Læsetid: 8 min.

Den største trussel mod Europa er ikke indvandring, men at befolkningstallet styrtdykker

I store dele af Europa skrumper befolkningen hastigt. Det skyldes især EU’s frie bevægelighed, der tømmer Østeuropa for viden og arbejdskraft, hvilket gør kløften mellem øst og vest dybere. Højrepopulismen spirer blandt dem, der ikke er rejst ud og føler sig hægtet af
Forventet ændring i befolkningstal i EU’s medlemslande mellem 2015 og 2060. Se detaljeret kort nede i teksten.

Kilder: EU-Kommissionens forskningscenter, Eurostat, CEPAM.

Forventet ændring i befolkningstal i EU’s medlemslande mellem 2015 og 2060. Se detaljeret kort nede i teksten.

Kilder: EU-Kommissionens forskningscenter, Eurostat, CEPAM.

Mikkel Juul Krongaard

27. januar 2020

Den polske forsker Pawel Zerka har stadig svært ved at begribe resultatet af sin egen undersøgelse.

For jo, befolkningerne i det østlige Europa er generelt stærkt begejstrede for EU’s åbne grænser. Men nu viser hans undersøgelse helt paradoksalt, at et flertal i nogle af EU’s østeuropæiske medlemsstater samtidig er klar til at lade sig selv og deres landsmænd indhegne af nye mure.

At deres landes befolkningstal for tiden styrtdykker, gør nemlig nogle østeuropæere så nervøse, at hvis de fik muligheden, ville de ifølge deres svar i Pawel Zerkas undersøgelse simpelthen være villige til at støtte lovgivning, der vil begrænse deres befolknings mulighed for at rejse ud af landet i længere perioder. Og dermed reelt forhindre dem i frit at udnytte muligheden for fri bevægelighed inden for EU blot få år efter, at de blev medlemmer af det grænseløse europæiske samarbejde.

»Det er svært at forstå, at folk er klar til at begrænse udvandringen,« siger Zerka, der er politisk analytiker hos tænketanken European Council on Foreign Relations (ECFR).

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Gert Romme
  • Johnny Christiansen
  • David Breuer
David Zennaro, Gert Romme, Johnny Christiansen og David Breuer anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Retten til fri bevægelighed af arbejdskraft er et centralt gode for borgerne i EU's medlemslande.

Hvordan kan det i en tid, hvor menneskers forbrug er en massiv trussel mod vores fremtid være et problem, at befolkningstallet styrtdykker? I mit verdensbillede giver det grund til jubel og håb.

Morten Lind, Per Torbensen, Flemming Berger, Erik Nissen, Hans Larsen, kjeld jensen, Palle Yndal-Olsen, Agnes Jørgensen, Anders Reinholdt, Ole Frank, Rolf Andersen, Mogens Holme, jan sørensen, Sven Felsby, Henrik Peter Bentzen, Leif Iversen, Georg Kallehauge og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Knap 27. januar, 2020 - 08:07

Næ - jeg kan heller ikke rigtigt se problemet med faldende befolkning.

Produktionen per capita falder vel ikke, så den enkelte medborgers indkomst falder altså ikke, selv om landets BNP selvfølgelig falder.

Morten Lind, Søren Ferling, kjeld jensen, Rolf Andersen, Mogens Holme, Leif Iversen, Peter Knap og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar

Det styrtdykker på grund af udvandring. Det er nok ikke de gamle der pakker kufferten og rejser .

Medlemskabet af EU har forstærket udvandringen. Det drejede sig kun om at få billig arbejdskraft eller støvsuge landene for højtuddannet arbejdskraft. Derimod har det har skortet på sociale reformer. EU er et neoliberalistisk projekt der er kørt af sporet.

