Læsetid: 10 min.

Børn i Moria-lejren på Lesbos skærer i sig selv, river håret ud af hovedet og siger, at de gerne vil dø

Børn, der banker hovedet ind i væggen, river deres eget hår ud, skærer i sig selv, trækker sig dybt ind i sig selv – og ønsker at dø. I Grækenlands Moria-flygtningelejr lever omkring 7.000 børn. De er allerede traumatiserede af krig og en farlig flugt, men når de endelig tror, de er kommet i sikkerhed, får de det blot værre i Europas rædselslejr
Flygtningebørnene går typisk igennem tre faser, når de kommer til Lesbos, fortæller Michalis Aivaliotis, der har etableret en ngo, som tilbyder børnenen undervisning: »I den første fase er de euforiske. De er kommet til Europa og tror, at alt nu bliver godt. Hurtigt går virkeligheden op for dem, at de er havnet i et sort hul. Og i denne anden fase bliver de vrede, især på deres forældre, som har bragt dem hertil. I den tredje fase starter depressionen.«

Flygtningebørnene går typisk igennem tre faser, når de kommer til Lesbos, fortæller Michalis Aivaliotis, der har etableret en ngo, som tilbyder børnenen undervisning: »I den første fase er de euforiske. De er kommet til Europa og tror, at alt nu bliver godt. Hurtigt går virkeligheden op for dem, at de er havnet i et sort hul. Og i denne anden fase bliver de vrede, især på deres forældre, som har bragt dem hertil. I den tredje fase starter depressionen.«

Alessandro Serrano

28. februar 2020

Den fireårige dreng Rachid sidder på en træstub og observerer stille sin far, der svedende graver og hakker i jorden. På fødderne har han det samme par udtrådte plastiksandaler, som da han sammen med sin familie flygtede fra Afghanistan for fire måneder siden.

Hans to storebrødre løber rundt og leger med en håndfuld glasperler, mens moren laver mad over et bål.

Seks døgn forinden sad familien i en gummibåd på vej fra Tyrkiet til den græske ø Lesbos.

»Han var så bange. Han skreg og skreg,« siger moren, Saber, om sin lille drengs reaktion på den fire timer lange bådtur i buldrende mørke sammen med omtrent 40 andre flygtninge. »Han har ikke sagt så meget siden da. Han forstår nok ikke situationen,« tilføjer hun.

Et par timer efter Rachid og hans familie kolde og våde nåede Europas kyst, blev de transporteret til EU’s største flygtningelejr, den berygtede Moria-lejr.

Her søgte de om asyl, fik taget deres fingeraftryk og fik udleveret et telt med en besked om, at de nu skulle tage det under armen og selv gå ud og finde et sted at sove i bakkerne blandt oliventræerne i udkanten af lejren.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Pietro Cini
 • Gert Romme
 • Thomas Tanghus
 • Anders Graae
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Carsten Munk
 • Søren Andersen
 • Torben K L Jensen
 • Hans Larsen
 • Jakob Trägårdh
 • Lise Lotte Rahbek
 • Eva Schwanenflügel
 • Marianne Stockmarr
Pietro Cini, Gert Romme, Thomas Tanghus, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Søren Andersen, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Jakob Trägårdh, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Trägårdh

En skamplet! Helt forudsigelig konsekvens af en krig, der aldrig skulle have været. Aftalen fra Lissabon er en stinker og vi sidder her i det fede nord og gør ingenting. Nærområderne er allerede fyldt op med millioner af flygtninge pga vores krigsførsel: Tag dog ansvar Nordeuropa!

Pietro Cini, Ete Forchhammer , Christel Gruner-Olesen, Anders Graae, Søren Mortensen, Gert Romme, Hanne Larsson, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Tine Sørensen, Arne Albatros Olsen, Peter Wulff, Hanne Utoft, Søren Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Efter læsningen, er der stadig en stor knude i min mave !
Jeg tænker på de kloge ord jeg hørte engang "De dumme er skåsikre og de kolge græder"

Søren Mortensen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Svineri er vel det rette ord kombineret med politisk impotens. Væk er de glade dage hvor polikerne gerne drog i krig. Nu udøver vi så humanistisk terror overfor børn og andre og andre helt uskyldige sjæle, uden at nogen udover de nærmest boende løfter et øjenbryn.

Christel Gruner-Olesen, Søren Mortensen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Nike Forsander Lorentsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Næsten 6 millioner børn dør årligt under kummerlige kår. ‘Løsningen’ med flygtninge i Sydeuropa er ikke så enkel, som mange vil gøre det til. Kun de, der ønsker alle grænser nedlagt har en pointe - men så vil Europa komme til at se noget anderledes ud med stammekrige, kaos og borgerkrige som i middelalderen.

Man kan i hvert fald postulere, at placering af flygtninge i nærområderne f.eks. Tyrkiet, Libanon og Libyen slet ikke fungerer.

Man kan også postulere, at solidariteten mellem landene omkring flygtninge indenfor EU, ikke eksisterer.

Videre er Dublin III-forordningen simpelt hen en skandale, som ingen lande kan være bekendt.

Og som resultat af ovenstående er det, at visse EU-lande, helt uretfærdigt, kommer til at hænge på de flygtninge, der kommer til Europa og EU - og kun grundet deres geografiske placering. Og ingen andre EU-lande hjælper dem

Lande som Grækenland har simpelt hen ikke råd til dette. Og hvis ikke, at visse lokale viser barmhjertighed samt ulønnede frivillige fra hele Europa hjælper til, ville de groteske forhold i de overfyldte lejre for flygtningene være endnu værre.

Dette er simpelt hen en ubehagelig skamplet på vores samvittighed.

Ete Forchhammer , Christel Gruner-Olesen, Else Marie Arevad, Anders Graae, Flemming Berger, Dan D. Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Tragisk!
Man kan undrer sig over at folk vælger at få børn under disse skrækkelige forhold.
Lad os håbe konflikten i Syrien snart er slut, så de kan rejse hjem.

Og netop i dag viser EU´s fornemme tyrkiske samarbejdspartner, Recep Tayyip Erdogan, hvor meget en (flygtninge)-aftale med ham er værd.

- Intet - absolut intet.

Tyrkiets enevælds-præsident, Recep Tayyip Erdogan, giver fra i dag alle flygtninge, både nye udefra og de 4 mio. i Tyrkiet, 72 timer til at komme igennem Tyrkiet og frem til EU-grænserne. Og for at holde sig indenfor de 72 timer får flygtningene selvfølgelig hjælp til rejsen igennem Tyrkiet.

Velbekomme EU og EU´s ministerråd. Jeg håber virkelig, i forstår, at jeres flygtningeaftaler med det såkaldte "nærområde", ikke blot er umenneskelige, men også er totalt værdiløse.