Læsetid: 9 min.

»Det er absurd at sidestille en fare fra venstrefløjen med truslen fra højrefløjen«

Krisen i Merkels CDU skyldes både håndsrækningen fra det højreradikale AfD og afvisningen af Die Linke på venstrefløjen. Men politologer ser det borgerlige syn på den tyske venstrefløj som et absurd skræmmebillede og forældet antikommunisme
Demonstranter på gaden i Thüringens hovedstad Erfurt skiltede i weekenden med slogans som »Ingen pagt med fascister« og »Aldrig mere Nazityskland«. Konkret siger de nej tak til, at det liberale FDP og Merkels CDU på bekostning af ministerpræsidenten fra venstrefløjspartiet Die Linke, Bodo Ramelow, havde stemt deres egen borgerlige kandidat igennem med hjælp fra det højreradikale Alternative für Deutschland.

Demonstranter på gaden i Thüringens hovedstad Erfurt skiltede i weekenden med slogans som »Ingen pagt med fascister« og »Aldrig mere Nazityskland«. Konkret siger de nej tak til, at det liberale FDP og Merkels CDU på bekostning af ministerpræsidenten fra venstrefløjspartiet Die Linke, Bodo Ramelow, havde stemt deres egen borgerlige kandidat igennem med hjælp fra det højreradikale Alternative für Deutschland.

19. februar 2020

De spontane demonstrationer opstod inden for få timer efter valget af Thüringens ny ministerpræsident, den liberale Thomas Kemmerich, i begyndelsen af februar.

Men selv om Kemmerich allerede dagen derpå måtte trække sig som leder af den østtyske delstat, var protesterne ikke nogen døgnflue. Så sent som i lørdags gik 18.000 mennesker på gaden i Thüringens hovedstad Erfurt.

Med slogans som »Aldrig mere Nazityskland« sagde de et højlydt nej tak til, at det liberale FDP og Merkels CDU på bekostning af ministerpræsidenten fra venstrefløjspartiet Die Linke, Bodo Ramelow, havde stemt deres egen borgerlige kandidat igennem med hjælp fra det højreradikale Alternative für Deutschland (AfD). Vel at mærke i Thüringen, hvor AfD ledes af den rabiate Björn Höcke, der gerne relativerer Holocaust, og som ifølge rettens ord gerne må betegnes som »fascist«.

Som en lokal fagforeningsleder udtrykte det i Erfurt, var demonstrationen derfor samtidig et pænt nej tak til, at det borgerlige Tyskland og ikke mindst Merkels CDU med hjælpen fra AfD havde »brudt den antifascistiske enighed, som har hersket i Tyskland siden Anden Verdenskrig«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu