Læsetid: 4 min.

En demokrat i Det Hvide Hus kan være iranernes bedste håb, efter høgenes overtagelse af parlamentet

Det iranske folk fremstår mere desillusioneret end nogensinde, og Bernie Sanders kan vise sig at være deres bedste håb
»Hvorvidt Bernie Sanders bliver USA’s næste præsident er naturligvis for tidligt at sige. Og spørgsmålet er, om Irans konservative vil stole på USA til den tid. Hvem kan garantere Teheran, at USA ikke får en ny Trump, der atter river aftalen i stykker?« spørger Waleed Safi i denne analyse.

»Hvorvidt Bernie Sanders bliver USA’s næste præsident er naturligvis for tidligt at sige. Og spørgsmålet er, om Irans konservative vil stole på USA til den tid. Hvem kan garantere Teheran, at USA ikke får en ny Trump, der atter river aftalen i stykker?« spørger Waleed Safi i denne analyse.

Iranian Supreme LeaderS Office

25. februar 2020

Det står klart, at Irans konservative vil dominere Irans nye parlament efter et valg, der blev massivt boykottet af vælgerne. Stemmeprocenten blev kun 42 procent. Siden Den Islamiske Republik blev grundlagt i 1979 har stemmeprocenten aldrig været under 60 procent.

Ud af i alt 290 parlamentssæder har landets ultrakonservative kræfter sikret sig 219 sæder. Den næste valgrunde ventes at finde sted i april, men her vil der kun blive konkurreret om 11 sæder. Et antal, som ikke ændrer på det store billede.

Kun 20 reformister og 35 uafhængige vil sidde i parlamentet. Så er der i alt fem sæder, som er reserveret til landets religiøse minoriteter: jøder, assyrere, zoroastriere, kristne og armenske kristne.

Især i hovedstaden Teheran ryddede de såkaldte hardlinere bordet. Her blev samtlige 30 sæder vundet af konservative kandidater med Revolutionsgardens kommandant Mohammad Bagher Ghalibaf øverst på listen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Torben K L Jensen
  • Anders Olesen
  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Olaf Tehrani, Torben K L Jensen, Anders Olesen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

jeg savner en dybere gennemgang af islamisk terrorisme contra terror fra højreorienterede.Hvorfor skal højreorienterede altid ødelægge freden.Hvem dræbte Folke Berndotte hvem dræbte premier minister general Rabin midtunder fredsforhandlinger i Oslo?? Hvem støttede shahen af Iran og de arabiske olielande og bagefter slog sig op som støtter af vestlig kristen frihed?? Den måde vi behandler muslimer i århundreder.Dem der bevarede de græske filosoffers skrifter?????Hvordan kan det ske at danske muslimske statsborgere også børn.Med den lidelse man har udsat muslimske lande på og især Palæstina burde ihvertfald unge muslimer have samme respekt som unge danskere der deltog i borgerkrigen i Spanien.Svenskerne har hjemtaget deres deltagere i krigen i mellemøsten.Det bliver spændende at se om de bliver terrorister. Iøvrigt vil jeg anbefale at se dr 2 tv udsendelse med og om Gorbatjov som antiatom bevægelsen nobelpristager ICAN har produseret.Den viste hvordan vi har snydt Gorbatjov og senere afvist forslag fra Putin!!Hvor meget har man skrevet om Trumps tilladelse til at Israel kunne annektere det syriske Golan.Det var jo reelt det samme som Putins Krim.Til slut noget helt andet - hvorfor taler man ikke om militærets enorme klimasvineri og så er vi i fredsvagten blevet censureret - fordi vi har omtalt ICAN af facebook.
med fredelig hilsen Peter Henning Helsingør fredsvagt foran folketinget siden januar 2002.

Mogens Holme, Alvin Jensen, Anders Graae og nils valla anbefalede denne kommentar

Hvorfor tror i at industrien kapitalen markedsøkonomien støtter klimaet ????? Vi troede at ungdomsoprøret ville stoppe disse stærke grupper.De demokratiske fremskridt fra dengang er da for det meste taget fra os igen.Og det vil sikkert gentage sig .
med fredelig hilsen Peter Henning Helsingør.

ps abbonnerer på Information

Hvis en Demokrat bliver præsident, så er det ret afgørende hvilken demokrat, det bliver. Sanders vil naturligvis repræsentere en langt mere dialogorienteret udenrigspolitik end den siddende administration, men som det ser ud nu, er han i færd med at blive beskyldt for at være støttet af russerne: https://www.youtube.com/watch?v=8io9WfiGQzY

Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar

Jeg mener Iranerne var ligeså udsatte inden Trump.
Reelle problem er det amerikanske "lobby-system", der giver våbenfabrikanter og andre med interesse i ufred, for meget indflydelse.

Mogens Holme, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

PS.

Et "Demokrati" i "det Hvide hus" vil ikke ændre en tøddel.
Det amerikanerne (og verden) har brug for, er amerikanerne får et andet og mere nuanceret billed af sig selv. De mangler respekt for hvordan andre nationer vælger indrette sig og leve.

Trump har ubevidst vækket amerikanernes syn på sig selv.
Fire år mere er muligvis prisen amerikanerne (og verden) må betale for en dør til en bedre verden.

Torben Lindegaard

@Hr. redaktør

Få nu styr på antallet af ofre for coronavirus.

Waleed Safi skriver: "50 dræbt af coronavirus alene i den hellige by Qom"

Martin Gøttske skriver: "Iran nu også er hårdt ramt med 12 døde"

Begge citater er fra dagens avis - og kan ikke være rigtige begge 2 på samme tid.

Torben Lindegaard

@Waleed Safi

"Under alle omstændigheder fremstår en demokrat i Det Hvide Hus lige nu som det iranske folks bedste håb"
citat fra artiklen

Det er stjernevrøvl - og du gør alle iranere til ofre.

De 42% af iraner, der så gad stemme på det reducerede antal kandidater, har sammensat det nye Parlament - og går vel ind for den valgte konfrontationspolitik overfor USA og alle os andre i Mellemøsten og andre steder.

Torben Lindegaard, der er splittelse i den iranske befolkning - og det er ganske forståeligt, når man iagttager hvordan landet i 2015 måtte bøje sig for presset og indgå en atomaftale med Vesten/USA, som USA siden opsagde, hvorpå man offentligt myrdede en særdeles betydningsfuld og højtstående, iransk militærkommandør. De kræfter, som taler for en konfrontationslinje overfor USA/Vesten, henviser til de mangeårige sanktioner, mordet på Sulaimani, amerikanernes involvering i Syrien, israelernes gentagne krydsermissilangreb på iransk militær og den meget vedholdende, vestlige omtale af iranske ledere som ondskabsfulde og utroværdige m.m. Naturligvis er der en sammenhæng mellem amerikansk/vestlig udenrigspolitik og udviklingen i Iran, og det forekommer fornuftigt at iagttage en mere dialogorienteret og fredeligt sindet administration i USA som et bidrag til afspænding af det amerikansk-iranske forhold, og i forlængelse af dette indre afspænding i Iran (høgene har hårdt brug for amerikanske aggressioner).

Men selvfølgelig spiller en række andre politiske forhold også ind på udviklingen i landet, herunder parlamentsvalgene. Iranerne er ikke ofre, selvom landet bestemt er udsat for talrige udfordringer.

Mogens Holme, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Waleed Safi

"Men de seneste kriser er ikke alene årsag til den lave valgdeltagelse og de konservatives fremmarch. Alt tyder på, at de moderate vælgere blev hjemme, fordi de ikke længere tror på forandring."

Er der overhovedet et troværdigt billede af hvor stor/lille valgdeltagelsen var?

Eva Schwanenflügel

Det er blevet sværere end svært at tro på USA's garantier.
Også under Bush junior blev Iran pludselig udråbt til at være en del af "ondskabens akse" efter 11. September.

Men iranerne er da ofre i den forstand, at de lever i et teokrati, hvor der selv under stort folkeligt pres slås hårdt ned på protester.
Intet under, at de fleste moderate og progressive holdt sig hjemme under valget

Torben K L Jensen

Det er jo hip som hap hvem der sidder i den iranske parlament når det i sidste ende er en Sturmbannführer-mullah der har det sidste ord og en mullah der aldrig har været lun på tanken om at samarbejde med vesten og det kun af økonomisk nød.

Torben K L Jensen

Og derfor vil Sanders komme realisterne i Iran til hjælp ved at sætte turbo på atom-aftalen.

Med til atomaftalen i 2015 hører en større konflikt mellem Obama-administrationen og Netanyahu, som ikke ønskede en nedtrapning af konfliktbilledet. Og da præsidentvalget i 2016 kom til at stå mellem Trump og Hillary Clinton (som begge har udtrykt stærke ambitioner om at svække Iran som magtfaktor i regionen), var det åbenbart at Obamas mere dialogsøgende linje i Mellemøsten ville lide skibbrud. Nu blev det så Trump, som på melodramatisk vis opsagde atomaftalen og siden foretog et voldsomt, offentligt mord på en iransk tjenestemand ... og hvis det amerikanske præsidentvalg kommer til at stå mellem Trump og Biden/Bloomberg, vil den næste amerikanske præsident også være til at snakke med for Pentagon/National Security State og Corporate America. Det er kun Sanders, som man kan formode vil vove at vende det døve øre til krigsfabrikanterne - og skabe dialog med Rusland, Iran og Syrien.

Eva Schwanenflügel

Torben, glem heller ikke Revolutionsgarden, der nærmest er en stat i staten..
Skulle den nuværende oldgamle overmullah gå hen og stille træskoene, hvem mon så overtager?
Det bliver da en marionet for R.G. ...