn, der signalerer olieæra.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

FN’s klimapanel IPCC:
“Mellem 73 og 86 procent af verdens ‘allerede kendte’ reserver af fossile brændsler skal blive i undergrunden. Ellers overskrider vi det CO2-budget, som er afgørende for, at vi kan begrænse den globale opvarmning.”

Der er ikke plads i klimaregnskabet til, at finde og udvinde nye reserver, det er derfor at det ekstremt rige Norge, er nogle uansvarlige ‘svin’, når de ikke stopper nu.

Norge stjæler vores børns fremtid!

Morten Lind, Thomas Tanghus og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jens Henrik Pedersen

Det giver faktisk lidt mening.

De fossile brændstoffer er skyld i den globale opvarmning og de forurener, så brugen af dem skal stoppes hurtigst muligt. De ødelægger Jorden.

Men vi har brugt ca 36% af samtlige fossile brændstoffer på nuværende tidspunkt og den globale opvarmning er på ca 1,1 grad. Hvis man ekstrapolerer, vil den globale opvarmning være på godt 3 grader, når alle fossile brændstoffer er brugt op.

DMI siger også, at den globale opvarmning muligvis vil blive 3 - 4,5 grader i år 2100.
Men med det nuværende forbrug slipper gas op omkring år 2071, olie år 2077, mens der er kul til 131 år endnu.

Middelværdien af den globale temperatur er i øjeblikket ca 15 grader. Efter at alle fossile brændstoffer er brugt op vil den være knap 19 grader. Det lyder lidt koldt og kynisk, men temperaturerne i tidligere tider har været langt højere; nogle perioder har de været oppe på 23 grader. Det vil bliver varmere, måske vil frostdage blive sjældne i Danmark, men det er på ingen måde nogen trussel for Jorden.

De fossile brændstoffer slipper op i løbet af relativt få år og skal så alligevel erstattes, så vi kan ligeså godt erstatte dem hurtigst muligt.
Kul og gas kan allerede nu erstattes, så produktionen af dem skal stoppes hurtigst muligt.

Men på nogle områder kan olie endnu ikke erstattes.
Vi har brugt ca 40% af al olie og måske kan resten bruges strategisk på de områder, hvor den endnu ikke kan erstattes.
Derfor giver det god mening, at olieproduktionen bliver grøn. Så kan olien bruges på de områder, hvor den på nuværende tidspunkt ikke kan erstattes af elektricitet.

Men kul og gas skal vi stoppe med det samme.

Achim K. Holzmüller

Jens Henrik Pedersen, sikke en forsimplet opremsning og betragtning du fremligger, der strider mod de fleste procesforløb i naturen!

Dine anskuelser forudsætter at processerne i klimaændring forløber lineært. Dette er dog ikke tilfælde. DE er oftest selvforstærkende, og dermed progressiv. Tænk bare på, hvordan processen accelerer potentielt, når fx optøning af permafrosten frisætter større mængder af metangas, der som drivhusgas er 35 gange kraftigere virkende end CO2. Eller, når først de så ofte omtalte "tipping points" er nået.

Man må formåde der vil finde reaktioner sted, som til nuværende tidspunkt ikke kan overskues af almindeligheden. De voldsomme brande i Californien 2019 og i Australien i år kom næsten uden varsel og kunne svært komme under kontrol. Og nu den nyeste katastrofe i det Nordlige Stillehav, hvor indenfor få timer blev målt et sted en vandtemperaturstigning på 7 grader, med død af hundrede tusinder, måske millioner vandfugle og fisk til følge.

Og det forekommer som om det kun er begyndelsen ...