Læsetid: 8 min.

Beboerne på Lesbos, ’solidaritetens ø’, har fået nok: »Vi vil have vores ø tilbage«

Den græske ø Lesbos har i fem år ligget på flygtningekrisens frontlinje og blev beskrevet som ’solidaritetens ø’, men nu, hvor antallet af flygtninge igen vokser drastisk, har lokalbefolkningen fået nok. Både øboere og flygtninge protesterer, og situationen beskrives som en krudttønde, der er klar til at eksplodere
Sidste år ankom godt 60.000 flygtninge via søvejen mellem Tyrkiet og de græske øer i Det Ægæiske Hav – det største antal siden 2016. Det har øget presset på flygtningelejren i Moria, hvor der var cirka 5.000 asylansøgere tilbage i juli. Nu er tallet oppe over 20.000, som er omkring syv gange så mange som lejrens officielle maksimumkapacitet. Konsekvensen er, at spændingerne er større end på noget andet tidspunkt.

Sidste år ankom godt 60.000 flygtninge via søvejen mellem Tyrkiet og de græske øer i Det Ægæiske Hav – det største antal siden 2016. Det har øget presset på flygtningelejren i Moria, hvor der var cirka 5.000 asylansøgere tilbage i juli. Nu er tallet oppe over 20.000, som er omkring syv gange så mange som lejrens officielle maksimumkapacitet. Konsekvensen er, at spændingerne er større end på noget andet tidspunkt.

Zuma / SplashNews.com

25. februar 2020

MYTILINI, LESBOS – »De dræber vores får. Forstår du? De dræber vores får!« råber den ældre mand, inden han eftertrykkeligt smækker med lågen ind til sin olivenlund.

Lidt længere oppe ad vejen vil en anden mand ikke svare på spørgsmål, men han vil gerne stille dem:

»Hvordan ville du have det med sådan en nabo, som overhovedet ikke hører til her? Skal vi bare vente på, at vores koner og døtre bliver voldtaget?«

Stemningen koger blandt de få hundrede indbyggere i den lille græske by Moria på øen Lesbos.

De føler sig invaderet. Deres kæmpe nabo, som ovenikøbet har overtaget deres bys navn, den berygtede Moria-flygtningelejr, er et søle af mudder, affald og elendighed. Den er overfyldt, og man kan dag for dag se lejren udvide sig, i takt med at nye flygtninge ankommer, sætter telte op, bygger vakkelvorne, presenningdækkede barakker, og fælder oliventræerne i det bakkede landskab for at få brændsel til at holde sig varme.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • David Zennaro
  • Kim Folke Knudsen
  • Gert Romme
  • Christian Mondrup
  • Carsten Mortensen
  • Tommy Clausen
  • Eva Schwanenflügel
Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Kim Folke Knudsen, Gert Romme, Christian Mondrup, Carsten Mortensen, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er skandaløst af EU, ikke at kunde klare 4 millioner flytninger, når man tænker på at der er ca 550 millioner indbyggere i hele EU, ikke en gang et flytning problem bliver løst. Men hjælp til skattely klares nemt.

Erik Karlsen, Nike Forsander Lorentsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, David Zennaro, Mogens Holme, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, John Andersen, nils valla, Carsten Mortensen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar

Det er endnu mere skandaløst at hovedparten af flygtningestrømmene kommer fra områder, som NATO- og EU-lande har angrebet ulovligt og politisk/militært massakreret. Afghanere, syrere, irakere.

Og vore magtfulde, beslutsomme og handlekraftige politikere vender det blinde øje til disse fødekæder, mens de som hestehandlere forsøger at prange og prutte sig ud af de kolossale problemer, som fortrinsvist rammer almindelige/fattige mennesker. Det er smukt.

Carsten Munk, Erik Karlsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Birte Pedersen, David Zennaro, Mogens Holme, Lars Løfgren, Gert Romme, Curt Sørensen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, John Andersen, nils valla, Carsten Mortensen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Tommy Clausen 25. februar, 2020 - 06:14

Vi skal lige have med, at lige netop Danmark ikke skal kaste med sten - for vi bor i glashus.

Vi står helt udenfor det retslige samarbejde takket være vore gode undtagelser, som vi takker Holger K for - og vi vil ikke ophæve de undtagelser, ikke tale om - vi stemmer NEJ.

Carsten Munk, René Arestrup, Kim Folke Knudsen, Gert Romme og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

SåDan skal det siges Hanne - vi har bombet os ud af humanismen - med "vi" mener jeg sgu de satans politikere der har overladt os humanister i et dilemma der er svært at kapere.

Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Kim Folke Knudsen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Danmark går jo foran med denne model. Socialdemokraterne vil gerne oprette et asylcenter eller flere i nærområderne, hvor vi kan opbevare alle de flygtninge, som vi ikke vil lukke ind i Danmark.

End ikke kvoteflygtninge kan vi bekvemme os til at tage, ja måske nu men den nye Regering trods alt.

Gad vide om Grækenland kunne tænke sig at overtage denne opgave, med at drive dansk asylcenter fra en ø i Ægæerhavet ?

Jeg kan godt forstå den lokale befolkning på Lesbos, men det er et resultat af, at EU ikke formår at få landene til at samarbejde om denne udfordring. Flere lande er løbet skrigende bort. GB har meldt sig ud med dette punkt som en afgørende argument. Polen vil ikke se en eneste muslim i landet. Ungarn mindes osmanniske tider i middelalderen med undertrykkelse og har fluks opført et grænsehegn. Tyskland er ved at drukne i politiske problemer efter, at Angela Merkel kortsluttede forfatningen og samarbejdet med nabolandene ved at invitere 1 mio syriske og arabiske flygtninge til Tyskland i år 2015.

Danmark har i denne sammenhæng afskrevet sig på forhånd fra at få indflydelse på en fælles asylpolitik, da vi er på soloholdet med grænsehegn, ønske om nul asylsøgere til landet og udlicitation af asylcentrene til Langborgistan.

Lesbos slipper ikke for at blive fremtidig flygtningestation med Tyrkiet i nabolaget.

René Arestrup

Den manglende solidaritet med grækerne - og specielt indbyggerne på Lesbos - er beskæmmende for EU.

Carsten Munk, Mogens Holme, Niels Jakobs, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Brøndum og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

EU burde betale Lesbos befolkning for en total evakuering, så øen kan blive en ren flygningelejr. Pris 20 mia. EUR. Ca. halvdelen af et års landbrugsstøtte. Billigere end en invasion i Libyen?

Der vil kunne bo måske 1 mio. mennesker, og så kunne alle flygtninge og migranter der prøver at komme til Europa placeres der.