Læsetid: 9 min.

Unge efterkommere tager til Mellemøsten for at støtte deres jævnaldrenes kamp for demokrati

I årevis har vi debatteret fremmedkrigere: Oftest unge efterkommere, der rejste ned for at deltage i den syriske borgerkrig. Nu er en ny generation af efterkommere rejst ned for at kæmpe i Mellemøsten. Men denne gang er der tale om en demokratisk succeshistorie
23-årige Sabrina Ferraz, hvis forældre er indvandrere fra Algeriet, har i de seneste år fem gange været i Algeriet for at deltage i demonstrationer for demokrati.

23-årige Sabrina Ferraz, hvis forældre er indvandrere fra Algeriet, har i de seneste år fem gange været i Algeriet for at deltage i demonstrationer for demokrati.

Anders Rye Skjoldjensen

30. januar 2020

På en kaffebar ved Nørrebros Runddel sidder 26-årige lægestuderende Baker Jawad og scroller gennem arabiske nyheder på sin telefon.

»Det er vanvittigt, hvad der lige er sket,« siger han fortvivlet og ryster på hovedet, da vi mødes i december.

Natten forinden har maskerede militsmænd åbnet ild mod uskyldige demonstranter på Tahrir Pladsen i centrum af den irakiske hovedstad Bagdad. 12 demonstranter blev dræbt og 22 blev såret, siger nyhederne, der tikker ind på telefonen.

Han er selv netop vendt hjem fra en tur til sine forældres oprindelsesland, hvor han var rejst ned for at yde lægehjælp til sårede demonstranter, som protesterer mod den korrupte elite af politikere, der sidder på magten i Bagdads Grønne Zone.

En ny bølge af protester spirer i den arabiske verden i et omfang, der ikke er set siden Det Arabiske Forår i 2011. I lande som Algeriet, Irak, Libanon og Sudan har protester præget den politiske dagsorden i det forgangne år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Tanghus
 • ingemaje lange
 • Carsten Munk
 • Torben K L Jensen
 • Viggo Okholm
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Kristian Nielsen
 • Hans Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Karen Grue
 • Dorte Sørensen
Thomas Tanghus, ingemaje lange, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Viggo Okholm, Peter Beck-Lauritzen, Kristian Nielsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Karen Grue og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Skal disse unge også straffes og kaldes landsforrædere?

Dem der tog til Syrien og kæmpede sammen med kurterne på den vestlige side bliver jo straffet når de kommer hjem.

Else Marie Arevad, Bjarne Bisgaard Jensen, søren ploug, Rikke Nielsen, Erik Winberg, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Hannibal Knudsen, Eva Schwanenflügel, Karen Grue og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

og hvad med dem, der tager til Israel og kæmper mod palæstinenserne? hvad er de?
Men hvor er det glædeligt og konstruktivt, at unge på den måde tager tilbage til deres forældres hjemland og gør en forskel på den gode måde.

Bjarne Bisgaard Jensen, søren ploug, Anja Knoblauch, Torben Arendal, Erik Winberg, Anders Graae, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Hannibal Knudsen, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Fin artikel om nogle mennesker vi aldrig hører om

ingemaje lange, søren ploug, Karen Grue, Peter Beck-Lauritzen og Kim Saxman anbefalede denne kommentar

Bravo.
De unge gør det helt rigtige.

I stedet for rejse ud i verden, utilfredse med forholdene man kommer fra,
bør man da arbejde/kæmpe for ændrer forholdene hjemme.
Det er sån man får bedre levevilkår. Intet bliver foræret.

Det var jo dét, man drømte om i sin tid, da der kom mennesker fra totalitære stater hertil, både fra Sydamerika, Asien og Afrika.
Drømte om, at de ville vende tilbage med idéer om demokrati, personlig frihed og retssikerhed.

Bent Nørgaard

@Karen Grue. Der gør du regning uden vært. De bliver her. De, der vil noget med livet, bliver uddannede og får sig en levevej. Resten, og det er meget forskelligt fra hvor i verden de kommer fra, bliver hængende i forståelsessumper = alt for høje satser. Flere tusinde procent højere end hvad de er vant til hvor de kommer fra. Så de ser heller ingen grund til at vende hjem.