Nyhed
Læsetid: 4 min.

1.143 amerikanske embedsmænd: Justitsminister Barr skal trække sig efter Stone-skandalen

Mere end 1.000 tidligere embedsmænd fra det amerikanske justitsministerium, inklusive flere af statens højtstående advokater, kræver, at William Barr trækker sig som justitsminister, fordi han har løbet Trumps ærinde i Roger Stone-sagen
Justitsminister, William Barr, har ved at personligt anbefale en strafnedsættelse for Roger Stone, gjort skade på »justitsministeriets integritet og retsstatens principper«, skriver 1143 tidligere embedsfolk fra det amerikanske justitsministerium i et offentligt brev.

Justitsminister, William Barr, har ved at personligt anbefale en strafnedsættelse for Roger Stone, gjort skade på »justitsministeriets integritet og retsstatens principper«, skriver 1143 tidligere embedsfolk fra det amerikanske justitsministerium i et offentligt brev.

Leah Millis

Udland
18. februar 2020

1.143 tidligere ansatte fra justitsministeriet formulerede søndag et fællesbrev til onlinemediet Medium, der anklager justitsminister William Barr for at løbe ærinder for præsidenten. Det skete, da Barr i sidste uge pålagde anklagerne at anbefale nedsat fængselsstraf til Roger Stone, en af præsidentens personlige venner, der er blevet dømt for at lyve over for Kongressen og forhindre dets arbejde samt true et vidne under efterforskningen af Ruslands involvering i valgkampen i 2016.

Barr har dermed ifølge embedsmændene gjort skade på »justitsministeriets integritet og retsstatens principper«.

Det skarpt formulerede brev er den seneste udvikling i en forfatningsmæssig krise, der begyndte, da Barr tvang den nye strafanbefaling igennem og dermed stærkt forkortede den dom på syv til ni års fængsel, de erfarne anklagere på sagen havde foreslået. Som konsekvens sagde de fire anklagere op i protest.

Kritikken er bemærkelsesværdig, fordi underskriverne af brevet udelukkende er tidligere embedsmænd fra justitsministeriet – flere af dem er tidligere statsadvokater udpeget af både republikanske og demokratiske præsidenter – og afdelingschefer fra nøgleområder i ministeriet, inklusive afdelingen for antiterrorisme.

De skriver, det er uhørt, at topledere i justitsministeriet underkender statsanklagere med det formål at give særbehandling til præsidentens personlige venner. Og videre at det er udtryk for politisk indblanding, »der står i modsætning til ministeriets kerneformål og til dets ukrænkelige pligt til at sikre lighed for loven«.

Eksistentiel trussel

Barrs handlinger udgør dermed en eksistentiel trussel, mener de tidligere ansatte:

»Regeringer, der udnytter retssystemets store magt til at straffe deres fjender og belønne deres allierede, er ikke en demokratisk republik, det er et autokrati.«

Barr har siden forsøgt at imødegå opfattelsen af, at Trump har påvirket hans beslutning, ved at bede præsidenten stoppe med at tweete om igangværende kriminalsager. Han har udtalt til ABC News, at sådanne kommentarer »gør det umuligt for ham at gøre sit arbejde«.

Men spekulationerne om Barrs knæfald for præsidentens vilje fortsætter. Uroen i justitsministeriet blev særligt intensiveret, da det kom frem, at William Barr havde bestilt eksterne anklagere til at genoptage sager mod andre af Trumps associerede, herunder sagen imod Michael Flynn, den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver.

På trods af åbenlyse bekymringer blandt både nuværende og tidligere ansatte og flere advarsler om, at Trump og Barr er en trussel mod selve retsstatens principper, fortsætter Det Hvide Hus med at optrappe konflikten. Trumps rådgiver Kellyanne Conway fremførte søndag, at præsidenten er et offer for »et todelt retssystem«, der aktivt underminerer ham og alle hans samarbejdspartnere.

I Fox News’ søndagsprogram hældte Conway mere benzin på bålet. Hun hævdede, at det i virkeligheden ikke handlede om Trumps involvering i kriminalsager, der involverer hans venner og påståede fjender, men om at Trump selv er offer for en politisering af retssystemet.

»Hvis man er præsident Trump eller bare associeret med ham, er der eksempler på retssager, der kun er gået én vej,« sagde Conway med henvisning til den oprindeligt anbefalede straf til Roger Stone, som hun sammenlignede med beslutningen om at droppe anklagerne mod den tidligere FBI vicedirektør Andy McCabe, hvilket blev offentliggjort af justitsministeriet i fredags.

Dernæst, i direkte modsætning til hendes egne tidligere påstande, om at Trump på trods af sin »store magt« ikke blandede sig i kriminalsager, fortsatte Conway med at blande sig i en kriminalsag. Hun kaldte McCabe en »serieløgner og serielækker« og sagde: »Præsidenten mener, at Andy McCabe skulle have været straffet for flere gange at lyve over for efterforskerne.«

McCabe, en af den fyrede FBI-direktør James Comeys underordnede og nøglefigur i efterforskningen af Ruslands indblanding i valget, blev fyret af Trump i marts 2018, to dage før han kunne være gået på pension.

Opstandelsen over Trumps tilsidesættelse af standardproceduren, der siden Watergate har sørget for adskillelse af Det Hvide Hus og statsanklagerne, begyndte, da præsidenten kritiserede strafanbefalingen til Stone og kaldte den »forfærdelig og meget uretfærdig«. Få timer senere offentliggjorde Barr, at han ville gennemtvinge en lempelse af staffen.

Dernæst fremsatte Trump den forfatningsmæssigt tvivlsomme påstand, at han som præsident har »juridisk ret« til at blande sig i hvilken som helst kriminalsag.

Lørdag gik han igen ind i striden angående McCabe og fremsatte falske påstande om, at justitsministeriets generalinspektør, Michael Horowitz, anbefalede, at den tidligere FBI-mand burde fyres. Horowitz har videregivet kritik af McCabe til anklagerne, men aldrig en anbefaling om fyring.

Søndag kommenterede Marc Short, vicepræsident Mike Pences stabschef, sagen i CNN’s State of the Union. Ligesom Conway påstod han uden beviser, at retssystemet var vendt imod præsidenten.

»Magtens vægtskåle er kommet ud af balance,« sagde han. »Når en som Roger Stone får anbefalet en niårig fængselsstraf, og en som Andy McCabe, der også løj for føderale efterforskere, uden videre får en lukrativ kontrakt på CNN, så siger folk ’hvordan kan det være retfærdigt?’, og det er udgangspunktet for præsidentens frustration.«

@ The Guardian og Information. Oversat af Emma Ihlemann

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Two wrongs does not make one right !!!!!