Nyhed
Læsetid: 4 min.

Store menneskemængder og en grædende ayatollah viste Suleimani den sidste ære

Spændingen stiger mellem USA og Iran – ’hævn er på vej’ svor de sørgende menneskemasser, der i går gik på gaden i Teheran for at mindes den dræbte general Suleimani i det største masseopbud siden Khomeinis begravelse i 1989
Sørgende iranere havde i går indtaget Teherans gader for at mindes general Qassem Suleimani, der fredag blev dræbt i Bagdad. Flere af deltagerne truede USA med grum hævn.

Sørgende iranere havde i går indtaget Teherans gader for at mindes general Qassem Suleimani, der fredag blev dræbt i Bagdad. Flere af deltagerne truede USA med grum hævn.

ATTA KENARE

Udland
7. januar 2020

TEHERAN – Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, græd i fuld offentlighed, da han i går i Teheran gik i spidsen for et sørgeoptog for Qassem Suleimani, den magtfulde iranske general, som natten til fredag blev dræbt under et amerikansk droneangreb i Bagdad.

Khamenei var så bevæget, at hans stemme knækkede over, da han reciterede bønner over kisten med liget af Suleimani – kommandanten for den iranske revolutionsgardes Quds-styrke – og ligeledes bad en bøn for de andre, som blev dræbt i angrebet, der har forøget spændingerne drastisk mellem Teheran og Washington.

Flere veje i den iranske hovedstad blev blokeret, da de hundredtusindvis af sørgende søgte mod området omkring Teherans Universitet, før optoget i løbet af formiddagen fortsatte imod Frihedspladsen.

Ifølge de iranske statsmedier var de menneskemasser, som strømmede ud i Teherans gader, så massive, at noget tilsvarende ikke er set siden begravelsen i 1989 af den islamiske republiks landsfader, ayatollah Ruhollah Khomeini.

Martyrium

Ismail Haniyeh, lederen af den militante palæstinensiske gruppe Hamas, var kommet på overraskelsesbesøg ved ceremonien for at vise Suleimani en sidste ære – i sin tale omtalte han denne som »Jerusalems martyr«.

Suleimanis og ligeledes den dræbte irakiske militsleder Abu Mahdi al-Muhandis kister var draperet med deres respektive landes nationalfaner og blev båret frem fra hånd til hånd over de sørgendes hoveder.

Mange iranere betragter Suleimani som en nationalhelt, og han var en højt dekoreret veteran fra den otte år lange krig med Saddam Husseins Irak. Han blev i vide kredse opfattet som Irans næstmest magtfulde figur efter Khamenei.

I folkemængden var der også bannere og skilte med Suleimanis og Khameneis ansigter og påskrifter som »Hævnen er på vej«, der lød som et ekko af udtalelser fra de iranske militære og politiske ledere.

»Mange lande skylder Suleimani deres eksistens,« sagde en ældre mand, da lyden fra begravelsesbønner gjaldede fra højttalerne. »Syrien, Irak og Yemen ville kollapse uden ham.«

En anden mand gik med et skilt, hvorpå der stod: »Forstum, alle tunger, der taler om at forhandle med USA!«

Kvinder græd, og sørgende råbte »hverken mægling eller overgivelse«, mens grupper af uniformerede sikkerhedsofficerer og efterretningsagenter vinkede mængden til side for selv at komme frem.

Klar til jihad

En underskriftsindsamling cirkulerede gennem gaderne. Her kunne frivillige anføre navne og telefonnumre. Overskriften lød: »Jeg er klar til jihad når som helst og venter på mine leders ordrer.«

Donald Trump havde forinden truet med, at det amerikanske militær har udarbejdet en liste med 52 mål – samme antal som de amerikanske ambassadegidsler, der blev tilbageholdt i 444 dage efter den iranske revolution – som ifølge ham vil blive ramt, hvis amerikanere eller amerikanske aktiver blev angrebet som hævn for Suleimanis drab.

Trump, hvis administration i 2018 indførte nye sanktioner mod Iran for dets angivelige modvilje mod at opgive sine nukleare ambitioner og for dets omfattende stedfortræderaktioner gennem allierede grupper i regionen, gjorde klart, at målene også omfatter kulturelt værdsatte steder. Denne trussel udløste skarp kritik fra hans politiske modstandere i USA.

I Teheran erklærede Zeinab Suleimani, den dræbte generals datter, i sin tale til de sørgende:

»Amerika og zionismen skal vide, at min fars martyrium vil vække (...) en modstandsfront, skabe en mørk dag for dem og jævne deres hjem med jorden.«

Iran omtaler normalt Israel som ’zioniststaten’ og betegner andre lande og kræfter i regionen, der er imod Israel og USA, som ’modstandsfronter’.

»Vanvittige Trump, tro ikke, at alt er forbi med min fars martyrdød!« advarede hun.

Et af Den Islamiske Republik Irans største regionale mål – nemlig at drive amerikanske styrker ud af nabolandet Irak, kom et skridt nærmere, da det irakiske parlament søndag støttede en anbefaling fra premierministeren om, at alle udenlandske tropper skal beordres ud af landet.

»På trods af de interne og eksterne vanskeligheder, som vi kan stå over for, vil dette af praktiske og principielle grunde være bedst for Irak‚« sagde den irakiske vicepræsidentminister Adel Abdul Mahdi, der trak sig tilbage i november efter regeringsfjendtlige protester. Iraks rivaliserende shia-ledere, inklusive dem, der er modstandere af iransk indflydelse, har siden fredagens angreb forenet sig omkring en opfordring til at udvise de amerikanske tropper.

Esmail Qaani, den nye leder af Quds-styrken, Revolutionsgardens enhed med ansvar for aktiviteter i udlandet, siger nu, at Iran ville fortsætte ad Suleimanis vej, og »at den eneste satisfaktion vil bestå i USA’s fjernelse fra regionen«.

Opsagt atomaftale

Spændingerne i forhold til Iran blev yderligere skærpet, da han tilføjede, at Iran ikke længere vil føle sig bundet af nogen af de restriktioner i den nukleare aftale, som det indgik med seks stormagter i 2015 – en pagt, som USA unilateralt trak sig ud af i 2018.

Washington har siden indført hårde sanktioner over for Iran ud fra et erklæret mål om at lægge »maksimalt pres« på Iran og skære den iransk olieeksport – den vigtigste indtægtskilde for præstestyret – ned til nul.

Da Trump talte med journalister om bord i Air Force One på vej til Washington fra Florida søndag, stod han ved sin trussel om at inkludere kulturmindesmærker på sin liste over potentielle mål, uanset kritikken fra amerikanske politikere.

»De har lov at dræbe vores landsmænd. De har lov til at tortere og lemlæste vores landsmænd. De har tilladelse til at bruge vejbomber og sprænge vores landsmænd. Og vi har ikke lov til at røre ved deres kulturelle steder? Sådan fungerer det ikke,« sagde Trump.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Jensen

Qassem Suleimani var for Iran hvad Heinrich Himmler var for Nazityskland. Idag tramper de stakkels iranere rundt oven på hinanden i desperation for at røre ved Qassems kiste, mens den paraderes rundt i landet, til hvilket for mål? Indtil videre er 35 mennesker most ihjel af den propaganda maskine. Man kan ihvertfald ikke påstå at Khamenei ikke benytter sig af situationen.

Dan D. Jensen

Jeg har engang hørt at vold avler vold - tænk at vi nu er nået så langt i menneskelig udvikling, at det ikke længere er tilfældet. og at en løsning er umiddelbart forestående hip hip -- hurra