Læsetid: 10 min.

Trump nedtrappede konflikten med Iran – og slog dermed ind på tidligere præsidenters spor

Trump og den iranske ledelse har de seneste uger bragt deres historiske fjendskab på kanten af åben krig. Men Trumps afdæmpede reaktion på de iranske missilangreb onsdag kan være tegn på, at han vil ind på et spor, som ligner tidligere præsidenters – en vekslen mellem fjendtlig og pragmatisk politik
I Clintons første embedsperiode strammede USA de økonomiske sanktioner imod Iran. Teheran tog hævn ved at hyre en Hizbollah-enhed i Libanon til at gennemføre et bombeattentat i 1996 mod et boligkompleks i Saudi-Arabien, som husede amerikanske soldater. 19 mistede livet. Clinton undlod at gøre gengæld, præcist som Trump undlod det sidste efterår efter angrebet på olieanlæggene i Saudi-Arabien.

I Clintons første embedsperiode strammede USA de økonomiske sanktioner imod Iran. Teheran tog hævn ved at hyre en Hizbollah-enhed i Libanon til at gennemføre et bombeattentat i 1996 mod et boligkompleks i Saudi-Arabien, som husede amerikanske soldater. 19 mistede livet. Clinton undlod at gøre gengæld, præcist som Trump undlod det sidste efterår efter angrebet på olieanlæggene i Saudi-Arabien.

Ritzau

9. januar 2020

USA’s præsident, Donald Trump, er nu tilsyneladende tilbage på det spor, som minder om det, som tidligere amerikanske præsidenter har fulgt før ham i Iran-politikken. Det vil sige en vekslen mellem fjendtlighed og pragmatisme over for Iran, hvilket er et typisk træk ved USA’s håndtering af landet gennem de sidste 40 år.

Af Trumps tv-tale onsdag fra Det Hvide Hus fremgik det, at USA ikke foreløbig planlægger en militær aktion mod Iran som modsvar på et iransk missilangreb på to amerikanske militære baser i Irak tirsdag aften, hvor ingen soldater mistede livet.

I stedet bebudede præsidenten, at USA vil pålægge Iran flere økonomiske sanktioner med det formål at tvinge præstestyret i Teheran til at genforhandle atomaftalen fra 2015, som USA trak sig ud af i 2018.

»Under mit lederskab vil Iran aldrig få lov til at udvikle et atomvåben‚« sagde præsidenten.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Jesper Eskelund
  • ingemaje lange
  • Anders Graae
  • Brian Nocis Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Erik Riis
  • Peter Knap
Peter Beck-Lauritzen, Jesper Eskelund, ingemaje lange, Anders Graae, Brian Nocis Jensen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Læseværdig artikel. Martin Bucharth er velorientet om mellemøsten, og skal have tak for orienteringen.
Jeg er dog ikke enig i, at Trump er på et spor, der følger tidligere præsidenter. Trumps politik er "Trump frist" og intet andet. Det mest sandsynlige er, at Trump tror et militært angreb på en i USA upopulær leder vil få vælgerne til at glemme alt om hjemlige skandaler og bakke op om deres præsident. Derfor gør han det, han ubegrundet beskyldte Obama for: angriber Iran af valgpolitiske grunde.
Burcharths artikel er en studie i rationelle menneskers rationelle tanker og handlinger, analyser og risikovurderinger.
Trump lider ikke under den slags begrænsninger.

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal, ingemaje lange, Kim Øverup, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Trump nedtrappede konflikten med Iran......
...jaså ☺

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal, Mogens Holme, Peter Knap og John Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas D. Nilsen

"Iran bliver det første land i Mellem-Østen med atomvåben"?!
Israel har atomvåben, hvilket nok er hovedårsagen til at Iran (måske) vil anskaffe dem. Hvorfor udelades dette af artiklen? Det er misinformation.

Peter Beck-Lauritzen, Ib Gram-Jensen, Carsten Wienholtz, Christel Gruner-Olesen, Anders Reinholdt, Kjeld Jensen, Torben Arendal, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Hanne Utoft, Mogens Holme, Emil Davidsen, John Andersen, Jan Damskier og Annette Chronstedt anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Så fik et ukrainsk fly "motorproblemer" lidt efter start fra en lufthavn i Theran. Alle døde. Trist. Det er der, desværre, nok en hel del af Informations læsere der tror på, når man følger lidt med på kommentarsporene.

Bent Nørgaard

Så fik et ukrainsk fly "motorproblemer" lidt efter start fra en lufthavn i Theran. Alle døde. Trist. Det er der, desværre, nok en hel del af Informations læsere der tror på, når man følger lidt med på kommentarsporene.

Er det ikke det, jeg siger: Den vestlige presse vender tingene på hovedet.
Det fremgår nærmest som om angriberen er/var Iran, og USA prøver at dæmpe faren for en endnu større krig end det kaos, de allerede har lavet i regionen.
"Det kan vi ikke være bekendt!"

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz, Peter Knap og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Hvorom alting er, så er konflikten endnu engang optrappet. Jeg er gået fra at være uenig med den danske udenrigspolitik, til at hade den. Regeringen repræsenterer ikke folkets stemme, og de mange debattører virker udslidte og ligegyldige, er fatsholdt i fortiden, som vi så det aftenens program på DR 2 Debatten. Messerschmidt og Marcus var et nummer for sig. Jeg blev faktisk temmelig chokeret over deres udmeldinger.

Kjeld Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

@Ole Rasmussen. Hvem er folket? Er det en grå masse, som man kan skifte ud, så den passer til ens egne paroler? Sådan har jeg det engang i mellem, når jeg læser den avis. Bon appetit.

Ole Rasmussen

@Bent Nørgaard. Folket er samfundets borgere på godt og ondt. De fleste er nu om dage svindlede, og så er der resten som tilpasser sig. Hvis du mener 48 mandater repræsenterer både egne vælgere og resten op til 175, så er det fint med mig. Jeg hører dog til blandt, og jeg er gået fra at have en positiv mening om det danske samfund, til at have en ret negativ. Jeg oplever magthaverne som trætte udslidte fordømmende og med gammeldags synspunkter som medierne elsker at udstille, og det er den eneste avis jeg har mulighed for at læse. Hvis man vil finde sandheden, så mislykkes man, for den eksisterer ikke længere. Så vi er vel en grå masse som bare må synes om livet som det er? Hvis det står til til S, så er det grå nærmest skrevet i sort.

Peter Beck-Lauritzen

Posen: Iran har for kort siden afholdt flådeøvelse med Rusland og Kina. Så der har Iran da lænet sig opad nogen! Iran har russiske missiler. Kina køber deres olie. Helt venneløse er de ikke. Iranske varer ses i danske butikker. Udlændinge besøger landet, bl.a canadiete, svenskere, ukrainere, tyskere, englændre osv.