Nyhed
Læsetid: 4 min.

De ubegribeligt rige nyder godt af svagt skattesystem og kvinders ulønnede arbejde

Oxfams årlige ulighedsrapport til milliardærerne i Davos varsler sociale opstande
De fattigste ti procent af verdensbefolkningen ejer ingenting. På grænsen mellem Venezuela og Brasilien klarer lokale fattige sig ved at finde værdier på lossepladsen.

De fattigste ti procent af verdensbefolkningen ejer ingenting. På grænsen mellem Venezuela og Brasilien klarer lokale fattige sig ved at finde værdier på lossepladsen.

Nelson Almeida

Udland
21. januar 2020

»På verdensøkonomiens top befinder sig en lille, ubegribeligt rig elite. Dens velstand vokser eksponentielt over tid, uden nogen større indsats og uanfægtet af, om den bidrager med værdi til samfundet.«

Sådan skriver udviklingsorganisationen Oxfam i sin årlige rapport om den globale ulighed, præsenteret på førstedagen af den globale elites årsmøde, World Economic Forum i den schweiziske alpeby Davos.

Ifølge rapporten, Time to care, er der i dag 2.153 milliardærer i verden med en samlet formue, der overstiger, hvad de 60 pct. fattigste – 4,6 milliarder mennesker – besidder.

Rigest af dem alle er Amazons CEO Jeff Bezos, netop nu god for 115,6 mia. dollar, mens nummer to, Bill Gates, jonglerer med 110,6 mia. dollar.

»Når først de er sikret, får de superriges formuer deres eget momentum. De rigeste personer kan simpelthen læne sig tilbage og iagttage formuen vokse over tid med hjælp fra højt betalte regnskabsfolk, der har sikret dem et gennemsnitligt årligt udbytte af formuen på 7,4 procent gennem de seneste ti år.«

Selv om han bliver ved med at give store summer bort til velgørenhed, overstiger Bill Gates’ formue stadig 100 mia. dollar, det dobbelte af formuen, da han trådte tilbage som Microsoft-chef.

Den rigeste ene procent i verden sidder på næsten halvdelen – 45 procent – af verdens velstand, de rigeste ti procent kontrollerer knap 82 procent. De fattigste ti procent af verdensbefolkningen ejer til gengæld ingenting, de har i stedet ifølge Oxfam en samlet gæld på næsten 1.700 milliarder dollar.

Milliardærtræf i Davos

Som tidligere ventes årets ulighedsrapport at vække opsigt på Davos-mødet, hvor mere end 100 af verdens milliardærer ifølge finansmediet Bloomberg er til stede og vil mingle med erhvervsledere, politiske ledere, institutionsfolk og repræsentanter for civilsamfundet.

Milliardærernes samlede formue i 2019 – 8.700 milliarder dollar – var en anelse mindre end i 2018, men stadig tre gange større end gruppens formue ti år tidligere. Og antallet af milliarder er i samme periode fordoblet.

»Hvis alle skulle sidde på deres velstand, stablet op i form af 100-dollarsedler, så ville det meste af menneskeheden sidde på gulvet. En middelklasseperson i et rigt land ville sidde så højt som på en stol. Verdens to rigeste mænd ville sidde i det ydre rum,« hedder det i ulighedsrapporten.

Når uligheden er så stor og voksende, skyldes det skattelettelser til de højeste indkomster, meget ringe formuebeskatning, omfattende, bevidst skatteunddragelse, meget lave selskabsskatter samt uforholdsmæssig stor indtægtsfremgang ved aktiebesiddelse i forhold til almindelig lønindkomst. Hvor lønningerne i G7-landene i perioden 2011-17 i snit steg med tre procent, voksede velstående aktionæreres udbytte med 31 procent.

Opstande undervejs

Oxfam advarer om, at den voldsomme ulighed leder til opstand mod den herskende orden og de herskende skikkelser.

»Trods megen hændervriden over kløften mellem rig og fattig og dokumentation for dens undergravende virkninger forfølger de fleste verdensledere stadig politiske dagsordener, der fremmer en større afstand mellem dem, der har, og dem, der ikke har,« skriver organisationen.

