Læsetid: 8 min.

Trumps forsvarshold bliver kaldt et cirkus. Mød de to tv-advokater, der skal stå for underholdningen

Rigsretssagen mod Donald Trump er gået i gang, og i weekenden offentliggjorde præsidenten sit kontroversielle forsvarshold. Flere har kaldt det et cirkus og endnu et tegn på, at Trump gør grin med processen. På holdet finder man blandt andet de to tv-advokater Kenneth Starr og Alan Dershowitz – men hvem gemmer sig bag disse navne, som har skabt røre i den amerikanske offentlighed?
Kenneth Starr (på billedet) og Alan Dershowitz er forsvarsadvokater for Præsident Donald J. Trump i den igangværende Rigsretsag. Det var selv samme Starr, der ledte undersøgelsen, som førte til en rigsretssag mod præsident Bill Clinton i 1998.

Kenneth Starr (på billedet) og Alan Dershowitz er forsvarsadvokater for Præsident Donald J. Trump i den igangværende Rigsretsag. Det var selv samme Starr, der ledte undersøgelsen, som førte til en rigsretssag mod præsident Bill Clinton i 1998.

POOL new/Ritzau Scanpix

22. januar 2020

Kenneth Starr:
Manden, der ledte en mangeårig undersøgelse af Clinton og måtte fratræde sin topstilling på et universitet efter skandalesag

Når navnet Kenneth Starr dukker op, er der særligt én sag, som ikke er til at komme udenom. Rigsretssagen mod den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton. En sag, der ikke alene har været definerende for den nu 73-årige Starrs karriere – som omfatter mange nationale topposter – men også for hans renommé og måske endda mentale tilstand i de mere end fire år, undersøgelsen stod på fra midten af 1990’erne.

Selv mener Kenneth Starr, at Bill Clintons synder har kostet ham hans renommé. Det udtalte han i hvert fald til det amerikanske magasin Times, da de i 1998 puttede den uafhængige anklager og daværende præsident på forsiden med titlen ’Men Of The Year’.

Inden hele miseren om Clinton tog sin begyndelse, havde Starr en række andre højtstående hverv. Tidligere har han været føderal appeldommer, og under præsident George Bush var han regeringsadvokat.

Da Starr i 1994 blev udpeget som uafhængig anklager, overtog han i første omgang efterforskningen af den såkaldte Whitewater-sag, som handlede om, hvorvidt Clinton-parret havde gjort sig skyldige i embedsmisbrug og bestikkelse i forbindelse med et fejlslagent byggeprojektet i Arkansas.

Ligeledes skulle han se på rådgiveren og vennen Vincent W. Fosters selvmord. Selv samme efterforskning blev dog hurtigt udvidet og kom til at handle om noget helt andet – nemlig om Bill Clintons forhold til Monica Lewinsky.

Lewinsky fik som 22-årig en praktikplads i Det Hvide Hus, og da hun en sen aften skulle levere et stykke pizza til det ovale kontor, stødte hun ind i Clinton. Det blev begyndelsen på en affære mellem de to.

Lewinsky blev imidlertid flyttet til et andet job, hvor hun hurtigt blev fortrolig med sin overordnede, Linda Tripp. Lewinsky fortalte om forholdet til Clinton, men hemmeligheden blev ikke kun holdt mellem de to kolleger. Tripp havde nemlig tændt en optager under flere af deres samtaler og valgte at viderebringe informationerne til Kenneth Starr.

I flere timer blev Monica Lewinsky bedt om at opholde sig på et hotelværelse uden en advokat, mens folk fra FBI ihærdigt forsøgte at få hende til at samarbejde. Det kan man blandt høre i en podcast fra 2018, lavet af mediet Slate, som opridser hele rigsretssagen mod Clinton.

I den endelige rapport, som strakte sig over 453 sider, konkluderede Starr, at Clinton var skyldig i at have afgivet en falsk forklaring under ed, eftersom han havde nægtet at have været sammen med Monica Lewinsky. De famøse ord »I did not have sexual relations with that woman«, står lysende klart i de flestes hukommelse den dag i dag. Denne konklusion førte i sidste ende til rigsretssagen mod den daværende præsident, som dog endte med en frifindelse i 1999.

Hele forløbet var langstrakt og gav et indblik i, hvordan Starr forsøgte at holde magthavere ansvarlige for deres handlinger. Men hans måde at håndtere forløbet på blev også mere og mere kompromisløst. Donald Trump sagde eksempelvis i 1999 i et interview med MSNBC, at Ken Starr var en »galning« og en »katastrofe« i forhold til, hvordan han håndterede sagen. Altså selv samme præsident, som nu har gjort Starr til en del af sit eget forsvarshold.

Skandalesag på universitet

Mere end ti år efter Starrs undersøgelse af Clinton-skandalen, i 2010, blev han formand for Baylor Universitet i Texas. Her blev han hurtigt optaget af universitetets sportshold – og ikke mindst vigtigheden af disse – og sommetider kunne man se formanden løbe rundt på banen inden en kamp og heppe side om side med de studerende.

Begejstringen forstummede dog kort tid efter, da Baylors sportshold og universitetet generelt pludselig blev omdrejningspunktet for en række sager om seksuelle krænkelser. Ifølge en artikel fra The Wall Street Journal fra 2016 handlede sagen om mindst 17 kvinder, der havde været udsat for seksuelle overgreb siden 2011. 19 fodboldspillere var involveret. Og i alt skulle der være rapporteret om fire massevoldtægter.

Flere fodboldspillere blev dømt for overgreb (en af sagerne er senere blevet omstødt), hvilket fik Starr til at bede om en undersøgelse af, hvilket ansvar universitetet havde, og om det havde håndteret sagen ordentligt.

Konklusionen var slående. Advokatfirmaet Pepper Hamilton, som havde stået for undersøgelsen, udgav et referat, hvor de blandt andet skrev, at den såkaldte ’Title IX’, som er en lov, der skal bruges til at føre opsyn med seksuel vold på campusser, ikke var blevet implementeret ordentligt. Selv om der ikke blev nævnt nogen navne, blev det slået fast, at ledelsen havde fejlet.

Det endte også med, at Starr fratrådte sin stilling på universitetet i 2016. Det satte dog ikke et endegyldigt punktum for sagen. Senere kom der ifølge Texas Tribune beskyldninger frem om, at Starr og andre i universitetets top skulle have hjulpet en studerende, som de vidste var anklaget for seksuelle overgreb. Universitetet endte i flere tilfælde, ifølge Texas Tribune, med at indgå forlig. Starr har også selv flere gange nægtet at have haft viden om nogle af sagerne, mens han var ansat på Baylor Universitet.

Efter afskeden med Baylor Universitet blev Starr en del af Lanier Law Firm, samtidig med at han blev fast kommentator på den højreorienterede tv-kanal Fox News. Her har han ageret flittig fortaler for præsidenten. 

Men alligevel. Hvorfor vælger Trump en advokat, som ’tabte’ mod Clinton i 1999, spørger blandt andet CNN:

»Præsidenten skaber med vilje et cirkusshow for at fremkalde nogle af de bedste scener fra de seneste tre årtier,« mener Joe Lockhart, der var presserådgiver for Clinton under den tidligere demokratiske præsidents rigsretssag. 

»Han ønsker tilsyneladende at underholde sine støtter snarere end at forsvare sine handlinger. Og de 40 procent af befolkningen, der stadig støtter Trump, vil utvivlsomt føle sig underholdt.«

Alan Dershowitz: Den prominente stjerneadvokat, som pludselig selv havnede på anklagebænken

Forsvarsadvokat Alan Dershowitz (th) og den amerikanske præsident Donald J. Trump. 

Mark Wilson
Mens 100 millioner seere så med på tv, blev O.J. Simpson i 1995 frifundet for drabet på sin kone Nicole Brown. Han var en af de absolut største sportsstjerner. Og ved siden af ham i retslokalet, der udgjorde rammerne for det, der senere er blevet kaldt ’århundredets retssag’, sad advokat Alan Dershowitz.

Det var langtfra første gang, at Dershowitz havde forsvaret kontroversielle skikkelser. Faktisk er den 81-årige Harvard-jurist og advokat kendt for at hjælpe folk, som står i skidt til langt op over begge ører. På klientlisten kan man ud over O.J. Simpson også finde navne som Claus von Bülow, Mike Tyson og Jeffrey Epstein.

Danskfødte Claus von Bülow blev i 1982 dømt for at have forsøgt at dræbe sin kone, men Dershowitz fik ham senere frifundet under en appelsag. Omkring ti år senere blev han hyret af bokseren Mike Tyson, som var blevet dømt for voldtægt, men modsat Bülows tilfælde blev sagen ikke omgjort. Og i 2008 forsvarede Dershowitz, med hjælp fra Kenneth Starr, Jeffrey Epstein i en sag om prostitution af en mindreårig pige. De endte med at indgå forlig, og dommen lød på 13 måneders fængsel til milliardæren.

Efterfølgende er Epstein blevet anklaget for en række yderligere forhold, som omhandler menneskehandel og overgreb mod flere mindreårige piger. Men inden sagen nåede at blive afgjort, begik han selvmord i sin fængselscelle på Manhattan i New York.

Allerede tidligt i sin karriere blev Dershowitz ansat på Harvard Law School, og som bare 28-årig blev han udnævnt som universitetets yngste professor. Samlet set har han skrevet flere end 35 bøger, over 1.000 artikler og er efter eget udsagn den anden mest publicerede advokat »i universet«. Nogle af bøgerne er tilmed blevet filmatiseret – som hans udgivelse om Bülow-sagen, der senere blev til filmen med samme navn ’Reversal of Fortune’. Desuden er han en flittig gæst i stort set alle tv-programmer, der omhandler en eller anden form for kriminalsag.

Forbindelsen til Epstein og anklagerne

Den kendte advokats virke er altså ikke gået ubemærket hen, ligesom han heller ikke er gået fri for kritik. Under nogle af sine mange sager er han blandt andet blevet kritiseret for victim-blaming. I forbindelse med voldtægtsanklagen mod Mike Tyson udtalte han for eksempel, at kvinden »nok ikke var den naive jomfru, hun hævdede at være«, ligesom han kaldte hende »en seksuel aktiv ung kvinde, som hang ud på natklubber«.

Nogle af de mest voldsomme anklager har dog ramt advokaten i forbindelse med hans bånd til Jeffrey Epstein. I en omfattende undersøgelse af Dershowitz og hans meritter udgivet i The New Yorker sidste år kan man læse, at to kvinder, Virginia Roberts Giuffre og Sarah Ransome, er stået frem og har fortalt, hvordan de på Epsteins anvisning er blevet påbudt at have sex med flere af hans venner. Heriblandt Dershowitz. Det skulle have fundet sted på flere af Epsteins ejendomme i både Florida, New York og andre steder.

Virginia Roberts Giuffre var 17 år, da hun mødte Epstein første gang, og ifølge hendes vidneudsagn skulle de seksuelle overgreb fra Dershowitz have fundet sted mindst seks gange.

Dershowitz har gentagne gange afvist anklagerne og desuden sendt et mindre hav af fornærmelser i retning af de to kvinder. Han har kaldt Virginia Roberts Giuffre for både en »serieløgner«, en »prostitueret« og en »dårlig mor«, mens Sarah Ransome er blevet kaldt en »skør kvinde«. 

Apropos de mange bogudgivelser, som tidligere beskrevet, har han udgivet sin egen version af forbindelsen til Epstein og anklagerne om overgreb. Bogen har fået titlen ’Guilt by Accusation’, og Dershowitz har valgt at sætte den til salg for 1,98 dollar, så alle kan læse med. Og som han skriver på Twitter: »I challenge you to read it, then tweet.«

Inden Dershowitz blev kendisadvokat, havde han en lang karriere, hvor han formåede at etablere sig som en prominent fortaler for borgerlige frihedsrettigheder i USA. Ifølge Los Angeles Times har han udtalt, at han stemte på Hillary Clinton ved det seneste valg, men i dag bliver han set som en forsvarer af præsident Trump både i Ukraine- og Ruslandssagen. 

Ligesom Kenneth Starr er han også blevet en fast kommentator på Fox News, og sammen med resten af holdet skal de to advokater altså forsvare Trump under rigsretssagen, der løber over de næste par uger.

Serie

Rigsretssagen mod Donald Trump

Donald J. Trump bliver som kun den tredje præsident i USA’s historie stillet for en rigsret. En proces, der i yderste konsekvens kan fjerne ham fra magten. Udfaldet er ikke garanteret på forhånd, og uforudsete ting kan ske. Følg slagets gang i Information.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Det er et cirkus med klovnen Donald som hovedfigur. Og rundt om kommer så nogle statister der skal give kulør. Når man forbyder nogle at vidne, stinker det. Hvis alt var fake news, hvad er Trump så bange for, har han rent mel i posen, så burde alle de indkaldte vidner vidne. Republikanerne har en dårlig sag.

Ole Svendsen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Claus Nielsen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar