Læsetid: 6 min.

Protester i Iran, efter at regimet indrømmer at have skudt passagerfly ned

Iranske studerende går på ny på gaden med krav om regimets afgang, efter at Irans militær lørdag indrømmede at stå bag affyringen af det missil, der ramte et passagerfly og medførte snesevis af iranske flypassagerers død
En mindehøjtidelighed ved Amir Kabir-universitetet i Teheran for ofrene for nedskydningen af et ukrainsk passagerfly, udviklede sig i løbet af weekenden til protestaktioner mod det iranske regime.

En mindehøjtidelighed ved Amir Kabir-universitetet i Teheran for ofrene for nedskydningen af et ukrainsk passagerfly, udviklede sig i løbet af weekenden til protestaktioner mod det iranske regime.

Ritzau/Scanpix

13. januar 2020

ISTANBUL/TEHERAN – Et i forvejen trængt iransk regime rystes nu af omfattende international fordømmelse, men også af kraftig kritik på hjemmefronten, efter at det lørdag måtte erkende, at det var det iranske luftforsvar, der nedskød et ukrainsk passagerfly med 176 mennesker om bord og siden løj for at mørklægge dette.

Opsat på at afværge den potentielt største krise for præstestyret sidens dets magtovertagelse efter revolutionen mod shahstyret i 1979 kæmper den iranske politiske ledelse for at inddæmme skadevirkningerne fra, hvad præsident Hassan Rouhani nu betegner som »en katastrofal fejltagelse«.

Den seneste krise følger i kølvandet på USA’s likvidering af general Qassem Suleimani, militære sammenstød med USA i Irak og de omfattende folkelige protester mod regimet i november 2019, hvorunder hundredvis blev dræbt. Nedskydningen af passagerflyet ser da også ud til at have trængt præstestyret yderligere i defensiven.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Bethan McKernan

https://www.youtube.com/watch?v=mVOM5_z_yn0

Jeg er slet ikke sikker på, at iranerne bevist skød ved siden af.
Jeg tvivler på, at man kan sigte så præcist

CNN har haft en reporter på al-asad airbase.
Det ser meget voldsomt ud.

Men basen havde fået en vis forhåndsviden om raketangrebet, så mange af tropperne var i beskyttelsesrum; men der var samtidig underretning om militia angreb på basen i løbet af natten, så basen var nødt til at opretholde skærpet vagt.

Men det var da godt, at ingen befandt sig i barakkerne - de blev udslettet.

Check selv Arwa Damons rapport fra al-asad.