Nu er det komplet umuligt for disse lande at hive sig selv op netop på grund af affolkningen og det eneste løsning de kommer med ar at de skal importere arbejdskraft udefra. Men det er blot at smide mere bensin på bålet. Nej EU fungerer ikke for der er ingen solidaritet eller sammenhængskraft mellem medlemsstaterne - kald det hvad I vil. Hvis der var det ville vi betragte østlandene som udkantsområder der via udligningsordninger skulle have tilført midler fra de lande der har haft økonomisk gevinst af migrationen. Det er tiden ikke til.

Morten Lind, Søren Ferling, gert rasmussen, Per Christiansen, kjeld jensen, Arne Albatros Olsen, Carsten Svendsen, Henrik Peter Bentzen, Nille Torsen, Kim Houmøller og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er tiden ikke til for store dele af befolkningerne i de lande hvortil de er immigreret er også begyndt at føle sig utrygge og uretfærdigt behandlet - Hvad udløste Brexit og de gule veste i Frankrig - Alle steder øges uligheden som er elefanten i rummet.

Morten Lind, Henrik Peter Bentzen, Per Torbensen, Søren Ferling, kjeld jensen, Rolf Andersen, Arne Albatros Olsen, Carsten Svendsen, Nille Torsen, Kim Houmøller og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er og bliver, at man tror, at 'penge' er det reelle udtryk for eksisterende værdi; men det er produktivitet og evnen til at fremstille tilstrækkeligt til at imødekomme en rimelig efterspørgsel.
Så længe man kan det, kan man gøre alt, hvad der er nødvendigt, for at holde på sin befolkning.
Den frie bevægelighed fungerer kun, når folk stadig opfatter deres hjemland som det sted, de hører til og skal tilbage til, hvis de flytter ud.
Det er kernen i velfærd: at folk har muligheden for at bo og leve, hvor de er, og med de muligheder, der gives dér.

Morten Lind, Ole Frank, Rolf Andersen, Arne Albatros Olsen, Henrik Peter Bentzen, Leif Iversen og Nille Torsen anbefalede denne kommentar

Problemet med det voldsomme fald i antal borgere er ikke faldende produktion, for det klarer man ved den øgede rationalisering, automatisering og effektivisering, der gennemsyre samfundene.

Det store problem er 2 andre og helt forskellige faktorer:

1. Der kommer til at mangle mennesker til at pleje de ældre, der bliver ældre og ældre. - Også medicinsk kapacitet.

2. Og så er der det altid bevidst oversete problem. Skal man skabe produktion i samfundene som indtægtskilde, kræver det også en efterspørgsel. Og her hjælper det ikke, at befolkningstallet falder.

Migration og flugt mod en bedre tilværelse er et helt andet problem. Men det er i hvert fald ikke er problem for de rige lande, men for de provinser og lande som borgerne flygter fra. For de kommer både til at mangle hænder og efterspørgsel.

I er moderne samfund er efterspørgere faktisk lige så vigtige som skattebetalere.

Karsten Aaen, Emil Davidsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Gert Romme, detailhandel har aldrig skabt ægte velstand, så vi må finde ud af måder at distribuere velstand uden kræmmernes fordyrende mellemled.

Morten Lind, Henrik Thomsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Poul Bundgaard

Overskriften giver ingen mening.

Måske har man glemt at skrive "Øst" foran "Europa": Det er kun i disse lande at befolkningstallet styrtdykker, og hvor indvandring ikke er et problem, da den her er stort set ikke-eksisterende.

Henrik Peter Bentzen og Annemette Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Pia Nielsen 27. januar, 2020 - 09:23

Jeg forstår ikke, at du kan benægte, at EU overfører penge til de tidligere Østlande.

Betalingerne til Østeuropa er en af grundene til Brexit.
Mette Frederiksen siger "ikke flere penge" under EU's budgetforhandlinger, selv om den britiske nettoindbetaling forsvinder - og udløser sandt raseri fra de østeuropæiske nettomodtagere.

Anyway - her er et link, der medlemsland for medlemsland gennemgår landets betalinger til og ydelser fra EU opdelt på hovedgrupper.

https://www.europarl.europa.eu/external/html/budgetataglance/default_da....

