Læsetid: 8 min.

USA’s forfatningsfædre frygtede fremmed indblanding i valg. Men de kunne næppe have forudset Trump

Rigsretsartiklen i USA’s forfatning risikerer at have mistet sin eksistensberettigelse, hvis Donald Trump bliver frifundet af Senatet. Forfatningskyndige mener, det skyldes, at USA siden sin grundlæggelse i 1787 er blevet et andet land, og at forfatningsfædrene ikke forudså fremvæksten af politiske partier
Onsdag underskrev den demokratiske formad fra Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, dokumenterne, der udgør rigsretssagen mod præsident Trump. 

Onsdag underskrev den demokratiske formad fra Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, dokumenterne, der udgør rigsretssagen mod præsident Trump. 

Sarah Silbiger

21. januar 2020

Donald Trump er kendt for at være uinteresseret i amerikansk historie. Og baseret på sine egne udsagn gennem tiden har han efter alt at dømme aldrig læst en bog om USA’s forfatning, endsige dokumentet selv.

Derfor er den amerikanske præsident næppe bekendt med det mareridtsscenarie, som grundlæggerne af den nye republik frygtede i 1787 – nemlig en politiker, der både er blevet beskyldt for at søge hjælp fra udenlandske magter til at vinde magten og genvinde den fire år senere.

Bekymringen for direkte udenlandsk indblanding i amerikanske præsidentvalg var faktisk en af flere årsager til, at forfatningsfædrene bemyndigede Kongressen i forfatningens artikel 2 til at retsforfølge og afsætte en præsident for »landsforræderi, bestikkelse, lovbrud og andre forseelser«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • lars søgaard-jensen
  • Poul Anker Juul
Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Clinton begik mened, blev stillet for en Rigsret - og blev frikendt.

Det er en kende for drastisk for os danskere.
Her i Kongeriget har vi en mere omgængelig holdning til løgne.

Morten Bødskov stak Folketinget en løgn dengang i 2013 - og måtte gå af som Justitsminister.
Men bevare's - Bødskov blev siddende i Folketinget, blev genvalgt ved næste valg og er nu Skatteminister. Hverken vælgerne eller partikammeraterne lader sig gå på af en nødløgn.

Reda Ammari, Anders Reinholdt, Henrik Peter Bentzen, Flemming Berger, Flemming Olsen, Ole jakob Dueholm Bech og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Ja Mb og hans ministerie fabrikerede en løgn - fordi de ikke fandt det godt ,at Pia Kjærsgaar forlangte at komme med på tur i Christiania - selv om hun slet ikke var medlem af det udvalg der skulle på tur.

Men over det står historierne om at gå med i en krig, for ikke at tale om en finansminister, der havde fiflet med sin landbrugsstøtte uden at blev frataget sin finansministerpost. Og hvad med LLR , der havde fiflet med bilag, boet på hotel under falsk navn osv........
MB er desværre ikke alene.

Anders Reinholdt, Henrik Peter Bentzen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Torben Lindegaard og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Anders Lundkvist

Ikke forstsået: Den citerede artikel 2 i forfatningen tager jo lige præcis højde for det, som Trump anklages for.

Fra og med Reagan's og især Clinton's rets- økonomiske politik over Bush's og Obama's til Trump's er uligheden steget så ekstremt, at den nu er sammenlignelig med George Washington's og de andre forfatningsfædres Amerika. Praise the Lord!

Henrik Peter Bentzen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Dorte Sørensen

Du har da helt ret i, at der findes flere eksempler end Morten Bødskov på løgnagtige politikere, der fortsætter ufortrødent efter afsløring af løgnagtigheden.

Men der er altså et ironisk skær over Morten Bødskovs historie.

Morten Bødskov stak løgnen som Justitsminister - sic! "Justitsminister" - blev afsat og kom igen som Skatteminister - sic! "Skatteminister".
Vi andre kunne ikke slippe godt fra en afsløret løgn overfor de 2 kære -væsner

Reda Ammari, Anders Reinholdt, Henrik Peter Bentzen, Flemming Berger, Flemming Olsen, Ole jakob Dueholm Bech og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Nu kan vi ikke helt sige at Morten Bødskov, slap ustraffet.
Han fik da en syngende lussing, da han var ude og se boldt, om det har hjulpet på hans sandfærdighed, er nok usikkert..