Læsetid: 4 min.

En rigsretssag på fire-fem uger kan blive en stor udfordring for en impulsiv Twitter-præsident

Onsdag overleverede demokraterne i Repræsentanternes Hus det endelige anklageskrift til Senatet, hvor Donald Trump vil blive stillet for en rigsret i næste uge. Retsprocessen vil dominere nyhederne, regeringsarbejdet og primærvalgkampen i januar og februar
På en pressekonference i går i Repræsentanternes Hus kaldte Nancy Pelosi Trumps og republikanernes bestræbelser på at få rigsretssagen forkastet for et »coverup«. Uagtet udfaldet af rettergangen i Senatet forudsagde hun desuden, at »Donald Trump vil være brændemærket for evig tid som en præsident, der blev stillet for en rigsret.«

På en pressekonference i går i Repræsentanternes Hus kaldte Nancy Pelosi Trumps og republikanernes bestræbelser på at få rigsretssagen forkastet for et »coverup«. Uagtet udfaldet af rettergangen i Senatet forudsagde hun desuden, at »Donald Trump vil være brændemærket for evig tid som en præsident, der blev stillet for en rigsret.«

Jim Watson

16. januar 2020

Donald Trump vågnede onsdag op til en grim nyhed.

Forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, havde efter flere ugers tovtrækkeri med den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, om indkaldelse af nye vidner i rigsretssagen endeligt besluttet sig til at udpege anklagerne og overlevere de to anklagepunkter til Senatet onsdag eftermiddag lokal tid.

Ingen amerikansk præsident kan mentalt forberede sig på en rigsretssag, der vil strække sig over en måned eller længere og være topnyhed i medierne, overskygge regeringens arbejde og lovgivning i Kongressen samt stå på dagsordenen under folks samtaler på cafeer og i private hjem landet over.

Det gælder også for Donald Trump. Gennem de sidste par uger har anonyme kilder i Det Hvide Hus til amerikanske medier beskrevet en præsident, der nogle gange agerer ophidset og vredt, andre gange virker rolig og resigneret.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Demokraterne løber en stor risiko. Bliver Trump dømt, er det naturligvis en sejr for dem, men bliver han frikendt, vil han stå stærkere, og ikke “brændemærket”, som Nancy Pelosi hævder. Når dertil lægges det evindelige indbyrdes kævl blandt de demokratiske kandidater, må man sige, at Trumps chancer for at blive genvalgt er ret gode. Og bliver han genvalgt, kan han i høj grad takke demokraterne for det.

Hanne Utoft, Mikkel Zess, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Anders Graae og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Gennem de sidste par uger har anonyme kilder i Det Hvide Hus til amerikanske medier beskrevet en præsident, der nogle gange agerer ophidset og vredt, andre gange virker rolig og resigneret."

Udover at det med al sandsynlighed vil styrke præsidenten såfremt han frikendes, er det ovenstående beskrivelse, der virker mest bekymrende.
For hvordan mon Trump reagerer udenrigspolitisk, hvis han føler sig for voldsomt tirret?

Hanne Utoft, Mikkel Zess og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jeanette Vindbjerg Nissen

Det er nok det, der er mindst tvivl om; at det bliver en prøvelse - og det for alle involverede! (- husker stadig, så slidt folk så ud under rigsretsundersøgelserne før jul, og i Senatet forlanges endnu større fokus fra tilhørerne, idet de skal blive i deres stole med slukkede elektroniske apparater.)

Et spørgsmål efter de sidste par dage er, om Lev Parnas kan gå hen og blive en game changer?