»’Stærke mænd’ som præsident Trump i USA og præsident Bolsonaro i Brasilien er eksempler på denne tendens. De tilbyder en politik med skattelettelser til milliardærer og obstruktion af tiltag mod klimakrisen, eller de sætter turbo på racisme, sexisme og had mod minoriteter.«

»Konfronteret med sådanne ledere finder folk sammen for at sige ’nok er nok’. Fra Chile til Tyskland er der stærke protester mod ulighed og klimakaos. Millioner går på gaden og risikerer deres liv for at kræve stop for ekstrem ulighed og forlange en mere fair og grøn verden.«

Kvindernes ulønnede arbejde

I sin 2020-rapport understreger Oxfam, at uligheden også er sexistisk. Ikke så meget i den forstand, at kun 11 af verdens 100 rigeste milliardærer er kvinder, men mere fordi mænd globalt har en 50 pct. større formue end kvinder. De 22 rigeste mænd i verden ejer sammenlagt mere end alle Afrikas kvinder, fremgår det.

»Kvinder understøtter markedsøkonomien med billig og gratis arbejdskraft, og de understøtter også staten ved at påtage sig omsorgsopgaver, som den offentlige sektor burde levere. Oxfam har beregnet, at alene kvinders ubetalte arbejde tilfører økonomien en værdi på mindst 10.800 milliarder dollar årligt, et tal der er tre gange så stort som it-industrien.«

»Hvis ikke der var nogen, der investerede tid, anstrengelser og ressourcer i disse vitale daglige opgaver, så ville lokalsamfund, arbejdspladser og hele økonomier gå i stå,« skriver Oxfam om kvinders ubetalte arbejde.

Hos Oxfam IBIS, den danske afdeling af Oxfam International, siger generalsekretær Kristian Weise, at de regeringer, hvis ledere nu for manges vedkommende samles til elitemødet i Davos, er nødt til at tage hånd om skattesystemernes skævheder og mangler.

»Regeringer over hele kloden må og skal sikre, at multinationale virksomheder og de rigeste bliver ordentligt beskattet, og at de penge investeres i god offentlig velfærd som for eksempel børnepasning, uddannelse og et socialt sikkerhedsnet. Det vil sætte kvinder over hele verden fri, hjælpe mange flere mennesker ud af fattigdom og bekæmpe ulighed,« siger Kristian Weise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Det er meget godt at Oxfam IBIS kommer med denne rapport nu, så må vi bare håbe at alle disse
milliardærer læser rapporten, og fatter inneholdet og poengen af det!

Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Christian Skoubye, Peter Beck-Lauritzen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

En aktieafkast bobbel. Den er ikke så tydelig som huspriser eller andre økonomiske bobler, men meget udstrakt og mere magtfuld end nogen tidligere økonomisk bobbel har været. Når den kommer for tæt på sin økonomiske muligheds grænse, er der fare for, at den rejser sig som en økonomisk sunami.

Peter Beck-Lauritzen

Ved en formue på 10 mill.kr med et afkast på 7%, giver det et afkst på 700 t.kr. Hvis en aktiebeskatning er på 20%, betales 140 t.kr. i skat. Det giver et pænt provenue til en behagelig tilværelse. Regnskabet med en lønindtægt, på et lavere niveau, beskattes højere.
Allerede en lønindkomst på ca 350 t.kr vil genere 140 t.kr i skat! Sidstnævnte har få muligheder for at udskyde/unddrage skattebetaling.

torben - nielsen

Hmm, jeg ved ikke, hvor du får en aktiebeskatning af 700 000 kr på kun 20 %.

Herhjemme, betaler jeg 27 % af de første 55 300 kr. og 42 % af resten.

Og hvis din aktiesparekonto allerede er blevet til 10 000 000 Kr. så betyder det vist ikke ret meget, hvad du skal betale i skat.

hvis politikerne nu kunne fatte, at dersom man fordelte de penge lidt bedre, så ville det medføre mere forbrug og mere vækst blandt alle de, der ikke har nok.
https://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2019/09/tackling-global-tax-h...

Peter Beck-Lauritzen

t-n; du har ret. Jeg blander tingene sammen. Tog udgangspunkt i Bill Gates-artiklen, hvor han påpegede det urimelige i en aktiebeskatning i USA på 20% og lønbeskatningen. Så, sorry for vildledningen.

Poul Anker Sørensen

lad os dog få startet den revolution, der er nødvendig NU !!