Henning Kjær

Her i landet har der været talt meget om ældrebyrden, men andre lande vil blive ramt meget hårdere end DK når befolkningstallet falder, for det er de unge erhvervsaktive der rejser ud.

Agnes Jørgensen

jeg troede det var Verden som sådan vi tænkte på og ikke kun Europa. Det har længe været almindelig opfattelse, at vi er ved at blive for mange mennesker på Jorden? Jeg har muligvis taget fejl.-?
Agnes Jørgensen

Georg Kallehauge og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Den største trussel mod Europa er ikke indvandring, heller ikke at befolkningstallet styrtdykker, men at de fattige lande tømmes for den intelligensia som skulle være med til at få dem på fode. Man kan kun håbe at indvandrerne ikke integreres alt for godt her i smørhullet og andre steder, så de på et eller andet tidspunkt rejser hjem og giver en tørn med tage vare på deres egne lande.

Martin Sørensen

Faldet kommer til at sprede sig mere ud i hele Europa. DVS mindre drastisk fald i Østeuropa og knap lille fald i vores befolkningens tal i Vesteuropa. Hvorfor jo bevægelsen er allerede igang folk fra Østeuropa flytter hjem fra Vesteuropa og færre flytter mod Vesteuropa fra Østeuropa. HVORFOR... Meget enkelt og lige så logisk som enkelt der bliver flere ældre som skal passes i Østeuropa og deres samfund har ikke samme velfærds model som vi kender det i Vesteuropa. Man har helt enkelt haft en exit strategi hvor man har bygget hus og sikrere sig økonomisk med pengene fra Vesteuropa og nu vil færre flytte mod vest og flere flytte fra vest imod øst. Derfor vil vi ikke se denne drastiske vækst i eksempelvis Danmark som der følge denne her rapport siges og få mellem 15-25 flere indbyggere. Vi vil derimod se et lille fald da den stramme udlændingepolitik nu begynder og virke. Og giver et meget lavere antal udlændinge i Danmark. ( Uden for EU og ømu området ).

Det handler også om familiepolitik. For et halvt århundrede siden fik spaniens flest børn og de nordiske lande mindst.
Det vendte med en god familiepolitik i Sverige, men de spanske kvinders indtog på arbejdsmarkedet ikke skabte passningsforhold, boligforhold og Indkomster der fordrede børn. Mange nyuddannede akademikere skal arbejde ulønnet det første år f.eks. Presset på lønmodtagerne og konkurrence fra hele verden skruer i den grad op for at vride alt det ud af arbejderne de kan.
Vi er blevet rigere, mere produktive, men har fået et hårdere arbejdsliv - var det det vi stræbte efter?

Morten Lind, Peter Knap, Henrik Peter Bentzen, Lillian Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@ Poul Bundgaard.

Indbyggertallene er stærkt faldende i både Øst- og Vesteuropa, og dette ventes at forstærkes dramatisk i de kommende 20-30 år.

I Vest er indbyggertallet allerede stærkt faldende på grund af for få børnefødsler, der formentlig især skyldes, at mange kvinder vælger,- og har valgt karriere frem for familielivet. Og det er så mange, at mange kvinder faktisk allerede nu er for gamle til at få børn.

I øst ser man samme udvikling, men samtidig har man haft en fraflytning fra landområderne (som i Danmark). Og en videre fraflytning fra byområderne. Og mange i Danmark tror, at fraflytterne i øst fortrinsvis er lavtuddannede, men de fleste er faktisk netop højtuddannede, og netop derfor dræner man disse lande for læger, ingeniører og andre.

Leve-vilkårene - altså lønniveau, levestandard og muligheden for børns uddannelse i en række Østlande er heldigvis blevet så meget bedre gennem de sidste 5-10 år, at strømmen for en række landes vedkommende går tilbage igen. Så dem, der nu flytter vestpå, er fortrinsvis dem, der er arbejdsløse.

Morten Lind, Karsten Aaen og Martin Sørensen anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Så får vi jo det meget nemmere ved at opfylde kravet om CO2 reduktionen i 2030. Hvis der skulle være nogle ved deres fulde fem, der tror på de 70%.

Thomas Barfod

Problemet er vel ikke så meget et tal på befolkning eller demografien. Det er vel at man får et opdelt et endnu mere opdelt Europa i vest og øst. De progressive og arbejdsomme søger imod arbejdsmarkeder med reelle muligheder for arbejde og hvor man bliver ansat på kompetencer og ikke netværk/nepotisme. Der findes også en større grad af korruption i nogle østlande i større grad end de nordiske og lande. Det er også rigtigt antaget at hvis der ikke de sidste 20-30 år havde været den migration til Europa, så ville befolkningsudviklingen/tallet være faldende i Europa samlet set, da fødselsrater i visse lande er på 1,5 i gennemsnit.

Ole Rasmussen

Problemet er. Kan de forskellige religiøse samfundsgruppper enes om et samfund vi alle tilhører. Hvis ikke, så er der bare ikke nogle samfund som kan. Danmark er i dag multikulturelt.

For mit vedkommende forstår jeg ikke de medier, som brugertid deres tid på det at være jøde, for er det noget særligt? Jeg er begyndt at blive bange for medierne... Jødernes historie er en ting, men nutiden en anden.

Sören Tolsgaard

Vesteuropa er en multikulturel union, hvor indvandring og stadig stigende befolkning fungerer som motor for vedvarende økonomisk vækst.

Østeuropa, og her kan vi roligt medregne Ukraine og Rusland, i alt ca halvdelen af Europas befolkning, har lav fødselsrate og udvandring, og uanset om mange vender tilbage, vil befolkningstallet falde. Stærkest ser det ud til at falde i Grækenland, og det er jo ikke fordi det skorter på migranter, men de ekspederes hurtigt videre de fleste steder på Balkan. Kald det populisme eller national-konservatisme, men disse lande vil næppe kopiere vestlig multikultur. De lukker af for tilstrømning, overbevist om, at de vil klare skærene med vigende befolkningtal, som vil være en fordel, når væksten kollapser. Tæt befolkede, rige lande som Japan, Sydkorea og Kina er ved at indstille sig på en lignende udvikling.

Det gælder også vestlige randområder med stærk national identitet, som Island og Færøerne, der også opfordrer Skotland til øget selvstændighed:

https://www.youtube.com/watch?v=5qinWJqgGMw

Danske kvinder får i gennemsnit cirka 1,7 barn pr. kvinde; ukrainske kvinder, der bor i DK får i gennemsnit 1,5 barn pr. kvinde, somaliske kvinder får 2,9 barn pr. kvinde, tyrkiske kvinder, der bor i DK får 2,0 barn pr. kvinde....

Jo, demografien og fertiliteten, og udfordringen kommer også til DK!

Sören Tolsgaard

Poul Bundgaard -

http://geotema.dk/data/databank/befolkning/befolkningsudvikling

”Blandt europæiske lande er det kun Tyskland, der har en nævneværdig negativ befolkningsudvikling”

Det undrer mig, hvordan du læser den linkede oversigt, men du regner måske ikke Østeuropa med til Europa? Hele Østeuropa har stagnation eller negativ befolkningsudvikling, og alle bundskraberne er østeuropæiske lande. Tyskland har et lille minus, mens de vesteuropæiske lande generelt har en moderat opadgående tendens, som især skyldes indvandring, bl.a. fra Østeuropa.

Det er også tydeligt i oversigten, at en række lande i Afrika og Asien har langt den hastigste stigning i befolkningstallet. Der er udsigt til meget høje befolkningstal, check fx UN's prognose for 2100:

https://ourworldindata.org/grapher/un-population-projection-medium-variant

Nigeria 794 mio, Congo 379 mio, Etiopien 250 mio, Indonesion 306 mio, osv. - mens den negative udvikling i Østeuropa også er tydelig: Rusland 124 mio, Ukraine 28 mio, Polen 21 mio.

Dog ingen ved vel, hvorvidt beregningerne holder stik.