Læsetid: 5 min.

Boghandleren Gui Minhai er havnet i en usædvanlig diplomatisk strid mellem Sverige og Kina

En domstol i Kina har idømt boghandleren Gui Minhai ti års fængsel for at have udleveret efterretninger til udlandet. Han har siden 1992 været svensk statsborger
Det i forvejen kølige forhold mellem Sverige og Kina nåede et nyt lavpunkt i forbindelse med, at Svenska PEN i november tildelte Gui Minhai en ytringsfrihedspris, der gives til forfulgte forfattere og publicister.

Det i forvejen kølige forhold mellem Sverige og Kina nåede et nyt lavpunkt i forbindelse med, at Svenska PEN i november tildelte Gui Minhai en ytringsfrihedspris, der gives til forfulgte forfattere og publicister.

Jonas Ekströmer

26. februar 2020

»Vores venner byder vi på fin vin, men vi har shotguns til vores fjender«. Det efterhånden berømte og berygtede citat fra Gui Congyou faldt en decemberdag i Sverige sidste år.

Gui Congyou er hverken skuespiller eller medlem af en kinesisk triadebande. Han er Kinas ambassadør i Stockholm og har gang på gang på meget lidt diplomatisk facon hamret løs mod svenske journalister og meningsdannere og deres udlægning af en sag, der i årevis har påvirket relationerne mellem Sverige og Kina.

Hovedpersonen hedder Gui Minhai. Han er født i Kina, men studerede som ung ved Gøteborg Universitet og fik opholdstilladelse i Sverige i 1989 efter massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Siden blev han svensk statsborger, men valgte at slå sig ned i Hongkong.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Christian Skoubye
  • David Zennaro
  • Tommy Clausen
  • Peter Beck-Lauritzen
Gert Romme, Christian Skoubye, David Zennaro, Tommy Clausen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Endnu en kinesisk ambassadør, der fører sig frem. En sådan har vi jo også i Danmark. Utroligt!

Til sagen om Gui Minhai skal også nævnes, at Kina direkte kidnappede ham under hans ferie i Thailand, og gemte ham i 2 år før han pludselig en dag tonede frem på kinesisk TV, og indrømmede sin skyld i en færdselsforseelse, der skulle have fundet sted mange år før.

- Det ligger efterfølgende helt klart, at Thailands myndigheder velvilligt hjalp med kidnapningen.

- Det ligger videre klart, at Kinesiske myndigheder ikke indenfor 24 timer efter anholdelsen, meddelte det til de svenske myndigheder, sådan som de internationale regler påbyder det. Men meddelte faktisk aldrig noget overhovedet.

- Og det ligger endelig klart, at Gui Minhai ikke har hverken kørekort eller bil. samt - at han end ikke var i Kina i de år, hvor hans "forbrydelse" skulle have funder sted.

Det sidste, der bør tilføjes, det er, at de kinesiske myndigheder netop nu påstår, at Gui Minhai slet ikke er en sag for Sverige. For iflg. de kinesiske myndigheder har Gui Minhai "frivilligt" frabedt sig sit svenske statsborgerskab. Det tror de svenske myndigheder ikke på, men trods internationale regler på området, har Kina hele tiden nægtet svenske myndigheder kontakt med Gui Minhai.

Og det er altså de præcis samme kinesiske myndigheder, som danske myndigheder bøjer loven for at tilfredsstille f.eks. under kinesiske officielle besøg i Danmark. - Vor -herre-bevare-os . . .

Hanne Larsen, Nike Forsander Lorentsen, Bjørn Pedersen, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, Jørgen Lejf Hansen, René Arestrup, Herdis Weins og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar