Læsetid: 4 min.

»Uansvarlig misinformation«: Insider kritiserer Murdoch-mediers dækning af brandkatastrofe

En ledende medarbejder i Rupert Murdoch-mediekoncernen News Corp tager afstand fra en dækning af den australske brandkatastrofe, som ifølge hende nedtoner klimaforandringernes rolle og i stedet placerer skylden hos brandstiftere og en inkompetent naturforvaltning
Kritikere har beskyldt News Corp, som er ejet af Rupert Murdoch, for i deres avisers dækning af den australske brandkatastrofe at lægge en overdreven vægt på brandstiftere og inkompetent naturforvaltning frem for klimaforandringernes rolle.

Kritikere har beskyldt News Corp, som er ejet af Rupert Murdoch, for i deres avisers dækning af den australske brandkatastrofe at lægge en overdreven vægt på brandstiftere og inkompetent naturforvaltning frem for klimaforandringernes rolle.

Dennis Van Tine

11. januar 2020

En højt placeret medarbejder i mediekoncernen News Corp, der ejes af den australske mediemogul, Rupert Murdoch, beskylder nu selskabet for at sprede »misinformation« og for forsætligt at lede offentlighedens opmærksomhed væk fra den aktuelle naturbrandskrises klimadimensioner.

Det sker i et opsigtsvækkende e-mailsvar, der var henvendt til koncernchef Michael Miller, men nåede ud til samtlige ansatte.

I e-mailen beskylder økonomichefen for News Corp, Emily Townsend, mediekoncernen og herunder i særdeleshed dens tre store landsdækkende dagblade, The Australian, Daily Telegraph og Herald Sun, for at formidle et skævvredet billede af virkeligheden bag bushbrandene ved at fokusere overdrevent på brandstiftelse snarere end på klimaforandringer som afgørende årsag.

Townsends stærkt kritiske bemærkninger nåede ud til alle medarbejdere i News Corp, fordi hun skrev det som et svar på en mail sendt fra koncernchef Miller, hvori denne oplyste om, at ledelsen ville tilbyde nye muligheder for at søge ekstraordinær orlov for medarbejdere, der måtte være personligt ramt af naturbrandskrisen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Christian Skoubye
 • Christian Mondrup
 • Morten Lind
 • Alvin Jensen
 • Katrine Damm
 • Jørgen Tryggestad
 • Peter Beck-Lauritzen
 • David Zennaro
 • Ib Gram-Jensen
 • Hanne Utoft
 • Oluf Husted
Christian Skoubye, Christian Mondrup, Morten Lind, Alvin Jensen, Katrine Damm, Jørgen Tryggestad, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Ib Gram-Jensen, Hanne Utoft og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

.... disinformation udvikles og kommunikeres af sofistikerede specialister. Det virker.
Eneste modgift, jeg kan se, er at bruge tid på at forstå de anvendte metoder - ellers virker det også på én selv.

Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Herdis Weins, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne kommentar

"Tidligere på uge skrev The Australian, at 183 brandstiftere er blevet anholdt under den aktuelle bushbrandsæson. Dette tal hæves at være summen af data fra samtlige stater og territorier. Faktatjekkere har imidlertid påvist, at tallet bygger på årstotaler fra flere stater, og derudover også medregner andre overtrædelser af forbuddet mod brug af åben ild end brandstiftelse."

Og dette kalder News Corp for en 'alsidig dækning'. Det er smukt.

Alle store aviser i Australien er i øvrigt ejet/kontrolleret af enten News Corp eller Nine Entertainment Co;

Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Winberg, Søs Jensen, Alvin Jensen, Herdis Weins, Steffen Gliese, Flemming Berger, Lasse Glavind, David Zennaro, Susanne Kaspersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Altså den samme mediemogul, som førte an i smædekampagnen mod Labour og Corbyn i den britiske valgkamp - og som Information dengang viderebragte ukritisk, fordi den passede udmærket ind i Informations eget selvbillede.

Bent Gregersen, Niels Duus Nielsen, Erik Winberg, Curt Sørensen, Søs Jensen, K M, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Flemming Berger og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Medie-mogul Murdoch=fake news. Derfor er han populær hos de konservative i UK og AU, ligeså hos republikanerne/Trump i USA. Svindel og humbug er hans adelsmærke, husk aflytnings-skandalen.

Alvin Jensen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Murdoch er gode venner med Saudi Arabiens faktiske leder, Mohammad Bin Salman. Han er også gode venner med Trump, ligesom han bidrog til fundraising for Hillary Clinton tilbage i 2006 og varmt påskønnede Obama i 2008, men siden har været ret entydig i sin modstand mod 'socialisme'. Murdoch har også meget stærke relationer til Israel og støtter åbenlyst landets krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser mod palæstinensere, syrere og libanesere m.fl.

Murdoch influerer langtfra kun på den mere rabiate del af mainstreampressen; ofte citerede og bredt anerkendte organer som bl.a. The Times i UK og Wall Street Journal i USA er også kontrolleret af Murdoch, hvilket er uhyre vigtigt at skrive sig på nethinden. Murdoch, og med ham andre, nyder bred indflydelse på tværs af nutidens (af neoliberalismens svøbe) indskrænkede, ideologiske akse, og forlener hovedparten af de vestlige, politiske etablissementer med belejlige fortællinger. Nyhedsproduktion til fordel for faglig journalistik.

Bent Gregersen, Erik Winberg, Curt Sørensen, Søs Jensen, Alvin Jensen, Emil Davidsen, Steffen Gliese, Jørgen Tryggestad, Flemming Berger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Rupert Murdoch slår sig i tøjret, som premierminister Scott Morrison gør det, for udviklingen, den fortsatte accelerationen af frekvensen af bush-brande, intensiteten og den længere brand sæson, en brand sæson der først lige er begyndt, den udstiller jo deres personlige ansvar for denne situation.

Rupert Murdoch og premierminister Scott Morrison ønsker jo bestemt ikke personligt, at være en del af løsningen, men de to er selv ekstreme overforbrugere, problemets kerne personligt, præcist de ekstremt CO2 udledende i befolkningen, der skaber problemerne for alle andre.

Rupert Murdoch og premierminister Scott Morrison ønsker kun, at fortsætte med at være selve problemet, men ingen må sige det til nogen, der må kun skrives og tales om, alle mulige andre ting.

Her er en liste over det overforbrug vores folkevalgte levebrødspolitikere, der selv tilhører problemets kerne, må adressere, hvis der skal opnås målbar rettidig omhu for CO2 reduktion.

Slut med de største huse.
Slut med sommerhuse.
Slut med hjem nummer to.
Slut med prestige biler.
Slut med SUV biler.
Slut med to biler.
Slut med et liv konstant på farten.
Slut med et hyppigt flyver liv.
Slut med et business/first class flyver liv.
Slut med et eksorbitant overforbruger liv.

Rupert Murdoch vil ikke skrive om det, men så må andre gøre det.

Bent Gregersen, Helene Kristensen, Erik Winberg, Søs Jensen, Alvin Jensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar