Nyhed
Læsetid: 4 min.

»Uansvarlig misinformation«: Insider kritiserer Murdoch-mediers dækning af brandkatastrofe

En ledende medarbejder i Rupert Murdoch-mediekoncernen News Corp tager afstand fra en dækning af den australske brandkatastrofe, som ifølge hende nedtoner klimaforandringernes rolle og i stedet placerer skylden hos brandstiftere og en inkompetent naturforvaltning
Kritikere har beskyldt News Corp, som er ejet af Rupert Murdoch, for i deres avisers dækning af den australske brandkatastrofe at lægge en overdreven vægt på brandstiftere og inkompetent naturforvaltning frem for klimaforandringernes rolle.

Kritikere har beskyldt News Corp, som er ejet af Rupert Murdoch, for i deres avisers dækning af den australske brandkatastrofe at lægge en overdreven vægt på brandstiftere og inkompetent naturforvaltning frem for klimaforandringernes rolle.

Dennis Van Tine

Udland
11. januar 2020

En højt placeret medarbejder i mediekoncernen News Corp, der ejes af den australske mediemogul, Rupert Murdoch, beskylder nu selskabet for at sprede »misinformation« og for forsætligt at lede offentlighedens opmærksomhed væk fra den aktuelle naturbrandskrises klimadimensioner.

Det sker i et opsigtsvækkende e-mailsvar, der var henvendt til koncernchef Michael Miller, men nåede ud til samtlige ansatte.

I e-mailen beskylder økonomichefen for News Corp, Emily Townsend, mediekoncernen og herunder i særdeleshed dens tre store landsdækkende dagblade, The Australian, Daily Telegraph og Herald Sun, for at formidle et skævvredet billede af virkeligheden bag bushbrandene ved at fokusere overdrevent på brandstiftelse snarere end på klimaforandringer som afgørende årsag.

Townsends stærkt kritiske bemærkninger nåede ud til alle medarbejdere i News Corp, fordi hun skrev det som et svar på en mail sendt fra koncernchef Miller, hvori denne oplyste om, at ledelsen ville tilbyde nye muligheder for at søge ekstraordinær orlov for medarbejdere, der måtte være personligt ramt af naturbrandskrisen.

»Dette initiativ (de nye orlovsregler, red.) kan ikke rette op på effekterne fra News Corps rapportering over de seneste par uger,« skriver Townsend.

»Jeg er blevet alvorligt forstemt over dækningen i News Corps medier i relation til brandene, især den misinformationskampagne, der har søgt at lede opmærksomheden bort fra det virkelige spørgsmål, som er klimaændringer, og i stedet rette fokus på ildspåsættelser (og i den forbindelse give et misvisende billede af kendsgerningerne).

Samvittighedsnag

»Min samvittighed nages af at arbejde for vores selskab, når jeg ved, at jeg på den måde bidrager til at udbrede klimabenægtelse og løgn. Den dækning, jeg har læst i The Australian, Daily Telegraph og Herald Sun er ikke bare uansvarlig, men også farlig og skadelig for vores lokalsamfund og for vores smukke planet, der mere end nogensinde har brug for, at vi erkender, de ødelæggelser, vi er blevet årsag til og begynder at gøre noget ved dem.«

Via allesvarsfunktionen havnede e-mailen i alle News Corp-ansattes indbakke. Herfra blev den lækket videre til The Guardian fra adskillige kilder, dog ikke Townsend selv. Flere af de samme kilder beretter, at mailen siden blev slettet fra alle News Corp-indbakker.

Kritikere har beskyldt News Corps aviser for i deres dækning at lægge en overdreven vægt på spørgsmålet om pyromanbrandstiftelser og det påståede fravær af tilstrækkeligt kontrolleret afbrænding (som skal forebygge større naturbrande ved at skabe brandbælter, red.). Det skal være sket for at flytte opmærksomheden væk fra, hvordan klimaforandringer er blevet årsag til længere og mere intense brandsæsoner.

Målet for kritikken er blandt andet en lederartikel, hvis bærende synspunkt er, at ingen nok så drastiske klimapolitiske skridt vil kunne stoppe de aktuelle naturbrande, og at kontrollerede afbrændinger i større omfang og en øget politiindsats over for ildspåsættelser vil være mere effektive skridt.

Michael Miller, News Corps koncernchef, udsendte i går en pressemeddelelse, hvori han hævder, at Townsend opsagde sin stilling i december og forlader koncernen inden længe. Han afviser desuden, at News Corp-medier skulle »benægte klimaforandringer eller alvoren bag deres trussel«, hvorpå han tilføjer:

»Men i overensstemmelse med vores traditionelle publicistiske rolle rapporterer vi imidlertid også en bred vifte af synspunkter og opfattelser om dette spørgsmål, som alle er vigtige i den offentlige debat om brandene.«

Videre erklærer han, at han respekterer Townsends ret til at have sine synspunkter – »vi er bare ikke enige i dem«, skriver han og fortsætter:

»News Corp står ved sin dækning af bushbrandene. Vores journalister og fotografers professionelle engagement og dygtighed har holdt offentligheden – og herunder også de mest direkte ramte australiere – velinformeret og understøttet.«

»Vores dækning anerkender, at Australien fører en seriøs samtale om klimaforandringer, og hvordan vi bedst kan imødegå dem. Den afspejler imidlertid også, at der findes flere synspunkter i denne sag. At brandstiftere og naturforvaltningspolitikker også kan have bidraget til ildens spredning, er følgelig fuldkommen legitime historier, og det er i offentlighedens interesse, at de kommer frem.«

Består ikke faktatjek

I aviser som The Australian er det da også muligt at støde på indlæg, der trækker en klar forbindelse fra klimaforandringer til bushbrandene, herunder en klumme fra den pseudonyme kommentator Jack the Insider, der fastslår:

»Vel er det sandt, at ildspåsættelser og forbryderisk tåbelige handlinger er en almindelig årsag til brande – det må vi se i øjnene, ligesom vi må tage alle skridt, der kan forebygge dette. Men vi er samtidig nødt til at erkende, at selv om klimaforandringer ikke i sig selv starter brande, så udgør de alligevel den fundamentale baggrund for, at seks millioner hektar af dette land – og inden længe endnu mere – er blevet hærget af brand.«

Ikke desto mindre tenderer samme avis imod, hvad der kan ligne overlagte overdrivelser af ildspåsættelsernes rolle i den aktuelle bushbrandsæson.

Tidligere på uge skrev The Australian, at 183 brandstiftere er blevet anholdt under den aktuelle bushbrandsæson. Dette tal hæves at være summen af data fra samtlige stater og territorier. Faktatjekkere har imidlertid påvist, at tallet bygger på årstotaler fra flere stater, og derudover også medregner andre overtrædelser af forbuddet mod brug af åben ild end brandstiftelse.

The Australiens artikel har imidlertid fået viral udbredelse og er blandt andet blevet delt af Donald Trump jr. og af konspirationswebsitet InfoWars med påstand om, at den trækker tæppet væk under de »medier og berømtheder«, som »bliver ved med at give ’klimaforandringer’ skylden for katastrofen«.

© The Guardian og Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

.... disinformation udvikles og kommunikeres af sofistikerede specialister. Det virker.
Eneste modgift, jeg kan se, er at bruge tid på at forstå de anvendte metoder - ellers virker det også på én selv.

Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Herdis Weins, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne kommentar

"Tidligere på uge skrev The Australian, at 183 brandstiftere er blevet anholdt under den aktuelle bushbrandsæson. Dette tal hæves at være summen af data fra samtlige stater og territorier. Faktatjekkere har imidlertid påvist, at tallet bygger på årstotaler fra flere stater, og derudover også medregner andre overtrædelser af forbuddet mod brug af åben ild end brandstiftelse."

Og dette kalder News Corp for en 'alsidig dækning'. Det er smukt.

Alle store aviser i Australien er i øvrigt ejet/kontrolleret af enten News Corp eller Nine Entertainment Co;

Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Winberg, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alvin Jensen, Herdis Weins, Steffen Gliese, Flemming Berger, Lasse Glavind, David Zennaro, Susanne Kaspersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Altså den samme mediemogul, som førte an i smædekampagnen mod Labour og Corbyn i den britiske valgkamp - og som Information dengang viderebragte ukritisk, fordi den passede udmærket ind i Informations eget selvbillede.

Bent Gregersen, Niels Duus Nielsen, Erik Winberg, Curt Sørensen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, K M, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Flemming Berger og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Lasse Glavind, naturligvis - tingene hænger sammen.

Erik Winberg, Alvin Jensen og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Medie-mogul Murdoch=fake news. Derfor er han populær hos de konservative i UK og AU, ligeså hos republikanerne/Trump i USA. Svindel og humbug er hans adelsmærke, husk aflytnings-skandalen.

Alvin Jensen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Murdoch er gode venner med Saudi Arabiens faktiske leder, Mohammad Bin Salman. Han er også gode venner med Trump, ligesom han bidrog til fundraising for Hillary Clinton tilbage i 2006 og varmt påskønnede Obama i 2008, men siden har været ret entydig i sin modstand mod 'socialisme'. Murdoch har også meget stærke relationer til Israel og støtter åbenlyst landets krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser mod palæstinensere, syrere og libanesere m.fl.

Murdoch influerer langtfra kun på den mere rabiate del af mainstreampressen; ofte citerede og bredt anerkendte organer som bl.a. The Times i UK og Wall Street Journal i USA er også kontrolleret af Murdoch, hvilket er uhyre vigtigt at skrive sig på nethinden. Murdoch, og med ham andre, nyder bred indflydelse på tværs af nutidens (af neoliberalismens svøbe) indskrænkede, ideologiske akse, og forlener hovedparten af de vestlige, politiske etablissementer med belejlige fortællinger. Nyhedsproduktion til fordel for faglig journalistik.

Bent Gregersen, Erik Winberg, Curt Sørensen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alvin Jensen, Emil Davidsen, Steffen Gliese, Jørgen Tryggestad, Flemming Berger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Rupert Murdoch slår sig i tøjret, som premierminister Scott Morrison gør det, for udviklingen, den fortsatte accelerationen af frekvensen af bush-brande, intensiteten og den længere brand sæson, en brand sæson der først lige er begyndt, den udstiller jo deres personlige ansvar for denne situation.

Rupert Murdoch og premierminister Scott Morrison ønsker jo bestemt ikke personligt, at være en del af løsningen, men de to er selv ekstreme overforbrugere, problemets kerne personligt, præcist de ekstremt CO2 udledende i befolkningen, der skaber problemerne for alle andre.

Rupert Murdoch og premierminister Scott Morrison ønsker kun, at fortsætte med at være selve problemet, men ingen må sige det til nogen, der må kun skrives og tales om, alle mulige andre ting.

Her er en liste over det overforbrug vores folkevalgte levebrødspolitikere, der selv tilhører problemets kerne, må adressere, hvis der skal opnås målbar rettidig omhu for CO2 reduktion.

Slut med de største huse.
Slut med sommerhuse.
Slut med hjem nummer to.
Slut med prestige biler.
Slut med SUV biler.
Slut med to biler.
Slut med et liv konstant på farten.
Slut med et hyppigt flyver liv.
Slut med et business/first class flyver liv.
Slut med et eksorbitant overforbruger liv.

Rupert Murdoch vil ikke skrive om det, men så må andre gøre det.

Bent Gregersen, Helene Kristensen, Erik Winberg, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Alvin Jensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar