Læsetid: 6 min.

Uighurerne: »Vesten gør ikke nok, men vores muslimske brødre er værre«

Den islamiske verden undlader ikke blot at fordømme Kinas brutale undertrykkelse af muslimsk mindretal, men roser ligefrem den kinesiske fremfærd. Det fører til skarp kritik fra rettighedsorganisationer og flygtninge, som føler sig svigtet af deres muslimske brødre
Isa Dolkun, der er præsident for World Uyghur Congress, mener at der er den åbenlyse forklaring på mange muslimske landes stilhed, at de i forskellig grad er afhængige af Kinas diplomatiske, militære og økonomiske støtte. Og også at de ofte selv har en kritisabel menneskerettighedssituation.

Isa Dolkun, der er præsident for World Uyghur Congress, mener at der er den åbenlyse forklaring på mange muslimske landes stilhed, at de i forskellig grad er afhængige af Kinas diplomatiske, militære og økonomiske støtte. Og også at de ofte selv har en kritisabel menneskerettighedssituation.

Nicholas Kamm

17. januar 2020

»De muslimske lande nøjes ikke med at ignorere vores skæbne. Nej, de bakker ligefrem op om undertrykkelsen af uighurerne.«

Isa Dolkun, der er præsident for World Uyghur Congress – en organisation, der kæmper for uighurernes rettigheder – er overordentligt skuffet. Og vred. Han havde håbet, at hans muslimske trosfæller ville rejse sig i protest mod Kinas voldsomme undertrykkelse af sit folkeslag.

Men i den islamiske verden, hvor man ellers ofte er hurtige til at fordømme overgreb på muslimer rundt om på kloden, har der været næsten helt stille, også selv om kineserne anklages for at have indespærret op mod i alt to millioner uighurer i interneringslejre, hvor de ifølge tidligere indsatte og læk af dokumenter fra det kommunistiske styre udsættes for hjernevask, mishandling og tortur.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Lillian Larsen
  • ingemaje lange
  • Gert Romme
  • Thorkel Hyllested
  • Christian Skoubye
  • David Zennaro
  • Steffen Gliese
Ervin Lazar, Lillian Larsen, ingemaje lange, Gert Romme, Thorkel Hyllested, Christian Skoubye, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Her kunne en samling af ummahen, som man hører så meget om, netop gøre fyldest, fordi man vil være den eneste relevante gruppe, der talmæssigt overtrumfer kinesiske befolkningstal. Man kunne jo lukke for olien.

Lillian Larsen, Flemming Olsen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Henrik Ovesen

Hvad havde han forventet? Der er flere end 70 retninger indenfor islam og de er tilsyneladende ikke enige om ret meget.